Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.9°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C18.3°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.1°C17.8°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.3°C16.9°C
3 BF 51%
Αγωνία Πατούλη για κάθοδο Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αγωνία Πατούλη για κάθοδο Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων

Φουντώνουν τα σενάρια εντός της Νέας Δημοκρατίας για τον Δήμο Αθηναίων την ώρα που ο δήθεν ακομμάτιστος, αλλά “γαλάζιος” πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης έχει βάλει μπροστά τις μηχανές για τη διεκδίκηση της πρωτεύουσας.

Από το επιτελείο του υποστηρίζουν ότι έχει λάβει άτυπη στήριξη από τον πρόεδρο της Ν.Δ. Κυριάκο Μητσοτάκη. Βέβαια, κακές γλώσσες λένε ότι ο Γ. Πατούλης εκλαμβάνει ως “άδειασμα” από την ηγεσία της Ν.Δ. το σενάριο για κάθοδο του νυν περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κ. Μπακογιάννη στον Δήμο Αθηναίων. Και γι’ αυτό, προσπαθώντας να διαμορφώσει εκλογικό προβάδισμα, ο “γαλάζιος” δήμαρχος Αμαρουσίου επιτίθεται κατά πάντων προβαίνοντας σε σειρά θεσμικών ατοπημάτων.

Το θεσμικό ατόπημα δεν στηρίζεται μόνο στην απαξιωτική ρητορική που αναπτύσσει τελευταία προς τους δυνάμει αντιπάλους του, την ώρα που θέλει να εμφανίζεται ως το ενωτικό πρόσωπο της Αυτοδιοίκησης. Στηρίζεται στο γεγονός ότι, ενώ είναι πρόεδρος της ΚΕΔΕ και εν ενεργεία δήμαρχος Αμαρουσίου, διεκδικεί τη δημαρχία της Αθήνας εμφανίζοντας ως ανεπαρκή τον νυν δήμαρχο Γ. Καμίνη. Δεν είναι τυχαία και η δήλωσή του (ρ/σ Real FM) ότι “η Αθήνα χρειάζεται δήμαρχο”.

Άμεση ήταν η απάντηση του Γ. Καμίνη πως “η Αθήνα έχει δήμαρχο, οι επιλογές του οποίου, για την ανάπτυξη της πόλης, την ανάδειξη του ζητήματος της ασφάλειας, την αντιμετώπιση της οικονομικής και προσφυγικής κρίσης, κάθε μέρα δικαιώνονται”. “Την ώρα που η Τοπική Αυτοδιοίκηση υφίσταται από την κυβέρνηση μια ζωτικής σημασίας επίθεση, εκείνο που χρειάζεται είναι να έχει πρόεδρο η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας ο οποίος να προασπίζεται τα δικαιώματά της και όχι τις προσωπικές του φιλοδοξίες” τόνισε ο Γ. Καμίνης.

Όμως ο Γ. Πατούλης παραμένει απτόητος, παρότι του ασκείται σκληρή κριτική εντός της ΚΕΔΕ για την αντιθεσμική και αντισυναδελφική στάση του απέναντι στον Γ. Καμίνη. Χθες, μάλιστα, από το γραφείο της ΚΕΔΕ εστάλη ενημέρωση ότι λόγω της ονομαστικής του εορτής παρέστη στην εκκλησία του Αγ. Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος για να τονίσει ότι αυτή η περιοχή με το “λαμπρό παρελθόν” “δυστυχώς σήμερα δεν έχει την εικόνα που της αξίζει”, επισημαίνοντας ότι “αυτή η κατάσταση δυστυχώς επικρατεί και σε άλλες περιοχές της Αθήνας”.

Προσπαθώντας να δομήσει το προφίλ του “έμπειρου” στελέχους της Αυτοδιοίκησης, ο Γ. Πατούλης δεν διστάζει να επιτεθεί στον δυνάμει αντίπαλό του Κ. Μπακογιάννη χαρακτηρίζοντάς τον “άπειρο”, που επιδιώκει να αξιοποιήσει τον Δήμο Αθηναίων ως ενδιάμεσο σκαλοπάτι για τη μετάβαση στην κεντρική πολιτική σκηνή.

Βέβαια ο ίδιος κρατά κλειστά τα χαρτιά του. “Είμαι στη Λαμία (σ.σ.: στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας) και κάνω τη δουλειά μου” περιορίζεται να λέει δημοσίως ο Κ. Μπακογιάννης κρατώντας κλειστά τα χαρτιά του ακόμη και για ενδεχόμενη κάθοδό του στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019.

Ωστόσο δεν είναι λίγοι αυτοί που απέδωσαν στον Κ. Μπακογιάννη προσπάθεια να διαμορφώσει ένα προοδευτικό προφίλ, όταν με πρόσφατη ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έγραψε αποχαιρετισμό στον αντάρτη καπετάν Ερμή. Αυτό εξελήφθη ως άνοιγμα στον προοδευτικό χώρο, που απευθύνεται περισσότερο στους ψηφοφόρους του Δήμου Αθηναίων παρά σε αυτούς της Στερεάς Ελλάδας. Την ίδια ώρα, ο Γ. Πατούλης επιδίδεται στην προσέλκυση κοινού με πιο συντηρητικές αντιλήψεις. Δεν ήταν τυχαία, μάλιστα, η φράση που επέλεξε να χρησιμοποιήσει την ημέρα που ανακήρυσσε την υποψηφιότητά του για τον Δήμο Αθηναίων λέγοντας: “Είμαστε πρεσβευτές της αρχαίας Ελλάδας και χριστιανοί ορθόδοξοι”.

Βέβαια, το ερώτημα είναι ποιες εναλλακτικές θα αξιοποιήσει ο Γ. Πατούλης εάν αποτύχει να εκλεγεί στην Αθήνα και η ρητορική του δήθεν ακομμάτιστου αποτύχει, ιδίως τώρα που έχει προσδιορίσει επακριβώς την προσδοκία του. Απορίας άξιον είναι εάν εν τέλει θα συγκρουστεί με την ηγεσία της Ν.Δ. επιχειρώντας να εμφανιστεί ασυμβίβαστος και υπερκομματικός. Βέβαια, η ανάγκη του να έχει ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Κυρ. Μητσοτάκη φάνηκε στο πρόσφατο συνέδριο δημάρχων και περιφερειαρχών. Καλώντας στο βήμα τον πρόεδρο της Ν.Δ., ο Γ. Πατούλης είπε για τον Κυρ. Μητσοτάκη πως “θα εκφράσει μπροστά στην Αυτοδιοίκηση το πρόγραμμα που ευχόμαστε να εκφραστεί και μέσα από την αυριανή κυβέρνηση”. Ήταν μάλιστα, ο πρώτος που, ενώ ήταν στο προεδρείο και στο βήμα περιφερειάρχης Αττικής Ρ. Δούρου -η οποία είχε διακόψει τη ομιλία της μέχρι να καθίσει στη θέση του ο Κυρ. Μητσοτάκης- κατέβηκε από τη θέση του για να χαιρετίσει τον πρόεδρο της Ν.Δ. Απάντησε με αυτόν τον τρόπο πόσο ακομμάτιστος... δεν είναι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL