Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C25.1°C
4 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.5°C20.1°C
4 BF 44%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
4 BF 59%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.4°C22.2°C
5 BF 54%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.2°C21.9°C
3 BF 26%
Ποιος διώχνει τους τουρίστες από τη Μήλο, Νο 2
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποιος διώχνει τους τουρίστες από τη Μήλο, Νο 2

Πριν από τρία χρόνια, τον Απρίλιο του 2015, η τότε υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου σε συνεδρίαση της ΚΕΔΕ έκανε έκκληση στους δημάρχους της χώρας να συνεργαστούν με το υπουργείο για να βρεθούν χώροι φιλοξενίας για τους πρόσφυγες. Όσοι είχαμε καλύψει τη συνεδρίαση αυτή θυμόμαστε έναν δήμαρχο και την παράσταση που είχε δώσει τότε και μπροστά σε κάμερες πριν φύγει -ο πρώτος από τη συνεδρίαση-, ο οποίος δήλωνε πως οι κάτοικοι των νησιών θα γίνουν "επιθετικοί γιατί μπαίνει ζήτημα ζωής των ανθρώπων αυτών". Ήταν ο δήμαρχος Μήλου Γεράσιμος Δαμουλάκης, ο οποίος υπονοούσε πως οι κάτοικοι της Μήλου θα αρχίσουν να κυνηγούν και να χτυπούν όποιον θεωρήσουν ξένο.

Αλήθεια, πόσο τραγική ειρωνεία να επικαλείται τον τουρισμό για να δικαιολογήσει κάθε ρατσιστικό του ξέσπασμα. Μάλιστα τότε είχε ισχυριστεί πως φεύγει για να προλάβει πτήση διότι έχουν αλλάξει τα δρομολόγια των πτήσεων επειδή από τις "πολλές βίζες" που δίνει η χώρα στους "λαθρομετανάστες" δεν προλαβαίνουν ή δεν χωράνε πια οι υπόλοιποι! Σημειωτέον ότι τότε στο νησί της Μήλου δεν είχε φτάσει ούτε ένας πρόσφυγας.

Τότε γράφαμε ότι, αν κάποιος διώχνει τον τουρισμό από το νησί, αυτός είναι ο δήμαρχος Μήλου. Τώρα δυστυχώς το συμπέρασμά μας επαληθεύεται, καθώς προχθές προχώρησε σε νέο ρεσιτάλ ρατσιστικού λόγου στον Real FM, με αφορμή τη διάσωση 74 προσφύγων και μεταναστών ανοιχτά του νησιού.

«Είναι λαθρομετανάστες και εμένα θα μου επιτρέψετε να τους αποκαλώ έτσι, είναι λάθρο από το Πακιστάν» είπε, προσθέτοντας πως «όταν είναι στη θάλασσα, επειδή είναι άνθρωποι και λόγω του διεθνούς δικαίου, έχουμε υποχρέωση να τους σώσουμε. Στη συνέχεια, όμως, διαπιστώνουμε πως είναι λαθρομετανάστες, μπήκαν παράνομα και δημιουργούν θέμα".

Και συνέχισε: "Ο μόνος χώρος που υπάρχει στη Μήλο είναι κάτω στο λιμάνι, εκεί μπορούμε να τους έχουμε μαντρωμένους, να το πω έτσι για να καταλαβαίνει ο κόσμος. Κι αυτό δημιουργεί μια χείριστη εικόνα σε ένα νησί που βρίσκεται σε μεγάλη τουριστική ανάπτυξη, κάθε μέρα δεχόμαστε 50-60 κότερα. Οι διακινητές, ας τους πούμε καπεταναίους, σου λένε, 'έτσι κι αλλιώς χαμένοι είστε, ας βγάλουμε και εμείς κάνα μεροκάματο'», ενώ δεν παρέλειψε να πει ότι: «Η Ευρώπη είναι πολύ ευαίσθητη στο διαιτολόγιο που δίνει και το οποίο οι υπηρεσίες φροντίζουν να τηρούν. Περνάνε καλά με λίγα λόγια και αυτό ίσως δημιουργεί και μεγαλύτερο πρόβλημα».

"Δεν είναι δυστυχώς η πρώτη φορά που στέλεχος της Ν.Δ. επιδίδεται σε ρατσιστική και ακροδεξιά ρητορική. Πρόσφατα, ο βουλευτής της Ν.Δ. Θ. Δαβάκης επιτέθηκε με χυδαία φρασεολογία εναντίον των Ρομά. Ο δήθεν μετριοπαθής και φιλελεύθερος κ. Μητσοτάκης ανέχεται αυτές τις ρατσιστικές δηλώσεις και είναι συνυπεύθυνος για την ακροδεξιά κατρακύλα του κόμματός του. Είναι πλέον σαφές πως ο de facto επικεφαλής της Ν.Δ. είναι ο αντιπρόεδρός της άδ. Γεωργιάδης" σημείωσε ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζοντας ότι οι ρατσιστικές δηλώσεις του δημάρχου προκαλούν κάθε δημοκρατικό πολίτη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL