Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
Πέτρος Σαπουντζάκης, δάσκαλος, ιδρυτικό μέλους του Πολύχρωμου Σχολείου και ένας από τους 9 μηνυτές του Αμβρόσιου: / Πέτρος Σαπουντζάκης: Η ρητορική μίσους αποτελεί βία γιατί στερεί δικαιώματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πέτρος Σαπουντζάκης, δάσκαλος, ιδρυτικό μέλους του Πολύχρωμου Σχολείου και ένας από τους 9 μηνυτές του Αμβρόσιου: / Πέτρος Σαπουντζάκης: Η ρητορική μίσους αποτελεί βία γιατί στερεί δικαιώματα

Πέτρος Σαπουντζάκης, δάσκαλος, ιδρυτικό μέλους του Πολύχρωμου Σχολείου και ένας από τους 9 μηνυτές του Αμβρόσιου

Αν θέλουμε να ψάξουμε στον δημόσιο λόγο για παράδειγμα ομοφοβικού λόγου, δεν χρειάζεται καν να ερευνήσουμε το αρχείο μας. Φτάνει να θυμηθούμε τις δηλώσεις του μητροπολίτη Αμβροσίου και την πρόσφατη αθώωσή του για κείμενό του στο οποίο χαρακτήριζε τους ομοφυλόφιλους "αποβράσματα", "μη ανθρώπους" και παρακινούσε τους οπαδούς του να τους απομονώσουν και να τους φτύσουν. Στη συγκεκριμένη δίκη, μάλιστα, ο Αμβρόσιος δεν είχε παραλείψει να εξαπολύσει ομοφοβικά πυρά και εντός του δικαστηρίου, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι "θα έπαιρνε το όπλο" ενάντια στους ομοφυλόφιλους.

"Το θέμα εδώ εξαρχής είναι να κατανοήσουμε στη σύγχρονη αντίληψη που έχουμε για αυτά τα θέματα το πόσο κοντά είναι η ρητορική μίσους με την επίθεση, με τη βία. Από μόνη της η ρητορική μίσους αποτελεί βία γιατί στερεί δικαιώματα. Εξαρχής η προσπάθεια της έδρας δεν ήταν να μας ρωτήσει ή να διερευνήσει κατά πόσο σχετίστηκαν αυτές οι δηλώσεις με επιθέσεις, εάν και προσωπικά δηλαδή ζήσαμε έναν περιορισμό των δικαιωμάτων μας. Δεν απασχόλησε καθόλου το δικαστήριο αυτό το πράγμα, δεν ενδιαφέρθηκε για το τι επίπτωση είχε στις ζωές μας αυτή η ρητορική τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Η έδρα επικεντρώθηκε στο εάν αυτό μπορούσε να το εντάξει στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου. Δηλαδή ότι χτυπούσε τον ΣΥΡΙΖΑ ή όποιους πολιτικούς το υποστήριζαν και όχι τα πρόσωπα, κάτι τελείως ανυπόστατο" μας λέει ο Πέτρος Σαπουντζάκης, δάσκαλος, ιδρυτικό μέλους του Πολύχρωμου Σχολείου και ένας από τους εννέα μηνυτές του μητροπολίτη.

"Το βασικό κίνητρο της μήνυσης για μένα ήταν να καθήσει αυτός ο άνθρωπος να αναγκαστεί να απολογηθεί για μια πράξη που έκανε με πολιτειακούς όρους, έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα στην κοινωνία ότι, πέρα από την αυθαιρεσία που μπορεί να έχει ο οποιοσδήποτε, είμαστε συγκροτημένοι ως Πολιτεία" μας εξηγεί και τονίζει ότι η θρησκεία πρέπει να χτίσει έναν λόγο πιο συνεπή πολιτειακά.

"Αυτός ο αγώνας δεν είναι είναι μόνο ένας αγώνας για τα LGBTQ δικαιώματα και δεν είναι ένας αγώνας κατά της Εκκλησίας, κατά των θεσμών, αλλά ένας αγώνας για κοινές αξίες" σημειώνει και μας φέρνει το παράδειγμα ενός δασκάλου που απαξιώνεται έτσι σαν πρόσωπο όταν, για παράδειγμα, ένας μαθητής με πολύ θρησκευόμενους γονείς ακούσει αυτούς τους χαρακτηρισμούς στους οποίους έχει προχωρήσει ο Αμβρόσιος. "Δεν είναι χαρακτηρισμοί που μπορείς να τους διαπραγματευτείς, είναι χαρακτηρισμοί που σε βγάζουν από την κατηγορία άνθρωπος. Ναι, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι με διαφορετικές απόψεις. Δεν σε αφήνει σε αυτή την κατηγορία των ανθρώπων με διαφορετική άποψη. Με τη ρητορική αυτή γίνεσαι ο δαίμονας, ο κίνδυνος, το πρόβλημα, όχι απλά ο διαφορετικός. Κι αυτό διαρρηγνύει τις σχέσεις που μπορείς να έχεις σε κάθε επίπεδο, επαγγελματικό ή κοινωνικό ή απλά ανθρώπινο, και στιγματίζει" μας λέει ο Π. Σαπουντζάκης, φέρνοντας παραδείγματα για το πόσο καταστρεπτικό αποτέλεσμα στις σχέσεις γονέων και παιδιών μπορεί να έχει μια ομοφοβική συμβουλευτική ιερέων προς γονείς με γκέι ή τρανς παιδιά που, για παράδειγμα, τους προτρέπουν να τα κλείσουν σε μοναστήρι.

Στις 14 Νοεμβρίου ο μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων αναμένεται να καθίσει ξανά στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αιγίου για τη δίκη σε δεύτερο βαθμό μετά την έφεση που άσκησε η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Αιγίου. Οι κατηγορίες είναι κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος και παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL