Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Κίνδυνος - θάνατος τα απορριμματοφόρα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κίνδυνος - θάνατος τα απορριμματοφόρα

Στον μακρύ κατάλογο των θανατηφόρων εργατικών δυστυχημάτων που βαρύνουν την εργασία στην καθαριότητα έρχεται να προστεθεί το θλιβερό συμβάν στην Τήνο με δύο νεκρούς και έναν τραυματία, την ώρα που κατευθύνονταν με φορτωμένο το απορριμματοφόρο στο Αγάπι για την απόθεση απορριμμάτων στον δεματοποιητή. Το όχημα ανατράπηκε σε στροφή του επαρχιακού δρόμου Ποταμιάς - Στενής στην Τήνο και έπεσε σε πλαγιά ύψους 100 μέτρων, με αποτέλεσμα να ανασυρθούν νεκροί ο 49χρονος Δημήτρης Ταράσης και ο 50χρονος Γιάννης Κορίνθιος, πατέρας δύο παιδιών. Ο τρίτος επιβαίνων στο όχημα, ο 24χρονος Νίκος Αρμάος, έχει διακομιστεί στο Νοσοκομείο της Σύρου, όπου του διαγνώστηκε κάταγμα, πιθανότατα στον μηνίσκο. Συλλυπητήριο μήνυμα απέστειλαν ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης.

Όπως λένε κάτοικοι στην “Α”, “το δρομολόγιο ήταν συνηθισμένο”, αλλά στο σημείο όπου έγινε το ατύχημα “έχουν γίνει πρόσφατα άλλα δύο ατυχήματα”. Σύμφωνα με τους κατοίκους, το δυστύχημα έγινε στις 10 το πρωί της Δευτέρας, όταν το απορριμματοφόρο είχε κάνει αποκομιδή από την Ποταμιά και κατευθυνόταν γεμάτο στο Αγάπι. Οι ίδιοι λένε ότι το όχημα βρισκόταν στην ανηφορική κατεύθυνση όταν εκτροχιάστηκε και έπεσε στον γκρεμό με το μπροστινό μέρος. Οι σοροί των δύο άτυχων εργατών καθαριότητας έχουν μεταφερθεί για νεκροψία στον Πειραιά.

Γραφειοκρατία vs ασφάλεια εργαζομένων

“Πρέπει και εμείς ως συνδικαλιστικό κίνημα και η Πολιτεία να ασχοληθεί επί της ουσίας με το ζήτημα των εργατικών ατυχημάτων στην καθαριότητα. Πρέπει να βρούμε τις αιτίες και τις λύσεις” τονίζει στην “Α” η Σταματία Τσουμέα, δημοτική υπάλληλος και επικεφαλής της ΑΣΚ - ΟΤΑ, σχολιάζοντας το θλιβερό συμβάν. “Εάν ισχύει ότι τα ελαστικά του απορριμματοφόρου που έπεσε την Τήνο ήταν φθαρμένα, προκαλώντας τον θάνατο σε δύο συνανθρώπους μας, πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπ’ όψιν, γιατί δεν γίνεται να μπαίνουν οι συνάδελφοί μας σε νεκροφόρες” λέει χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενη στη χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας στους εργαζόμενους στην καθαριότητα, η Στ. Τσουμέα τόνισε πως πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, που ανταποκρίνεται στο χρόνιο αίτημα της ΠΟΕ - ΟΤΑ, αλλά υπογραμμίζει: “Δυστυχώς, η προμήθεια των μέσων ατομικής προστασίας υπόκειται σε δαιδαλώδεις και χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, που δεν εξυπηρετούν την ασφάλεια των εργαζομένων. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα”.

37 θανατηφόρα εργατικά δυστυχήματα σε 4 χρόνια

Του δυστυχήματος στην Τήνο έχουν προηγηθεί σωρεία θανατηφόρων εργατικών δυστυχημάτων, καθώς οι εργάτες καθαριότητας είναι μια κατηγορία εργαζόμενων που είναι πολλαπλά εκτεθειμένοι σε κινδύνους. Σύμφωνα με την καταγραφή εργατικών ατυχημάτων που κάνει η ΠΟΕ - ΟΤΑ, από τον Ιούλιο του 2014 έως σήμερα έχουν καταγραφεί 37 θανατηφόρα και 45 σοβαρά ατυχήματα στους δήμους, εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν προσωπικό με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Για το θέμα έχουν γίνει πολλές παρεμβάσεις εκ μέρους της ΠΟΕ - ΟΤΑ προκειμένου να υπάρξει μέριμνα και εν τέλει να αποφεύγονται ατυχήματα που καταλήγουν να είναι θανατηφόρα.

Σύμφωνα με τους συνδικαλιστές, τα ατυχήματα συνήθως οφείλονται στην κακή συντήρηση του στόλου των απορριμματοφόρων, αλλά και στην εντατικοποίηση του χρόνου εργασίας σε συνδυασμό με το ότι το προσωπικό καθαριότητας πολλές φορές δεν είναι εκπαιδευμένο. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις θανάτων που αφορούν προσωπικό με σύμβαση ορισμένου χρόνου ή μέσω του προγράμματος κοινωφελούς εργασίας και εκ των πραγμάτων μικρή ή και καθόλου εμπειρία στην αποκομιδή απορριμμάτων.

Έχει υπολογιστεί ότι το 20% των θανατηφόρων ατυχημάτων προκύπτει από πτώση από το απορριμματοφόρο, που συνδυάζεται με την κακή ορατότητα του οδηγού του απορριμματοφόρου όταν οι εργάτες είναι κρεμασμένοι στο πίσω μέρος του οχήματος και πέφτουν στο οδόστρωμα. Επίσης, δεν είναι οι λίγες οι περιπτώσεις θανάτων από αυτοκινητιστικό ατύχημα με πρόσκρουση οχήματος στο απορριμματοφόρο. Αυτό που σύμφωνα με τους συνδικαλιστές πρέπει να διερευνηθεί είναι οι επαγγελματικές ασθένειες που επιβαρύνουν τους εργαζόμενους στην καθαριότητα και ιδίως τους συνοδούς στα απορριμματοφόρα, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που χάνουν τη ζωή τους από ανακοπή καρδιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL