Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Εγκαίνια δημοτικού σχολείου στις φυλακές Ναυπλίου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εγκαίνια δημοτικού σχολείου στις φυλακές Ναυπλίου

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής εγκαινίασε σήμερα το πρωί το δημοτικό σχολείο στις φυλακές Ναυπλίου, στο πλαίσιο της πολιτικής του υπουργείου για την αναμόρφωση του σωφρονιστικού συστήματος.

Κατά την ομιλία του στην τελετή των εγκαινίων, ο κ. Κοντονής, υπογράμμισε τη σημασία της εκπαίδευσης ως πυλώνα επανένταξης στο κοινωνικό σύνολο. Ο ίδιος αναφέρθηκε στις θεσμικές πρωτοβουλίες που έχουν ληφθεί από την κυβέρνηση για τη βελτίωση των εκπαιδευτικών δομών στις φυλακές, όπως είναι η δημιουργία τριών δημοτικών και τεσσάρων σχολείων δεύτερης ευκαιρίας, τα προγράμματα εκμάθησης ελληνικών σε επτά φυλακές, οι υποτροφίες που δίνονται σε κρατουμένους από το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο, η εξ αποστάσεως εκπαίδευση κρατουμένων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ αλλά και τα προγράμματα κατάρτισης και άθλησης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο κ. Κοντονής είπε μεταξύ άλλων: «Είχα τη χαρά σήμερα να εγκαινιάσω μία εκπαιδευτική μονάδα, που λειτουργεί ήδη από τις αρχές του χρόνου. Η προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση στον τομέα της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών δομών στα σωφρονιστικά καταστήματα είναι τεράστια και ήδη έχει αποδώσει καρπούς. Θέλω να τονίσω ότι η κατάσταση που παραλάβαμε στα σωφρονιστικά καταστήματα τον Ιανουάριο του 2015 ήταν εκτός ελέγχου, με δεκάδες καταδίκες της χώρας, εικόνα που ανατρέψαμε πλήρως και για το λόγο αυτό έχουμε δεχθεί συγχαρητήρια από διεθνείς οργανισμούς. Σήμερα κάνουμε ό,τι μπορούμε ώστε τα ανθρώπινα δικαιώματα να εμπεδώνονται στις φυλακές. Ανάμεσα στις προτεραιότητές μας είναι να δίνουμε στους κρατουμένους όλα τα εφόδια ώστε να μην επανέρχονται σε καθεστώς παραβατικότητας. Με τέτοιου είδους δομές πετυχαίνουμε τον στόχο μας».

Στις φυλακές Ναυπλίου, στο χώρο όπου λειτουργεί το δημοτικό σχολείο, φιλοξενείται και πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας από την ΕΠΑΝΟΔΟ ενώ παραδίδονται μαθήματα θεάτρου σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, επίκειται η υπογραφή των προεδρικών διαταγμάτων για ένταξη στο ΕΣΥ των μονάδων Υγείας στις φυλακές, ενώ αναμένεται η τελική έγκριση από το ΑΣΕΠ της προκήρυξης για την πρόσληψη σωφρονιστικών υπαλλήλων.  

Αμέσως μετά τα εγκαίνια, ο υπουργός Δικαιοσύνης επισκέφθηκε την Αγροτική Φυλακή Τίρυνθας, όπου συναντήθηκε με τον διευθυντή και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους, ενώ είχε την  ευκαιρία να συνομιλήσει και με κρατουμένους.

Στη συνέχεια, ο κ. Κοντονής μετέβη στο Δικαστικό Μέγαρο Ναυπλίου, όπου είχε διαδοχικές συναντήσεις με τους διευθύνοντες των Δικαστηρίων της πόλης, με το ΔΣ του Δικηγορικού Συλλόγου καθώς και του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων και ενημερώθηκε για  θέματα που σχετίζονται με τη λειτουργία των δικαστηρίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL