Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Εν όψει του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ / Η δίμηνη διαβούλευση αποδυναμώνει τη γαλαζοπράσινη στρατηγική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εν όψει του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ / Η δίμηνη διαβούλευση αποδυναμώνει τη γαλαζοπράσινη στρατηγική

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΗΛΕΚΤΡΑ ΒΙΣΚΑΔΟΥΡΑΚΗ

Κίνηση που ρίχνει τους τόνους στο πολωτικό κλίμα των προηγούμενων ημερών μεταξύ των αιρετών της Αυτοδιοίκησης και του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη ερμηνεύτηκε η δήλωση του τελευταίου στην “Αυγή” της Κυριακής περί εξασφαλισμένης δίμηνης περιόδου διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου με την επωνυμία “Κλεισθένης Ι”. Σύμφωνα με τους αιρετούς, επρόκειτο για μια “αναγκαία διευκρίνιση” που θα δώσει το χρονικό περιθώριο διαβούλευσης, παρά τις πολεμικές ανακοινώσεις της ΚΕΔΕ, που με το άκουσμα της δέσμευσης του υπουργού κράτησε στάση μάλλον αμήχανη, και παρά την επιθετική στάση του ΠΑΣΟΚ, που έκανε λόγο για άτακτη υπαναχώρηση του υπουργού. Κι όλα αυτά, ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα γενική συνέλευση των δημάρχων και την Παρασκευή νέο κοινό συνέδριο δημάρχων και περιφερειαρχών.

Για “λογική” και “θετική” εξέλιξη κάνουν λόγο αιρετοί που πρόσκεινται στη Ν.Δ., που θα συμβάλει στην επίλυση επιμέρους ζητημάτων του νομοσχεδίου. Βέβαια, οι ίδιοι διερωτώνται τι νόημα θα έχει η διαβούλευση επί ενός νομοσχεδίου που τυχόν θέσπισή του θα δημιουργήσει λειτουργικά προβλήματα στη διοικητική και εκτελεστική καθημερινότητα. Αναγνωρίζουν, πάντως, ότι η παράταση δόθηκε ως προσωρινή λύση στο αδιέξοδο, ικανοποιώντας και το αίτημα των αιρετών για τον χρόνο διαβούλευσης.

Ωστόσο, οι πιο καχύποπτοι από τη “γαλάζια” παράταξη υποστηρίζουν ότι με τη δίμηνη περίοδο διαβούλευσης ο υπουργός θα έχει στη φαρέτρα του το επιχείρημα ότι έδωσε τον απαιτούμενο χρόνο. Άρα, κατά την εκτίμησή τους, αυτό θα λειτουργήσει ως επιχείρημα, που ο υπουργός θα μπορέσει να το αξιοποιήσει υπέρ του. Παρ’ ότι οι προσκείμενοι, τόσο στη Ν.Δ. όσο και στο ΠΑΣΟΚ αντιδρούν στην απλή αναλογική στην αυτοδιοίκηση, υποστηρίζουν ότι όσο το θέμα της αλλαγής του εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση παραμένει ψηλά στην πολιτική ατζέντα, τόσο θα εκφυλίζεται στην κοινή γνώμη και άρα θα εγκριθεί από τη Βουλή, χωρίς ιδιαίτερες αντιδράσεις, μιας που είναι πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, που μπορεί να προκαλέσει τριγμούς στο ΠΑΣΟΚ.

Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ ήταν το μόνο κόμμα που έσπευσε να εκδώσει ανακοίνωση το πρωί της Κυριακής ισχυριζόμενο ότι η δίμηνη διαβούλευση συνιστά “πρώτη υπαναχώρηση του υπουργού Εσωτερικών μετά την καθολική κατακραυγή, τόσο της ουσίας του νομοσχεδίου όσο και της αντιδημοκρατικής απόπειρας της κυβέρνησης να το προωθήσει με διαδικασίες - εξπρές, χωρίς κανένα σοβαρό θεσμικό διάλογο”. Βέβαια, ο υπουργός είχε διαβεβαιώσει από το βήμα του πρώτου κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ - ΕΝΠΕ και προ της γνωστοποίησης του περιεχομένου του νομοσχεδίου ότι δεν θα ακολουθηθούν διαδικασίες - εξπρές και ότι δέχεται τις προτάσεις των αυτοδιοικητικών οργάνων. Όμως, είχε υπενθυμίσει ότι η νομοθετική πρωτοβουλία ανήκει στον ίδιο.

Παράλληλα, ο υπουργός είχε τονίσει πως το νομοσχέδιο αποτελεί συνέχεια της επιτροπής για την αναθεώρηση του “Καλλικράτη” όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι των αυτοδιοικητικών οργάνων. Άρα είναι κενοί περιεχομένου οι μύδροι του ΠΑΣΟΚ περί “αυταρχικών δηλώσεών του υπουργού το προηγούμενο διάστημα”, που δήθεν τώρα, μετά “την τεκμηριωμένη κατακραυγή που δέχονται από τους αιρετούς σε όλη τη χώρα”, αναγκάζεται να δώσει παράταση στη διαβούλευση ως “απόδειξη άτακτης κυβερνητικής υπαναχώρησης”.

Από την πλευρά τού ΣΥΡΙΖΑ, ο εκπρόσωπος της παράταξης “Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία” Ν. Πατσαρίνος μιλώντας στην “Α” χαρακτηρίζει τη δίμηνη διαβούλευση “θετική εξέλιξη”, που “ικανοποιεί το αίτημα της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ” συνιστώντας “απόδειξη ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών εισακούει τα αιτήματα των αιρετών”. “Αυτή η εξέλιξη θα έπρεπε να αξιοποιηθεί από τις ηγεσίες των δυο αυτοδιοικητικών οργάνων ώστε να γίνει ουσιαστικός διάλογος”, προσθέτει ο Ν. Πατσαρίνος υπογραμμίζοντας: “Δυστυχώς οι ηγεσίες ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ δεν μετέθεσαν το κοινό συνέδριο αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά ότι στόχευσή τους είναι η εξυπηρέτηση αντικυβερνητικών σκοπιμοτήτων και όχι το όφελος της Αυτοδιοίκησης”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL