Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.8°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.7°C17.0°C
1 BF 75%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C17.1°C
3 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.8°C17.5°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
14 °C
13.9°C16.9°C
0 BF 62%
Πάνος Σκουρλέτης: / Π. Σκουρλέτης: Δεν είναι χαοτικές οι διαφορές για να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική στην Τ.Α.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πάνος Σκουρλέτης: / Π. Σκουρλέτης: Δεν είναι χαοτικές οι διαφορές για να μην εφαρμοστεί η απλή αναλογική στην Τ.Α.

Με την επισήμανση ότι οι στρατηγικές διαφορές μεταξύ των παρατάξεων σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια “δεν είναι χαοτικές”, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης υπερασπίστηκε την πρότασή του για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση.

Με αυτόν τον τρόπο απέκρουσε τις αιτιάσεις του προέδρου της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκη ότι δήθεν το νέο εκλογικό σύστημα θα προκαλέσει απορρύθμιση στους ΟΤΑ, ενώ δεσμεύτηκε για κατάργησή της εφ’ όσον αναλάβει την πρωθυπουργία. Άλλωστε οι διατάξεις για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση θα έρθουν τις επόμενες μέρες υπό μορφή νομοσχεδίου και επ’ αυτού θα πραγματοποιηθεί νέο κοινό συνέδριο των αυτοδιοικητικών οργάνων δημάρχων και περιφερειαρχών (ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ).

“Η αντιπολίτευση είναι Ευρωπαία α λα καρτ” ήταν το σκωπτικό σχόλιο του Π. Σκουρλέτη (ρ/σ Real FM) απαντώντας στις αιτιάσεις Μητσοτάκη για την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση. “Ενώ σε όλη την Ευρώπη έχουμε συστήματα απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, η αντιπολίτευση θέλει να υπερασπίζεται το πιο παραμορφωτικό σύστημα που υπάρχει, εάν όχι μόνο στην Ευρώπη, ίσως και σε ολόκληρο τον κόσμο, όπου γίνονται ελεύθερες εκλογές” υπογράμμισε ο υπουργός.

Σημειώνοντας ότι η απλή αναλογική συνιστά “θετικό τρόπο” αποτύπωσης των τοπικών συσχετισμών με “δικαιότερη” κατανομή των εδρών, ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι αυτό κατά την άποψή του “έχουν ανάγκη οι τοπικές κοινωνίες”, αφού δίνεται “η δυνατότητα να εμπεδωθεί ένα διαφορετικό κλίμα, μια διαφορετική αντίληψη συνεργασιών ανάμεσα στις δημοτικές παρατάξεις”.

“Δεν είναι δα και οι στρατηγικές διαφορές χαοτικές για το πώς θα αντιμετωπίσουμε τα θέματα των απορριμμάτων, του οδοφωτισμού, της ανάπλασης των περιοχών, του σχεδίου πόλης που να μην μας δίνουν τη δυνατότητα για συνεργασίες” είπε χαρακτηριστικά ο Π. Σκουρλέτης.

Όσο για τη θέση του Κυρ. Μητσοτάκη για ιδιωτικοποίηση των ανταποδοτικών υπηρεσιών των δήμων (οδοκαθαρισμός και ηλεκτροφωτισμός), ο υπουργός του καταλόγισε “δογματική, ιδεοληπτική προσέγγιση με βάση τις αρχές ενός άκρατου νεοφιλελευθερισμού”. “Με βάση τη διεθνή εμπειρία, όπου έγινε ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών καθαριότητας οι υπηρεσίες προς τους πολίτες ήταν χειρότερες, πιο βρώμικες πόλεις, ακριβότερες υπηρεσίες και χειρότερες συνθήκες εργασίας για τους εργαζομένους” τόνισε ο Π. Σκουρλέτης.

Την εκτίμηση ότι το πρώτο διάστημα εφαρμογής της απλής αναλογικής ενδεχομένως να δημιουργηθούν κάποια προβλήματα έκανε χθες η υπεύθυνη του Τομέα Αυτοδιοίκησης του ΣΥΡΙΖΑ Κατ. Κνήτου (ρ/σ 105,5 στο Κόκκινο), γιατί όπως διαπίστωσε “δεν έχουμε μάθει να συζητάμε και να λύνουμε τα τοπικά ζητήματα συλλογικά”. Ωστόσο, όπως εξήγησε, με το υφιστάμενο εκλογικό σύστημα (60-40) αποτυπώνεται “μία πλειοψηφία που δεν είναι πραγματική” και “δεν έχει καμία σχέση με την πραγματική βούληση των πολιτών”.

Υπερασπιζόμενη την απλή αναλογική ως μέσο για τη διαμόρφωση ευρύτερων συσπειρώσεων, η Κατ. Κνήτου σημείωσε πως “πρέπει να αποκτήσουμε κουλτούρα διαλόγου στα βασικά ζητήματα που έχει κάθε τόπος”, γιατί όπως είπε: “Αλίμονο εάν δεν μπορούμε να βρούμε συνισταμένη και να καταλήξουμε σε αποφάσεις σε αυτά”.

Αποτίμηση του κοινού συνεδρίου ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ

Να σημειωθεί ότι το ζήτημα της απλής αναλογικής μονοπώλησε το πρώτο συνέδριο ΚΕΔΕ και ΕΝΠΕ και εκτιμάται ότι θα διατρέξει και το επόμενο, το οποίο θα διοργανωθεί όταν ο υπουργός Εσωτερικών δώσει στους αιρετούς το νομοσχέδιο προς διαβούλευση.

Κάνοντας μια πρώτη αποτίμηση οι παρατάξεις Ριζοσπαστική Αυτοδιοικητική Πρωτοβουλία στην ΚΕΔΕ και Ριζοσπαστική Περιφερειακή Πρωτοβουλία στην ΕΝΠΕ μίλησαν για συνέδριο με χαρακτηριστικά “δικομματικής αντιπολιτευτικής φιέστας”, με σκοπό “την προβολή στελεχών τους για την ικανοποίηση των προσωπικών πολιτικών τους σχεδίων, αλλά και ως ‘ανάχωμα’ στις επιχειρούμενες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις”. Υποστήριξαν ότι ψήφισμα που ενέκρινε η πλειοψηφία της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ στηρίζεται σε “φήμες, διαρροές, δηλώσεις”.

“Η δαιμονολογία για την απλή αναλογική δεν μπορεί να αποτελεί τη ‘μεταρρυθμιστική’ απάντηση της Αυτοδιοίκησης” σημείωσαν οι δυο παρατάξεις. Επέκριναν, μάλιστα, τη στροφή του Αυτοδιοικητικού Κινήματος, που πρόσκειται στο ΠΑΣΟΚ, που “από υπερασπιστής μαζί με εμάς της απλής αναλογικής μέχρι τις αρχές 2000, στα συνέδρια της Αυτοδιοίκησης, ξαφνικά ανακάλυψε το τελευταίο διάστημα ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα θα ‘διαλύσει’ την Αυτοδιοίκηση”.

“Οι καιροί απαιτούν κουλτούρα συνθέσεων και συνεργασιών”, υπογραμμίζουν οι δυο παρατάξεις που πρόσκεινται στον ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγουν: “Ελπίζουμε στο επόμενο ‘κοινό’ συνέδριο να υπάρξουν τοποθετήσεις των δύο σωμάτων επί του συγκεκριμένου νομοσχεδίου, να επικρατήσει ψυχραιμία και ωριμότητα και όχι οι στενές κομματικές και προσωπικές επιδιώξεις”. Τα ζητήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα συζητηθούν σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL