Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ / "Γαλάζιοι" αυτοδιοικητικοί στήνουν πόλεμο στην απλή αναλογική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΡΧΙΖΕΙ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΚΟΙΝΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΔΗΜΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΩΝ / "Γαλάζιοι" αυτοδιοικητικοί στήνουν πόλεμο στην απλή αναλογική

Πολεμικό αναμένεται να είναι το κλίμα στο κοινό συνέδριο δημάρχων και περιφερειαρχών απέναντι στον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ο οποίος θα παρουσιάσει τις θέσεις του για τη μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση, που μεταξύ άλλων θα περιλαμβάνει την απλή αναλογική για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019. Η εχθρική διάθεση αποτυπώθηκε στη χθεσινή έκτακτη γενική συνέλευση δημάρχων ως μια πρόβα τζενεράλε, με τον “γαλάζιο” πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη να εξαπολύει μύδρους κατά του υπουργού και της κυβέρνησης.

Την ίδια ώρα, πάντως, δέχθηκε σφοδρή κριτική για τους χειρισμούς του ιδίου σε επίπεδο διαμόρφωσης θέσεων απέναντι στους περιφερειάρχες από τους επικεφαλής δύο παρατάξεων Δημ. Μπίρμπα και Γ. Ιωακειμίδη, καθώς η ΚΕΔΕ φαίνεται να μη διαθέτει επεξεργασμένες θέσεις για την “αυτοδιοικητική διακυβέρνηση”, παρ' ότι αυτό είναι το θέμα του κοινού συνεδρίου.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης καταλόγισε τακτικισμό στον υπουργό Εσωτερικών, λόγω καθυστέρησης στην κατάθεση του νομοσχεδίου με την επωνυμία “Κλεισθένης Ι”. “Η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν μπορεί να εξαρτάται από κυβερνητικά τερτίπια” είπε χαρακτηρίζοντας “ιδεοληψία” την εφαρμογή της απλής αναλογικής, που κατά την εκτίμησή του θα οδηγήσει στην “απορρύθμιση” της Αυτοδιοίκησης.

Ο επικεφαλής της παράταξης του ΠΑΣΟΚ Απ. Κοιμήσης υποστήριξε ότι “με την απλή αναλογική, ενώ φαινομενικά ο δήμαρχος θα έχει ισχυρή πολιτική νομιμοποίηση λόγω προγραμματικών συγκλίσεων στον δεύτερο γύρο, η κατανομή των εδρών στον πρώτο γύρο υπονομεύει τη θέση του”.

Ο δε δήμαρχος Αθηναίων Γ. Καμίνης εκτίμησε πως με το προτεινόμενο εκλογικό σύστημα “θα μπουν οι φασίστες από την πίσω πόρτα στα δημοτικά συμβούλια”. “Με την απλή αναλογική η κυβέρνηση θέλει να επιβάλει τους διορισμένους από αυτήν εκτελεστικούς γραμματείς στους ΟΤΑ, οι οποίοι θα επιλέγονται με βάση τα κομματικά ένσημα” είπε ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστός μεταφέροντας στη γενική συνέλευση των δημάρχων το κλίμα που επικρατεί στους περιφερειάρχες.

Βέβαια, μπορεί οι απόψεις μεταξύ αιρετών που πρόσκεινται στη Ν.Δ. και το Κίνημα Αλλαγής να συμπίπτουν ως προς την άρνηση στην απλή αναλογική, αλλά στο συνέδριο που αρχίζει σήμερα αναμένεται να αναδειχθούν οι διαφωνίες μεταξύ δημάρχων και περιφερειαρχών στο σκέλος των προτάσεων για την “αυτοδιοικητική διακυβέρνηση”.

Ο επικεφαλής της παράταξης του ΣΥΡΙΖΑ στην ΚΕΔΕ Δημ. Μπίρμπας, επέκρινε, μάλιστα, την πλειοψηφούσα παράταξη Πατούλη ότι προσέρχεται στον διάλογο με τους περιφερειάρχες με “μη επεξεργασμένες θέσεις” και πως, αντί η συζήτηση στη γενική συνέλευση δημάρχων να προσανατολιστεί στο κοινό συνέδριο, όπου οι περιφερειάρχες θα παρουσιάσουν τις θέσεις τους για τη μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, περιορίστηκε στην απλή αναλογική.

Άλλωστε σκοπός του Γ. Πατούλη δεν φαίνεται να είναι η διαμόρφωση πολιτικών θέσεων για την Αυτοδιοίκηση, αλλά η δημιουργία κοινού μετώπου απέναντι στην κυβέρνηση. Προκειμένου, μάλιστα, να υπερκεράσει τις επικρίσεις περί αναποτελεσματικότητας από το εσωτερικό της παράταξής του, εδώ και μέρες επιδίδεται σε πόλεμο ανακοινώσεων με τον πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής Γ. Ιωακειμίδη εμφανίζοντάς τον ως “δούρειο ίππο” της κυβέρνησης στον αυτοδιοικητικό χώρο, καθώς ο τελευταίος είχε ζητήσει την αναβολή του κοινού συνεδρίου με τους περιφερειάρχες έως ότου κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, που προηγήθηκε της έκτακτης γενικής συνέλευσης, οι δυο άνδρες αντάλλαξαν βαριές κουβέντες. Ο μεν Γ. Πατούλης αποκάλεσε τον Γ. Ιωακειμίδη “δούρειο ίππο του ΣΥΡΙΖΑ” για να εκλεγεί βουλευτής και πως είναι “αγκάθι μιας αυτοδιοικητικής προσπάθειας” με τους περιφερειάρχες.

Ο δε Γ. Ιωακειμίδης απάντησε σε υψηλούς τόνους: “Ποτέ βουλευτής. Δεν το γουστάρω. Δήμαρχος θα είμαι πάντα, αλλά εσείς δεν θα είστε”. Καταλόγισε, μάλιστα, στον Γ. Πατούλη ότι χρησιμοποιεί την ΚΕΔΕ ως “δούρειο ίππο” για να εκλεγεί δήμαρχος Αθηναίων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL