Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Έντονη δυσοσμία από πετρελαιοειδή στον Πειραιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έντονη δυσοσμία από πετρελαιοειδή στον Πειραιά

Αντιμέτωποι με ασφυκτική δυσοσμία από πετρελαιοειδή βρίσκονται τις τελευταίες τρεις μέρες οι κάτοικοι του Δήμου Κερατσινίου - Δραπετσώνας και της ευρύτερης περιοχής του Πειραιά. Οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι να κρατούν τα παράθυρα κλειστά, αλλά η αίσθηση μέσα στο σπίτι τους είναι σαν να υπάρχει διαρροή αγωγού πετρελαιοειδών. Στην περιοχή Κερατσινίου - Δραπετσώνας έσπευσε χθες κλιμάκιο επιθεωρητών Περιβάλλοντος μαζί με το αντίστοιχο της Περιφέρειας Αττικής. Κατά πληροφορίες, δεν εντόπισαν κάτι συγκεκριμένο και το περιστατικό αξιολογείται για περαιτέρω ενέργειες. Πάντως, ο δήμαρχος Χρ. Βρεττάκος αποφάσισε σήμερα ορισμένα σχολεία να παραμείνουν κλειστά “για προληπτικούς λόγους, εξαιτίας οσμών και ρύπανσης της ατμόσφαιρας που πιθανόν να επιβαρύνουν τους μαθητές”, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του. Στο μεταξύ, χθες κάτοικοι πραγματοποίησαν κινητοποίηση ζητώντας να ανακληθεί η άδεια λειτουργίας των εγκαταστάσεων της εταιρείας Oil-One.

“Η κατάσταση είναι αφόρητη τις τελευταίες τρεις μέρες” τονίζει στην “Α” ο δήμαρχος Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρ. Βρεττάκος, υπογραμμίζοντας ότι “η οσμή των πετρελαιοειδών είναι έντονη τα τελευταία τρία χρόνια”, αλλά “γίνεται ανυπόφορη όταν υπάρχει άπνοια και συγκέντρωση αφρικανικής σκόνης”. Ο ίδιος πιθανολογεί πως προέρχεται από τις δεξαμενές πετρελαιοειδών της εταιρείας Oil One, αλλά, όπως επισημαίνει, πρέπει να διερευνηθεί τυχόν ρύπανση από άλλες βιομηχανικές εγκαταστάσεις, όπως η μονάδα επεξεργασίας λυμάτων της Ψυτάλλειας.

“Πρέπει να ελεγχθούν οι όλες οι βιομηχανικές εγκαταστάσεις, μεταξύ των οποίων και αυτές που δεν είναι αδειοδοτημένες” τονίζει ο δήμαρχος. “Αυτό που ζητάμε είναι να σταματήσει η λειτουργία όλων των βιομηχανικών εγκαταστάσεων και να ελεγχθεί η πηγή του προβλήματος” υπογραμμίζει. “Η οσμή είναι επικίνδυνη για την υγεία των πολιτών. Δεν μπορούμε να ζούμε με τόση ρύπανση” σημειώνει ο Χρ. Βρεττάκος, τονίζοντας πως στο αίτημά του προς το υπουργείο Περιβάλλοντος για μέτρηση των ρύπων δεν έχει λάβει καμία απάντηση. Αντίστοιχη έκκληση προς το υπουργείο Περιβάλλοντος απευθύνει και ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές από το υπουργείο Περιβάλλοντος, “η ανίχνευση ειδικών αέριων ρύπων που συνδέονται με τη δυσοσμία στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά θα διερευνηθεί από ετήσιο πρόγραμμα του υπουργείου και της Περιφέρειας Αττικής σε συνεργασία με ακαδημαϊκό ερευνητικό ίδρυμα”. Υπενθυμίζουν, μάλιστα, ότι αντίστοιχη δράση υλοποιείται και στη δυτική Θεσσαλονίκη.

“Δεν γίνεται τα σχολεία να είναι ανοιχτά όσο η δυσοσμία είναι έντονη” εξηγεί ο δήμαρχος αναφορικά με την απόφασή του παραμείνουν κλειστά τα σχολεία κοντά στις βιομηχανικές εγκαταστάσεις πετρελαιοειδών. Αλλά διερωτάται “τι θα γίνει από Δευτέρα; Τα σχολεία δεν μπορεί να είναι επ’ αόριστον κλειστά...”. Συγκεκριμένα, με απόφαση του δημάρχου, κλειστά θα παραμείνουν σήμερα τα σχολεία του Κερατσινίου (5ο Νηπιαγωγείο, 13ο Δημοτικό Σχολείο, 21ο Δημοτικό Σχολείο, 5ο Γυμνάσιο, 6ο Γυμνάσιο, 4ο Λύκειο), όπως και της Δραπετσώνας (1ο Νηπιαγωγείο, 2ο Νηπιαγωγείο, 3ο Νηπιαγωγείο, 1ο Δημοτικό Σχολείο, 2ο Δημοτικό Σχολείο, 4ο Δημοτικό Σχολείο, 1ο Γυμνάσιο, 2ο Γυμνάσιο, 1ο Λύκειο και 2ο Λύκειο).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL