Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C24.5°C
4 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C20.3°C
4 BF 42%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.5°C
5 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.8°C23.5°C
4 BF 31%
Με πρόταση του υπ. Εσωτερικών / Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 με απλή αναλογική
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πρόταση του υπ. Εσωτερικών / Αυτοδιοικητικές εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 με απλή αναλογική

Ανεβαίνει το πολιτικό θερμόμετρο με την αντιπαράθεση Σκουρλέτη - Μητσοτάκη και φόντο την πρόταση του υπουργού Εσωτερικών για θέσπιση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2019, λίγες ώρες προτού ξεκινήσει το πρώτο κοινό συνέδριο δημάρχων και περιφερειαρχών. Η πρόταση θα περιλαμβάνεται στην πρώτη μεταρρυθμιστική προσπάθεια μετά τον “Καλλικράτη”, με τον υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη να της δίνει την επωνυμία “Κλεισθένης Ι”. Υπό μορφή νομοσχεδίου αναμένεται να κατατεθεί το προσεχές διάστημα στη Βουλή με τον υπουργό να εξετάζει την επαναφορά της τετραετούς θητείας στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης. Ταυτόχρονα, ο υπουργός δίνει σαφές χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή των εκλογικών αναμετρήσεων του 2019. Πάντως, η πρόταση για την απλή αναλογική στις αυτοδιοικητικές εκλογές συναντά έντονες αντιδράσεις από τους “γαλάζιους” αιρετούς, με τον Κυρ. Μητσοτάκη να τις ενισχύει δεσμευόμενος για κατάργησή της εφόσον η Ν.Δ. κερδίσει τις εθνικές εκλογές. Αυτό αναμένεται να είναι και το κυρίαρχο ζήτημα στην έκτακτη γενική συνέλευση των δημάρχων, που διεξάγεται σήμερα στην Αθήνα, αλλά και στο κοινό συνέδριο δημάρχων και περιφερειαρχών που θα πραγματοποιηθεί αύριο και μεθαύριο.

Αναγκαία δημοκρατική τομή

Επικαλούμενος παλιότερη απόφαση της ΚΕΔΕ, ο υπουργός χαρακτήρισε (ρ/σ 105,5 στο Κόκκινο) την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση ως “αναγκαία δημοκρατική τομή”, “άσχετα με το τι λένε η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και η Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ)”. “Παλιότερα, το αίτημα για απλή αναλογική ήταν θέση και της ΚΕΔΕ” είπε χαρακτηριστικά. Όπως, μάλιστα, εξήγησε (ΑΝΤ1), η εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση αποσκοπεί στο “να ξεφύγουμε από τη μονοπαραταξιακή αντίληψη”. Παρότι δήλωσε ότι είναι εις γνώσιν του οι αντιδράσεις σημαντικής μερίδας αιρετών, σημείωσε πως “εάν γινόταν μια δημοσκόπηση σε επίπεδο δημοτικών συμβούλων όλων των δήμων, η συντριπτική πλειονότητα θα ήταν υπέρ αυτού του συστήματος”.

Το εκλογικό χρονοδιάγραμμα

Αναφερόμενος στο χρονοδιάγραμμα διεξαγωγής των εκλογών, καθώς το 2019 θα είναι εκλογικό έτος, ο υπουργός διευκρίνισε ότι οι ευρωεκλογές θα γίνουν τον Μάιο εκείνου του έτους, οι εθνικές εκλογές τον Σεπτέμβριο και οι αυτοδιοικητικές εκλογές τη δεύτερη και τρίτη Κυριακή του Οκτωβρίου. “Θα φέρουμε για ψήφιση την απλή αναλογική στην Αυτοδιοίκηση με εκλογές τον Οκτώβριο του 2019 για να μη συμπίπτουν με τις ευρωεκλογές, γιατί έχουν τη δική τους αξία και τα δικά τους χαρακτηριστικά” είπε ο Π. Σκουρλέτης. Διευκρίνισε ότι στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών θα κατανέμονται οι έδρες και στον δεύτερο γύρο με το 50+1% θα εκλέγονται δήμαρχος και περιφερειάρχης.

Βολές Ν.Δ. στην απλή αναλογική

Κατά της απλής αναλογικής τάχθηκε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυρ. Μητσοτάκης, εμμένοντας στη θέση του ότι η εφαρμογή της “ισοδυναμεί με ακυβερνησία, είτε πρόκειται για το κεντρικό κράτος, είτε για την Αυτοδιοίκηση”. Επιτέθηκε, μάλιστα, στην κυβέρνηση, κατηγορώντας την ότι “εργαλειοποιεί και την Αυτοδιοίκηση αλλάζοντας το εκλογικό σύστημα, σε μια προσπάθεια να προκαλέσει χάος για να περιορίσει τις εντυπώσεις από την επερχόμενη συντριπτική ήττα της”. Ο ίδιος δεσμεύτηκε σε ενδεχόμενο εκλογής του να την καταργήσει. Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού Εσωτερικών, που καταλόγισε στον Κ. Μητσοτάκη “εμμονή στη διαιώνιση του ισχύοντος εκλογικού συστήματος στην Αυτοδιοίκηση, που αλλοιώνει τους τοπικούς συσχετισμούς και φιμώνει τις αυτοδιοικητικές δυνάμεις, το εκλογικό μέγεθος των οποίων περιορίζεται δυσανάλογα με την κοινωνική αποδοχή τους”. Να σημειωθεί ότι με το ισχύον εκλογικό σύστημα η πρώτη παράταξη παίρνει το 60% των εδρών.

"Εχθρός της Αυτοδιοίκησης ο Κυρ. Μητσοτάκης”

“Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ανάγκη από συνθέσεις και συμφωνίες και όχι από μονοπαραταξιακές λογικές” υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης, κατηγορώντας τον Κυρ. Μητσοτάκη ότι “πάντα εχθρευόταν την Τοπική Αυτοδιοίκηση στη βάση μιας συγκεντρωτικής αντίληψης για το κράτος”. “Γι’ αυτό και η παράταξη της Νέας Δημοκρατίας εναντιώθηκε σε όλες τις μεταρρυθμιστικές απόπειρες που προηγήθηκαν” πρόσθεσε ο Π. Σκουρλέτης, υπενθυμίζοντας στον Κυρ. Μητσοτάκη ότι “διέλυσε τη Δημοτική Αστυνομία, απέλυσε τους σχολικούς φύλακες και σήμερα εγγυάται την υποστελέχωση των ΟΤΑ, υποστηρίζοντας πως θα πρέπει να εφαρμοστεί στο διηνεκές, ανεξάρτητα από τις πραγματικές ανάγκες, ο κανόνας του 1 προς 5 στη σχέση προσλήψεων/αποχωρήσεων στο Δημόσιο και στην Τοπική Αυτοδιοίκηση”.

Κόντρα πριν καν ξεκινήσουν

Η υψηλών τόνων πολιτική αντιπαράθεση διαπερνά και το αυτοδιοικητικό πεδίο, με τον πρόεδρο της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλη να υποκύπτει σε θεσμική απρέπεια, καθώς χαρακτήρισε τον πρόεδρο των δημάρχων της Αττικής και δήμαρχο Νίκαιας - Αγ. Ιωάννη Ρέντη Γ. Ιωακειμίδη ως “Δούρειο Ίππο που δεν έχει θέση στον χώρο μας”. Ο τελευταίος εξέφρασε τη διαφωνία του για τη στάση της ΚΕΔΕ να προχωρήσει σε έκτακτη γενική συνέλευση και κοινό συνέδριο με την ΕΝΠΕ προτού δοθεί το νομοσχέδιο στα αυτοδιοικητικά όργανα.

Σφοδρή ήταν η απάντηση του Γ. Ιωακειμίδη, ο οποίος είπε ότι είναι “παγκόσμια πρωτοτυπία να κάνεις συνέδριο για νομοσχέδιο που δεν έχεις δει” και σημείωσε ότι πως είναι συνέδριο “άνευ ουσίας”. Διερωτήθηκε, μάλιστα, απευθυνόμενος στον Γ. Πατούλη, “γιατί δεν έκανε το συνέδριο την επόμενη ή τη μεθεπόμενη εβδομάδα; Μήπως τον εμποδίζει κάποιο ταξίδι που έχει να κάνει;”. “Όταν ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δήμων, και δεκάδες άλλες ιδιότητες που έχει, επιτίθεται με αυτό τον τρόπο εναντίον ενός συναδέλφου του, δημάρχου και μάλιστα εκλεγμένου στο αξίωμα του πρόεδρου της ΠΕΔΑ, μάλλον κάνει λάθος στόχευση. Πολύ περισσότερο όταν ο ‘στόχος του’ συμβαίνει να έχει διπλάσια από τον ίδιο αυτοδιοικητική διαδρομή” σχολίασε ο Γ. Ιωακειμίδης. Βέβαια, σε νέα του απάντηση ο Γ. Πατούλης ταύτισε τις θέσεις του Γ. Ιωακειμίδη με του υπουργού, παρότι ο πρώτος δηλώνει ότι διατηρεί αποστάσεις από τους χειρισμούς Σκουρλέτη.

Αναδίπλωση Πατούλη

Πάντως, ενώ ο Γ. Πατούλης επί ημέρες εστίασε το περιεχόμενου του κοινού συνεδρίου στο επικείμενο νομοσχέδιο, χθες, στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον πρόεδρο της ΕΝΠΕ Κ. Αγοραστό, αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναδίπλωση. Συμφώνησε, μάλιστα, με τον Κ. Αγοραστό, ο οποίος είπε: “Ξεκαθαρίζω ευθύς εξαρχής ότι κακώς κάποιοι επιχειρούν να συνδέσουν το συνέδριο αυτό με το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να υποβαθμίσει τη σημασία αυτής της μεγάλης αυτοδιοικητικής προσπάθειας”.

Ο πρόεδρος της ΕΝΠΕ σκιαγράφησε, μάλιστα, και την πρόταση για μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση με ενισχυμένες αρμοδιότητες που θα μεταβιβαστούν από το κράτος. Ο Γ. Πατούλης δεν εμφανίστηκε έτοιμος να καταθέσει μια ολοκληρωμένη πρόταση για την Αυτοδιοίκηση, αλλά περιορίστηκε να πει πως οι θέσεις θα διαμορφωθούν στο συνέδριο και να απαιτήσει από τον υπουργό Εσωτερικών να καταθέσει άμεσα το νομοσχέδιο στους αιρετούς, ενώ για το ζήτημα των αλληλοεπικαλυπτόμενων αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων και περιφερειών, ο Γ. Πατούλης απάντησε αόριστα λέγοντας: “Τα δικά μας όρια θα τα βρούμε”.

Να σημειωθεί ότι πρόκειται για το πρώτο κοινό συνέδριο δημάρχων και περιφερειαρχών από την εφαρμογή του “Καλλικράτη” το 2011, που φιλοδοξεί να αμβλύνει τις ανταγωνιστικές σχέσεις των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης. Βέβαια, μένει να φανεί κατά πόσο θα γίνει αποδεκτή από τους δημάρχους η πρόταση των περιφερειαρχών για μετάβαση στην περιφερειακή διακυβέρνηση, με ενισχυμένες αρμοδιότητες, που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει και την έκδοση κανονιστικών πράξεων για σειρά θεμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL