Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ν.Σαντορινιός: Στόχος η υδατική αυτονομία όλων των νησιών

Eurokinissi

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής σημείωσε ότι πέρυσι εγκαινιάστηκαν επτά μονάδες αφαλάτωσης, προσθέτοντας ότι φέτος θα εγκαινιαστούν άλλες τουλάχιστον τέσσερις. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε στα περισσότερα νησιά της χώρας να σταματήσουμε τη μεταφορά νερού με καραβάκι»

«Στόχος της κυβέρνησης είναι όλα τα νησιά να είναι υδατικά αυτόνομα» δήλωσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, με αφορμή τη λειτουργία δύο νέων μονάδων αφαλάτωσης στο Καστελόριζο, που θα εγκαινιάσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Μιλώντας στο «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Ν.Σαντορινιός επεσήμανε ότι «ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει δύο νέες μονάδες αφαλάτωσης, των οποίων η κατασκευή ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο. Είναι δύο μονάδες, οι οποίες θα υπερκαλύψουν τις ανάγκες των του νησιού σε νερό. Το νησί καταναλώνει τον χρόνο περίπου 50.000-55.000 κυβικά, ενώ αυτές οι μονάδες έχουν τη δυνατότητα να παράξουν συνολικά στον χρόνο 80.000 κυβικά. Βάζουμε μονάδες αφαλάτωσης με την προοπτική και της ανάπτυξης του τουρισμού των νησιών, καθώς οι υποδομές είναι που πρέπει να στηρίζουν τον τουρισμό κι όχι να κάνουμε ανάπτυξη σε πήλινα πόδια».

Παράλληλα, υπενθύμισε, ότι πέρυσι εγκαινιάστηκαν επτά μονάδες αφαλάτωσης, προσθέτοντας ότι φέτος θα εγκαινιαστούν τουλάχιστον τέσσερις ακόμη. «Είμαι αισιόδοξος ότι θα μπορέσουμε στα περισσότερα νησιά της χώρας μας να σταματήσουμε τη μεταφορά νερού με καραβάκι, που δημιουργεί μία εξάρτηση στο νησί σε αυτό το βασικό αγαθό. Το κόστος είναι πενταπλάσιο. Ο μέσος όρος τιμής -περίπου- η παραγωγή του νερού είναι 2 ευρώ το κυβικό με τις αφαλατώσεις, ενώ με το καραβάκι μας κόστιζε 10,30 ευρώ το κυβικό, χωρίς ΦΠΑ. Με τις τέσσερις νέες μονάδες θα έχουμε καλύψει πολύ μεγάλο ποσοστό των νησιών -κάποιες από αυτές τις μονάδες, όπως στην Πάτμο και τη Λέρο είναι μεγάλες μονάδες. Σχεδόν στο σύνολό της η νησιωτική χώρα και με τις τέσσερις μονάδες, που θα εγκαινιάσουμε φέτος, θα έχει καλυφθεί. Θα μείνουν κάποια μικρά νησιά, αλλά ήδη είμαστε στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης».

Σε ό,τι αφορά τη νομοθέτηση του μεταφορικού ισοδύναμου για τα νησιά, ο υφυπουργός γνωστοποίησε ότι «ήδη από χθες το απόγευμα βρίσκεται ο νόμος πλαίσιο για το μεταφορικό ισοδύναμο σε διαβούλευση, οπότε όλοι οι πολίτες μπορούν να διαβάσουν και να πουν τις απόψεις τους γι' αυτόν τον νόμο. Θέλουμε να εφαρμόσουμε το μεταφορικό ισοδύναμο αρχικά για τις μετακινήσεις των νησιωτών επιβατών, αλλά και για τα εμπορεύματα που έρχονται και που φεύγουν από τα νησιά μας, γιατί τα νησιά μας έχουν και παραγωγή -πρωτογενή και δευτερογενή- επομένως αυτό το μεταφορικό ισοδύναμο θα ξεκινήσει πιλοτικά από 1η Ιουλίου του 2018 και θα συνεχιστεί σε όλη τη νησιωτική χώρα από 1η Ιανουαρίου του 2019».\

«Πιστεύω», εκτίμησε ο ίδιος, «ότι είναι μία σημαντική παρέμβαση, η οποία προφανώς και θα έχει και προβλήματα -θα τα δούμε στην εφαρμογή της- όμως είμαστε εδώ να την ξεκινήσουμε μετά από πολλές δεκαετίες που τη ζητούσαν όλοι οι νησιώτες».

«Το να βάλεις έναν μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά είναι σημαντικό, αλλά αν κάνεις μόνο αυτό και αφήσεις τα νησιά στη μοίρα τους, τότε δεν έχεις κάνει τίποτα. Θέλουμε να κάνουμε στοχευμένες νησιωτικές πολιτικές και μία από αυτές είναι το μεταφορικό ισοδύναμο, μία δεύτερη είναι η υδατική αυτονομία των νησιών, όπως και η βελτίωση της υγείας, η βελτίωση της προβασιμότητας, σε αυτά πρέπει να επικεντρωθούμε» τόνισε ο υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Τέλος, υπογράμμισε ότι «πρέπει να κάνουμε τους κατοίκους των νησιών να αισθάνονται ισότιμοι με τους Ευρωπαίους πολίτες».

Πηγή: ΑΜΠΕ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η διπλή σημασία των ευρωεκλογών

Στο ερώτημα αν οι ευρωεκλογές έχουν ευρωπαϊκό ή εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα δεν υπάρχει καθαρή απάντηση. Όλες οι εκλογές έχουν εσωτερικό πολιτικό χαρακτήρα, πόσο μάλλον οι ευρωεκλογές, που διεξάγονται με απλή αναλογική σε ενιαία πανελλαδική περιφέρεια.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο