Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.6°C21.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
18.0°C23.0°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.4°C21.9°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
20.9°C23.0°C
0 BF 52%
Σε διαβούλευση νομοσχέδιο του υπ. Μεταφορών - Νέο σύστημα εξετάσεων με τη χρήση βιντεοκάμερας εντός κι εκτός οχήματος - Δυνατότητα ηλεκτρονικής καταγγελίας των παρατυπιών κατά την εξέταση / Τέλος το "λάδωμα" στα διπλώματα οδήγησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σε διαβούλευση νομοσχέδιο του υπ. Μεταφορών - Νέο σύστημα εξετάσεων με τη χρήση βιντεοκάμερας εντός κι εκτός οχήματος - Δυνατότητα ηλεκτρονικής καταγγελίας των παρατυπιών κατά την εξέταση / Τέλος το "λάδωμα" στα διπλώματα οδήγησης

Αυστηρές προδιαγραφές εποπτείας και ελέγχου της διαδικασίας εξέτασης υποψηφίων οδηγών ακόμη και με τη χρήση βιντεοκάμερας, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο των παρατυπιών και του "λαδώματος" κατά την εξέταση, θεσμοθετεί το σχέδιο νόμου για το νέο σύστημα εξετάσεων που έθεσε σε διαβούλευση τη Δευτέρα το υπουργείο Μεταφορών.

Όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, κάθε υποψήφιος οδηγός ή οδηγός υποβάλλεται πρώτα σε θεωρητική εξέταση και μετά την επιτυχή θεωρητική εξέταση ακολουθεί η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς (πορεία) για την κατηγορία οδήγησης που έχει αιτηθεί ο υποψήφιος. Ωστόσο το νέο σχέδιο νόμου θεσμοθετεί νέα καινοτομία για την εποπτεία των διαδικασιών: Η θεωρητική εξέταση και η δοκιμασία προσόντων και συμπεριφοράς υποψηφίων οδηγών και οδηγών μοτοποδηλάτων, μοτοσικλετών και αυτοκινήτων "μεταδίδεται σε πραγματικό χρόνο και καταγράφεται με τη χρήση οπτικοακουστικών μέσων".

Το καταγεγραμμένο υλικό, σύμφωνα με το ν/σ, περιέχει οπτικοακουστικό υλικό: α) από τον χώρο διενέργειας των θεωρητικών εξετάσεων, όπου απεικονίζονται όλοι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία, β) από το εσωτερικό του εκπαιδευτικού οχήματος, όπου απεικονίζονται όλοι οι συμμετέχοντες στη διαδικασία, γ) από το εξωτερικό του εκπαιδευτικού οχήματος, όπου απεικονίζεται το οδικό δίκτυο όπου κινείται το εκπαιδευτικό όχημα.

Όπως περιγράφεται, το καταγεγραμμένο υλικό της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς προστατεύεται αυστηρά από οποιαδήποτε παρέμβαση και με ευθύνη του εκπαιδευτή υποψηφίου οδηγών και της Διεύθυνσης Μεταφορών και Επικοινωνιών της οικείας Περιφέρειας μεταφορτώνεται αμελλητί σε διαδικτυακή εφαρμογή την ίδια ημέρα. Το καταγεγραμμένο υλικό αποτελεί συνοδευτικό υλικό της συγκεκριμένης δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς που κατεγράφη για ενδεχόμενη αξιολόγηση.

Η εποπτεία του έργου των εξεταστών στο πλαίσιο της δοκιμασίας προσόντων και συμπεριφοράς ανατίθεται στο Σώμα Επιθεωρητών - Ελεγκτών (ΣΕΕ) του υπουργείου Μεταφορών, ενώ η αξιολόγηση του καταγραφικού υλικού του έργου των εξεταστών ανατίθεται σε ειδικούς αξιολογητές που ορίζονται με απόφαση του γενικού γραμματέα Μεταφορών του υπουργείου Μεταφορών.

Παράλληλα αναπτύσσεται στο υπουργείο Μεταφορών ολοκληρωμένο ηλεκτρονικό πληροφοριακό σύστημα παρακολούθησης εκπαίδευσης και εξέτασης το αργότερο 12 μήνες από την έναρξη ισχύος του νόμου, στο οποίο ο υποψήφιος οδηγός και οδηγός, ως εκπαιδευόμενος και εξεταζόμενος, δύναται να προβεί σε καταγγελία σχετικά με α) την εκπαίδευση και τους εκπαιδευτές, τις σχολές οδηγών και τα Κέντρα Θεωρητικής Εκπαίδευσης Υποψηφίων Οδηγών (ΚΕΘΕΥΟ) και β) την εξέταση, τους εκπαιδευτές και τους εξεταστές εντός προθεσμίας δυο εργάσιμων ημερών μετά τη λήξη της εξέτασης.

Σημειωτέον ότι η βασική προϋπόθεση για την όλη λειτουργία εποπτείας και ελέγχου είναι η συμβατότητα με τον νόμο για την προστασία των προσωπικών δεδομένων, ενώ, σύμφωνα, με το σχέδιο νόμου, το αργότερο τέσσερις μήνες από την έκδοση της υπουργικής απόφασης που καθορίζει τις προδιαγραφές για τη χρήση των οπτικοακουστικών μέσων, τα οχήματα πρέπει να έχουν εφοδιαστεί με τον οπτικοακουστικό εξοπλισμό καταγραφής.

Επιπλέον το ν/σ καθορίζει πολύ αυστηρές ποινές και πρόστιμα για τις παραβάσεις κατά τη διάρκεια της εξέτασης, ενώ θεσμοθετεί ακόμη την ηλεκτρονική κλήρωση πριν από την εξέταση κάθε σταδίου από την οποία προκύπτει ο εξεταστής για κάθε υποψήφιο οδηγό ή οδηγό.

Τέλος, όπως καθορίζεται, εντός 20 μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου, οι ειδικές δοκιμασίες προσόντων και συμπεριφοράς διενεργούνται υποχρεωτικά μέσα σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους ή πίστες εκπαίδευσης και εξέτασης υποψηφίων οδηγών, όπου υπάρχουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL