Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.6°C
2 BF 54%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
18.0°C24.3°C
2 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.9°C
4 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.9°C20.8°C
3 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.4°C23.9°C
2 BF 35%
Π. Σκουρλέτης / Π. Σκουρλέτης: Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 με απλή αναλογική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης / Π. Σκουρλέτης: Εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 με απλή αναλογική

Τα χαρακτηριστικά του νέου μεταρρυθμιστικού οδικού χάρτη στην Αυτοδιοίκηση με την επωνυμία “Κλεισθένης Ι” παρουσίασε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης ενώπιον δημάρχων και περιφερειαρχών κατά την έναρξη των εργασιών του πρώτου διήμερου κοινού συνεδρίου. Ο υπουργός δεσμεύτηκε για επαρκή χρόνο διαβούλευσης επί του νομοσχεδίου, το οποίο μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει και την απλή αναλογική.

Διέψευσε με αυτόν τον τρόπο τη φημολογία ότι το νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή άνευ διαβούλευσης, πράγμα που καθησύχασε τους αιρετούς, οι οποίοι είχαν στήσει πολεμικό σκηνικό απέναντι στον υπουργό. Παράλληλα ο υπουργός έδωσε σαφές χρονοδιάγραμμα για τις αυτοδιοικητικές εκλογές προσδιορίζοντας τη διεξαγωγή τους τη δεύτερη και τρίτη Κυριακή του Οκτωβρίου του 2019 με ανάληψη καθηκόντων την 1η Ιανουαρίου 2020.

Τι περιλαμβάνει ο “Κλεισθένης Ι”

“Κάνουμε ένα πρώτο βήμα σε ένα νέο μεταρρυθμιστικό οδικό χάρτη, ο οποίος θα έρθει να απαντήσει σε ό,τι είναι ώριμο, σε ό,τι μπορεί να γίνει υπό τις παρούσες συνθήκες” τόνισε ο υπουργός υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για “μία ανοιχτή μεταρρυθμιστική πρόταση” που θα ονομάζεται “Κλεισθένης Ι”. Παρέπεμψε, πάντως, το ζήτημα της αναμόρφωσης της λειτουργίας των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων και της μεταβίβασης της φορολογικής εξουσίας στους δήμους στη συνταγματική αναθεώρηση.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός μίλησε για την καθιέρωση απλής αναλογικής με δυνατότητα ο περιφερειάρχης και ο δήμαρχος να ορίζει αντιπεριφερειάρχες και αντιδημάρχους από όλες εκείνες τις δυνάμεις που θα συγκροτούν τη νέα πλειοψηφία. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση αιρετών, που διαφωνούν με την απλή αναλογική.

Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε την καθιέρωση ενιαίου ψηφοδελτίου για τις κοινότητες με πληθυσμό έως 500 κατοίκων. Για τη λειτουργία περιφερειακών και δημοτικών συμβουλίων όπου δεν συγκεντρώνεται η πλειοψηφία ο υπουργός ανακοίνωσε την εισαγωγή της λευκής εποικοδομητικής ψήφου, η οποία δεν θα επηρεάζει την διαμόρφωση πλειοψηφίας στην έκδοση τελικής απόφασης. Επίσης, προέκρινε την ενεργοποίηση τοπικών δημοψηφισμάτων.

Ο υπουργός δεσμεύτηκε για την καθιέρωση του ελεγκτή νομιμότητας ως αποκεντρωμένη υπηρεσία υπό την εποπτεία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία θα απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από νομικούς, που όπως είπε “θα στέκονται στον έλεγχο της νομιμότητας και δεν θα μπαίνουν στα χωράφια της σκοπιμότητας”. Επίσης, στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνεται διάταξη για την κατηγοριοποίηση των δήμων με νέα κριτήρια για την κατανομή των Κεντρικών Αυτοτελών Πόρων.

Με ρύθμιση θα δίνεται η δυνατότητα σύστασης εταιρειών ειδικού σκοπού της Αυτοδιοίκησης στον τομέα της κοινής ωφέλειας, όπως και η συμμετοχή των διαδημοτικών σχημάτων σε ανώνυμες εταιρείες κοινής ωφέλειας. Για την επίτευξη καλής νομοθέτησης σε θέματα των ΟΤΑ, ο υπουργός δεσμεύτηκε για τη σύσταση διαρκούς επιτροπής ελέγχου αρμοδιοτήτων σε διυπουργικό επίπεδο με εξασφαλισμένη και θεσμοθετημένη τη συμμετοχή των Περιφερειών και των δήμων.

Σφοδρή αντίδραση στην απλή αναλογική

Αποκρούοντας τις αιτιάσεις των αιρετών ότι δήθεν με την απλή αναλογική θα επικρατήσει η δικτατορία των μειοψηφιών, ο Π. Σκουρλέτης προέκρινε τη διαμόρφωση συναινέσεων και διερωτήθηκε: “Από πού κι ώς πού είναι δικτατορία των μειοψηφιών η προσπάθεια να διαμορφωθούν ευρύτατες πλειοψηφικές παρατάξεις και πλειοψηφίες μέσα στους δήμους που αντιστοιχούν σε μεγάλες πλειοψηφίες μέσα στην ίδια την κοινωνία;”.

Ο δε Μ. Βορίδης, τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ., δεσμεύτηκε πως, εφόσον εκλεγεί ο Κυρ. Μητσοτάκης, η απλή αναλογική θα καταργηθεί. Ο Στ. Θεοδωράκης εμφανίστηκε επιφυλακτικός υποστηρίζοντας πως “δεν υπάρχει περίπτωση να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης παραχωρώντας εξουσία σε μειοψηφίες που θα είναι απέναντι στις τοπικές κοινωνίες”.

Βέβαια, στη συζήτηση μεταξύ των αιρετών μόνο οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ και της Λαϊκής Ενότητας υπερασπίστηκαν από θέση αρχής την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση και η χθεσινή αντιπαράθεση ήταν μάλλον άνιση.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υποστήριξε ότι η απλή αναλογική θα προκαλέσει “απορρύθμιση” της Αυτοδιοίκησης και πως αυτή η αλλαγή δεν συνιστά μεταρρύθμιση. Ο δε πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός απευθυνόμενος στον υπουργό είπε: “Συναίνεση με το στανιό δεν γίνεται”. “Συναίνεση επιβεβλημένη εκ του νόμου δεν είναι συναίνεση” πρόσθεσε.

Σε γενικές γραμμές, αιρετοί προσκείμενοι στη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής εξέφρασαν σαφή διαφωνία με την απλή αναλογική. Επέκριναν τον υπουργό ότι το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα και, εφόσον θα υπάρχει δεύτερος γύρος για την εκλογή του δημάρχου με το 50%+1, αυτό “ακυρώνει την απλή αναλογική, καθώς θα απαιτείται ενισχυμένη”. Εξέφρασαν την αγωνία ότι στον δεύτερο γύρο ο δήμαρχος θα εξαρτάται από “κυκλώματα παρανομίας”, με αποτέλεσμα τη δημιουργία “εύθραυστων ισορροπιών”.

Από την πλευρά του ο επικεφαλής της παράταξης ΠΑΣΟΚ Απ. Κοιμήσης πρότεινε τη συζήτηση με το υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να εφαρμοστεί το νέο εκλογικό σύστημα στις μεθεπόμενες εκλογές. Στο ζήτημα της παράτασης της πενταετούς θητείας -εφόσον θεσπιστεί η μετάθεση διεξαγωγής των αυτοδιοικητικών εκλογών από τον Μάιο του 2019 στον Οκτώβριο του 2019- ο Γ. Σγουρός έθεσε ζήτημα αντισυνταγματικότητας λέγοντας πως “δεν μπορεί οι θεσμοί να γίνονται λάστιχο για να εξυπηρετούνται σκοπιμότητες”.

Θερμό επεισόδιο

Στο ήδη φορτισμένο κλίμα, θερμό επεισόδιο εκτυλίχθηκε ανάμεσα στον Γ. Πατούλη και τον Π. Σκουρλέτη με αφορμή την τοποθέτηση επιτυχόντων του ΑΣΕΠ στις υπηρεσίες καθαριότητας των δήμων. Ο Γ. Πατούλης ισχυρίστηκε πως ο υπουργός είχε δεσμευτεί για τη μονιμοποίηση του μεγαλύτερου αριθμού συμβασιούχων από παράταση, που εργάζονταν στις υπηρεσίες καθαριότητας, καταλογίζοντάς του καθυστέρηση στην τοποθέτηση μόνιμου προσωπικού.

“Να μην λέτε ψέματα. Δεν το υποσχέθηκα ούτε μια φορά” απάντησε ο υπουργός. Με υπεκφυγή αποκρίθηκε ο Γ. Πατούλης “Δεν ξέρω πού μένετε, αλλά το Πάσχα οι δρόμοι ήταν γεμάτοι σκουπίδια γιατί δεν είχαμε προσωπικό στην καθαριότητα”. “Είναι ντροπή απέναντι στους εργαζόμενους” ανταπάντησε ο Π. Σκουρλέτης.

Συζήτηση για τη μετάβαση στην αυτοδιοικητική διακυβέρνηση

Ενώ το θέμα του κοινού συνεδρίου είναι “η μετάβαση στην αυτοδιοικητική διακυβέρνηση”, η ΚΕΔΕ εμφανίστηκε απροετοίμαστη γι’ αυτή τη συζήτηση, την οποία ξεκίνησε για λογαριασμό των περιφερειαρχών ο Κ. Αγοραστός. Αφού χαρακτήρισε “δουλοκτητικό” το κράτος, το οποίο πρέπει επειγόντως να μεταρρυθμιστεί, σκιαγράφησε τους άξονες της περιφερειακή διακυβέρνησης.

Εστίασε στην αναδόμηση του δυσλειτουργικού ελεγκτικού πλαισίου των ΟΤΑ β’ βαθμού -το οποίο περιλαμβάνει πολλές ελεγκτικές αρχές- προτείνοντας ανά Περιφέρεια τη σύσταση επιτροπής αποτελούμενης από πάρεδρο του Ελεγκτικού Συνεδρίου, μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους και αιρετό στέλεχος της Περιφέρειας.

Προέκρινε την κατάργηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και μεταβίβαση των ελεγκτικών αρμοδιοτήτων στις Περιφέρειες. Υπερθεμάτισε δε για την ανάληψη κανονιστικής αρμοδιότητας για τις Περιφέρειες, προκειμένου να εκδίδονται σχετικές αποφάσεις που θα ρυθμίζουν συγκεκριμένα ζητήματα.

Διαφωνία στην πρόταση των περιφερειαρχών για ανάληψη κανονιστικής αρμοδιότητας εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ Απ. Κοιμήσης υποστηρίζοντας πως “η εξάρτηση των δήμων από τις Περιφέρειες θα γίνει μεγαλύτερη”.

Σε περίπτωση κατάργησης των αποκεντρωμένων διοικήσεων, πρότεινε ο μεγαλύτερος αριθμός αρμοδιοτήτων να μεταβιβαστούν στους δήμους και ορισμένες να μεταβιβαστούν σε ανεξάρτητες αρχές, όπως είναι ο ελεγκτής νομιμότητας με χαρακτηριστικά επιθεωρησιακού ελέγχου. Για τις Περιφέρειες προέκρινε τον αναπτυξιακό ρόλο με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων στη βάση της ανάπτυξης της παραγωγικής βάσης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL