Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Το πρώτο βήμα έγινε...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το πρώτο βήμα έγινε...

Επανεκκινεί ο διάλογος των αιρετών της Αυτοδιοίκησης με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, καθώς, όπως προέκυψε από το δεύτερο κοινό συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, έσπασε το πολεμικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί με κύριο ζήτημα την απλή αναλογική στο νομοσχέδιο με την επωνυμία “Κλεισθένης Ι”. Η λύση βρέθηκε μέσα από αμοιβαίες υποχωρήσεις, αφού έγινε δεκτή από τον υπουργό η πρόταση των αιρετών για εφαρμογή της απλής αναλογικής υπό όρους διασφάλισης της πλειοψηφίας από τον πρώτο γύρο εκλογών. Από την άλλη, ο υπουργός εμφανίστηκε διαλλακτικός να τροποποιήσει ή και να αποσύρει διατάξεις που αφορούν είτε την εκλογική διαδικασία είτε την καθημερινή λειτουργία των ΟΤΑ.

Κλειδί στην εκτόνωση του πολεμικού κλίματος ήταν η τοποθέτηση του προέδρου της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστού, που πρότεινε την εκλογή με έναν γύρο και όπως και λειτουργικές προτάσεις για τη μείωση της γραφειοκρατίας, τη γρηγορότερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την διαμόρφωση προϋποθέσεων ώστε “η νέα γενιά να παράξει στον τόπο της”, όπως είπε χαρακτηριστικά, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην παραγωγική ανασυγκρότηση.

Η διαλλακτική στάση του υπουργού Εσωτερικών κατεύνασε τους αιρετούς, η πλειοψηφία των οποίων πρόσκειται στη Ν.Δ. και στο ΠΑΣΟΚ. Ο υπουργός δέχθηκε να επανεξεταστούν διατάξεις όπως η υπαγωγή της Υπηρεσίας Πρασίνου στις ανταποδοτικές υπηρεσίες (σ.σ.: που θα προκαλέσει αύξηση των δημοτικών τελών για τους πολίτες). Επίσης, ο υπουργός εμφανίστηκε διατεθειμένος να αυξηθεί ο αριθμός υποψηφίων ανά ψηφοδέλτιο. Δέχθηκε να μην υπάρχει η δυνατότητα οι ανεξάρτητοι δημοτικοί ή περιφερειακοί σύμβουλοι να προσχωρούν σε άλλες παρατάξεις διαμορφώνοντας νέες πλειοψηφίες. Υποχώρησε στη διάταξη για σταυροδοσία στις περιφερειακές εκλογές σε άλλη περιφερειακή ενότητα από αυτήν του εκλογέα. Διευκρίνισε, όμως, ότι δεν πρόκειται να αποσύρει τις διατάξεις για την ενεργοποίηση των κοινοτήτων, όπως ζητούν οι δήμαρχοι, υπογραμμίζοντας ότι εντάσσεται στη στρατηγική για ενίσχυση των μικρών κοινοτήτων.

Έτσι, οι αιρετοί δέχτηκαν να καθίσουν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου, δεσμευόμενοι ότι το επόμενο τρίμηνο θα καταθέσουν από κοινού προτάσεις υπό μορφή σχεδίου νόμου για λειτουργικά ζητήματα των ΟΤΑ αλλά και θέματα που άπτονται της συνταγματικής αναθεώρησης, εμπλέκοντας τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL