Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.2°C
2 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.2°C18.8°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.1°C18.2°C
3 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.9°C17.3°C
3 BF 48%
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ / Προχωρά η διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ / Προχωρά η διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας

Την έγκρισή της έδωσε χθες η πλειοψηφία του περιφερειακού συμβουλίου Αττικής στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων για τη διευθέτηση του ρέματος Ραφήνας μήκους 14,9 χιλιομέτρων. Τα έργα είναι αρχικού προϋπολογισμού 104 εκατ. ευρώ και, σύμφωνα με την εισήγηση της πλειοψηφίας, αποσκοπούν στην αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, που ξεκινά από την κοιλάδα των Σπάτων και καταλήγει στη Ραφήνα. Ενστάσεις επί της μελέτης εξέφρασε η αντιπολίτευση, ζητώντας αναβολή της συζήτησης, προκειμένου να ενσωματωθούν στη μελέτη παρατηρήσεις, καθώς μεταξύ άλλων δεν είχε προσκομιστεί ο πίνακας απαλλοτριώσεων για εκτάσεις εκατέρωθεν του ρέματος.

Σύμφωνα με τη μελέτη για τη διευθέτηση - οριοθέτηση του μεγάλου ρέματος της Ραφήνας, οι παρεμβάσεις είναι απαραίτητες γιατί εκεί πέφτουν τα ύδατα του ρέματος Ποδονίφτη, που έχουν εκτραπεί από την Πεντέλη προς την ανατολική Αττική. Τα έργα περιλαμβάνουν τοποθέτηση εντός του ρέματος λίθινων συρματοκιβωτίων και σκυροδέματος για την αντιστήριξη των πρανών εκατέρωθεν της κοίτης του ρέματος. Σε σημεία θα τοποθετηθεί ορθογωνική διατομή με σκυρόδεμα και τοίχους αντιστήριξης. Στην εκβολή του ρέματος, στη Ραφήνα, περιλαμβάνεται η σχεδίαση παραρεμάτιας ζώνης πρασίνου 50 μέτρων εκατέρωθεν.

“Είμαστε ενάντια στο μπετόν, γι' αυτό προτείνουμε τα συρματοκιβώτια” τόνισε ο αντιπεριφερειάρχης ανατολικής Αττικής Π. Φιλίππου, υποστηρίζοντας ότι τα έργα πρέπει να προχωρήσουν “για να προστατευτούν οι καλλιέργειες και οι κάτοικοι”. Οι δήμαρχοι Ραφήνας - Πικερμίου και Σπάτων - Αρτέμιδας κύριοι Μπουρνούς και Μάρκου τάχθηκαν υπέρ του έργου, αλλά δεν έθιξαν το ζήτημα της αντιμετώπισης των αυθαίρετων κατασκευών εντός του ρέματος.

Βέβαια, η μελέτη αναγνωρίζει ότι με την εκτέλεση των έργων θα υπάρξει αποψίλωση της παρόχθιας βλάστησης στη φάση της κατασκευής του έργου και πως “οι εν λόγω επιπτώσεις έχουν επί το πλείστον μόνιμο χαρακτήρα και είναι μερικώς αναστρέψιμες”. Από το σύνολο των 1.439 δέντρων που βρίσκονται στο ρέμα, εκτιμάται ότι θα θιγούν 765 και υπάρχει πρόβλεψη για τοποθέτηση σπόρων εντός των συρματοκιβωτίων, ενώ για τα είδη πανίδας που διαβιούν στο ρέμα, η μελέτη εκτιμά ότι “κάποια θα αναγκαστούν να μετακινηθούν σε άλλη περιοχή" και άλλα “θα δεχθούν ασθενείς επιπτώσεις και θα έχουν τοπικό χαρακτήρα”.

Έντονες ήταν οι αντιδράσεις των κατοίκων και περιβαλλοντικών οργανώσεων της περιοχής, που μιλούν για μελέτη που προωθεί την τσιμεντοποίηση του ρέματος, χωρίς να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι το ρέμα είναι ιδιαίτερου φυσικού κάλους, παρότι είναι προσδιορισμένο νομοθετικά ως τέτοιο. Επίσης, υποστηρίζουν ότι πρόκειται για ένα έργο ιδιαίτερα υψηλού κόστους και επί της ουσίας δεν αντιμετωπίζει τυχόν πλημμυρικό κίνδυνο, αφού το φράγμα ανάσχεσης στην κοιλάδα των Σπάτων βρίσκεται στα έργα της δεύτερης φάσης. Επικαλούνται δε γνωμοδότηση της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που θίγει το ζήτημα της προστασίας της βιοποικιλότητας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL