Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΏΝ ΤΟΥ 2019 / Ευρωβαρόμετρο: Απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα ζητούν οι Έλληνες πολίτες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΕΥΡΩΒΑΡΟΜΕΤΡΟ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΏΝ ΤΟΥ 2019 / Ευρωβαρόμετρο: Απαντήσεις στα καθημερινά προβλήματα ζητούν οι Έλληνες πολίτες

Απαντήσεις στα κρίσιμα ζητήματα της οικονομίας και της ανάπτυξης, της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων, της μετανάστευσης αλλά και της κοινωνικής προστασίας απαιτούν εν όψει των ευρωεκλογών της 26ης Μαΐου του 2019 οι Έλληνες ψηφοφόροι σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, που δημοσιεύτηκε χθες και διενεργήθηκε για λογαριασμό του Ευρωκοινοβουλίου. Από τα ευρήματα προκύπτει ότι και στην ελληνική κοινωνία υπάρχει έντονος ευρωσκεπτικισμός, ο οποίος αποτυπώνεται στον ρόλο των αναδυόμενων κομμάτων, αλλά και στους λόγους που στοιχειοθετούν την επιλογή της αποχής από την εκλογική διαδικασία.

Σύμφωνα με τους 1.016 ερωτηθέντες Έλληνες σε σύνολο 27.601 που αποκρίθηκαν πανευρωπαϊκά στο Ευρωβαρόμετρο, ψηλά στην ατζέντα είναι το θέμα της οικονομίας και της ανάπτυξης (81%), της αντιμετώπισης της ανεργίας των νέων (76%), της μετανάστευσης (59%), της προστασίας των εξωτερικών συνόρων (45%), της πολιτικής ασφάλειας και άμυνας (41%) και της κοινωνικής προστασίας (40%). Την ίδια στιγμή, οι Έλληνες αποκρινόμενοι δήλωσαν ότι λιγότερο τους απασχολεί το θέμα της προστασίας των προσωπικών δεδομένων (16%), με τον μέσο όρο των Ευρωπαίων αποκρινόμενων να προσδιορίζεται στο 20%. Όμως, σημαντική απόκλιση εντοπίζεται στο ζήτημα αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής, με τους Έλληνες να ενδιαφέρονται κατά 25% και τους υπόλοιπους Ευρωπαίους στο 35%. Αντίστοιχα, για την προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας το ενδιαφέρον των Ευρωπαίων εντοπίζεται στο 32%, ενώ για τους Έλληνες περιορίζεται στο 27%. Βέβαια, ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι οι Ευρωπαίοι θέτουν ψηλά στην ατζέντα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας (49%), ενώ οι Έλληνες ιεραρχούν το ζήτημα πολύ χαμηλότερα, με το 36% να ενδιαφέρεται για το θέμα.

Θετικοί εμφανίζονται οι ερωτηθέντες στην ανάδειξη νέων κομμάτων και κινημάτων ως απάντηση στο παραδοσιακό πολιτικό κατεστημένο, με το 68% των Ελλήνων αποκριθέντων να υποστηρίζει πως δεν συνιστά απειλή για τη δημοκρατία έναντι του 50% των Ευρωπαίων. Το 58% των Ελλήνων υποστηρίζει πως τα νέα πολιτικά κόμματα και κινήματα μπορούν να βρουν καλύτερα νέες λύσεις, έναντι του 53% των Ευρωπαίων, εκτιμώντας με ποσοστά 59% και 56% αντίστοιχα πως την πραγματική αλλαγή που χρειαζόμαστε θα τη φέρουν αυτά τα νέα κόμματα και κινήματα. Βέβαια, οι αποκριθέντες κατά μεγάλη πλειοψηφία (63% και 70% αντίστοιχα) υποστηρίζουν ότι το να εναντιώνεσαι απλώς σε κάτι δεν βελτιώνει τίποτα.

Περί το 50% των Ελλήνων ερωτηθέντων είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι η επιλογή της ψήφου είναι καθήκον του πολίτη ή ψηφίζουν συστηματικά ή ψηφίζουν γιατί αισθάνονται πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (43%). Ενώ σε ποσοστό 20% με 24% υποστηρίζουν πως ψηφίζουν για να εκφράσουν τη δυσαρέσκειά τους. Βέβαια, οι λόγοι αποχής από τις εκλογές συγκεντρώνουν υψηλά ποσοστά. Το 75% των Ελλήνων ερωτηθέντων πιστεύει ότι με την ψήφο του δεν θα αλλάξει τίποτα, το 66% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται το πολιτικό σύστημα, το 51% δεν ενδιαφέρεται για την πολιτική ή γενικά για τις εκλογές και το 45% πιστεύει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο δεν ασχολείται επαρκώς με τα καθημερινά προβλήματα. Σε αυτές τις ερωτήσεις η απόκριση των Ευρωπαίων είναι σε παρεμφερές μήκος κύματος, αλλά σε χαμηλότερα ποσοστά σε σχέση με τους Έλληνες, πράγμα που αποτυπώνει και τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας.

Η αποτύπωση της αποχής συνδυάζεται με τον βαθμό ικανοποίησης της λειτουργίας της δημοκρατίας στην Ε.Ε. Μόλις το 29% των Ελλήνων δηλώνει ικανοποιημένο, ενώ το 66% δηλώνει ότι δεν είναι ικανοποιημένο. Να σημειωθεί ότι η αποτύπωση δεν είναι η ίδια για τους Ευρωπαίους, που εμφανίζονται κατά 46% ικανοποιημένοι και κατά 42% μη ικανοποιημένοι. Άλλωστε, σε σχέση με τους Ευρωπαίους, που κατά 60% θεωρούν πως σε γενικές γραμμές είναι κάτι καλό η συμμετοχή της χώρας τους στην Ε.Ε., στην Ελλάδα μόνο το 45% έχει αυτή τη γνώμη. Επίσης, το 68% των Ελλήνων υποστηρίζει πως η Ε.Ε. κινείται σε λάθος κατεύθυνση και πως η άποψή τους δεν μετρά στην Ε.Ε. με ποσοστό 76%.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL