Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Η Αριστερά για την ψηφιακή ανασυγκρότηση του κράτους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Αριστερά για την ψηφιακή ανασυγκρότηση του κράτους

Η ψηφιακή διακυβέρνηση δεν είναι στόχος «σοσιαλιστικού μετασχηματισμού της κοινωνίας» που θα μπορούσε να προωθεί η παρούσα κυβέρνηση στο πλαίσιο των προγραμματικών της εξαγγελιών. Εάν ήταν, μάλλον δεν θα περιλαμβανόταν στις υποχρεώσεις της χώρας από την Ε.Ε. Η ψηφιακή σύγκλιση αποτελεί μέτρο αστικού εκσυγχρονισμού του κράτους και υλοποιείται, όπως πολλά άλλα αναγκαία έργα ανασυγκρότησης, από την παρούσα κυβέρνηση της Αριστεράς.

Με άλλα λόγια, είναι η κυβέρνηση της Αριστεράς που προωθεί την ανασυγκρότηση του κράτους και όχι τα «αστικά κόμματα», το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. του δυσλειτουργικού πελατειακού κράτους, που το έφτασαν έπειτα από σαράντα χρόνια να καταρρέει στη χρεοκοπία. Τόσο το χειρότερο για τα αστικά κόμματα, αλλά και για την ελληνική κοινωνία.

Από δεξιές και από αριστερές φωνές ακούγεται ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει ό,τι δεν τόλμησε να κάνει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος». Οι εξ αριστερών το λένε υπαινισσόμενοι δεξιά στροφή του ΣΥΡΙΖΑ, οι εκ δεξιών με έκπληξη και βολές του είδους "ναι, αλλά δεν το κάνετε σωστά", "είστε αγράμματοι", "εμείς θα το κάναμε καλύτερα και γρηγορότερα". Όπως τους αυτοκινητόδρομους; Η αλήθεια είναι ότι ακόμα και ο "σοσιαλισμός" έχει ανάγκη σήμερα τις ψηφιακές εφαρμογές για όλους, στην οικονομία, την κοινωνία και το Δημόσιο, προκειμένου να είναι σύγχρονος. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. δεν θα μπορούσαν να τολμήσουν τον «αστικό εκσυγχρονισμό», καθώς ήταν οι ίδιοι οργανικά στοιχεία του δυσλειτουργικού πελατειακού κράτους που εκείνοι δημιούργησαν. Για να μιλήσουμε με παραδείγματα:

* Η προώθηση της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης εκκρεμούσε τουλάχιστον δέκα χρόνια πριν την έναρξη της κρίσης το 2010, όμως η απάντηση ήταν οι αλλεπάλληλες μειώσεις των συντάξεων και όχι η δημιουργία ενός ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης. Η ψηφιοποίηση στο ΙΚΑ για τη διευκόλυνση των ασφαλισμένων περίμενε επί χρόνια, ενώ στο μεταξύ μπαινόβγαιναν έγγραφα και αποδεικτικά στους φακέλους των ασφαλισμένων κατά το δοκούν.

* Το έκτρωμα των αστικών συγκοινωνιών της Θεσσαλονίκης (ΟΑΣΘ) είχε «βολέψει» μεγάλο μέρος της εκλογικής πελατείας των δύο κομμάτων επί δεκαετίες, σε βάρος του συνόλου των πολιτών της Θεσσαλονίκης. Παρότι επιχειρήθηκε η εξυγίανσή του στο παρελθόν, ποτέ δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων από τους οφελούμενους, οι οποίοι αποτελούσαν μέρος του συστήματος του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ.

* Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση των φαρμάκων είναι επωφελής για την αποτελεσματικότητα του Ελληνικού Δημοσίου, καθώς η ψηφιοποίηση επιτυγχάνει διαφάνεια, περιορίζει τους αποκλεισμούς και απευθύνεται στο σύνολο του πληθυσμού. Υπό το βάρος των καταγγελιών για τον τρόπο λειτουργίας της Novartis, γίνεται όλο και πιο σαφές για ποιο λόγο δεν θα μπορούσε ποτέ να εφαρμοστεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, εκείνες που είναι σφικτά αγκαλιασμένες με όλη την αλυσσίδα των ιδιωτικών συμφερόντων στον χώρο της Υγείας.

* Όσο προχωρά η αδειοδότηση των τηλεοπτικών σταθμών, γίνεται σαφές ότι οι επιχειρηματίες της τηλεόρασης θα καταβάλλουν αντίτιμο στα δημόσια ταμεία για την εμπορική δραστηριότητα που ασκούν σε δημόσιες συχνότητες. Πώς θα μπορούσαν το ΠΑΣΟΚ και η Ν.Δ. να υποχρεώσουν αυτή την κατηγορία επιχειρηματιών σε καταβολή ανταλλάγματος όταν με τόση προθυμία στήριξαν τις αντιλαϊκές πολιτικές τους επί πέντε χρόνια;

Θα πρέπει συχνά να υπενθυμίζεται στη Ν.Δ., ιδίως όταν με περισσή αλαζονεία επιτίθεται στην κυβέρνηση για «καθυστερήσεις» σε ζητήματα ψηφιακής σύγκλισης, ότι η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα ουραγός στην Ευρώπη των 28 -αν και πλέον από τις πρώτες σε ρυθμό ψηφιοποίησης- εξαιτίας των δικών της καθυστερήσεων. Τα κονδύλια από την Ε.Ε. για έργα Τεχνολογίας της Πληροφορικής και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ) αποδεσμεύτηκαν μόλις τον Μάρτιο του 2017.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL