Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Απευθείας αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων σε αντικοινωνικές οδικές συμπεριφορές / Από 100 ευρώ έως 600 ευρώ τα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απευθείας αφαίρεση διπλώματος και πινακίδων σε αντικοινωνικές οδικές συμπεριφορές / Από 100 ευρώ έως 600 ευρώ τα πρόστιμα για παραβάσεις του ΚΟΚ

Τη διακύμανση των προστίμων από 100 έως 600 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό επικινδυνότητας των παραβάσεων - καταργώντας όμως παράλληλα την έκπτωση στο ήμισυ αυτών σε περίπτωση καταβολής εντός 10 ημερών την αντικατάσταση των διοικητικών προστίμων με απευθείας αφαίρεση άδειας και διπλώματος σε παραβάσεις αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς, αλλά και τον τριπλασιασμό των προστίμων σε παραβάτες με υψηλά εισοδήματα προβλέπει, μεταξύ άλλων, το πολυαναμενόμενο ν/σ του υπουργείου Μεταφορών που κατατέθηκε αργά χθες το βράδυ στη Βουλή.

Το εν λόγω νομοσχέδιο, αρχικά, προσδιορίζει εκ νέου τις προβλεπόμενες από τον ΚΟΚ παραβάσεις, οι οποίες διαβαθμίζονται ανάλογα με την επικινδυνότητά τους σε: 1. Χαμηλής επικινδυνότητας. 2. Μεσαίας επικινδυνότητας. 3. Υψηλής επικινδυνότητας.

Περαιτέρω και ανεξαρτήτως της κατηγορίας επικινδυνότητας οι ανωτέρω παραβάσεις μπορεί να κατατάσσονται και στις κάτωθι κατηγορίες: 1. Πολύ υψηλής συχνότητας πρόκλησης ατυχημάτων. 2. Αντικοινωνικής οδικής συμπεριφοράς.

Ειδικότερα για τις δύο κατηγορίες, όπως ορίζεται ρητώς στο ν/σ, καθορίζονται "μόνο διοικητικές κυρώσεις και όχι πρόστιμα".

Σύμφωνα με το ν/σ, η κατάταξη σε όλες τις παραπάνω κατηγορίες των παραβάσεων του ΚΟΚ όπως και ο καθορισμός των διοικητικών προστίμων και κυρώσεων ανά κατηγορία παράβασης θα υλοποιηθούν με απόφαση του υπουργού Μεταφορών.

Ωστόσο, στο ίδιο άρθρο (28) ορίζεται ότι για κάθε κατηγορία παράβασης προβλέπονται τα ίδια διοικητικά πρόστιμα και οι ίδιες διοικητικές κυρώσεις. Με την ίδια παραπάνω υπουργική απόφαση εξειδικεύονται δε τα διοικητικά πρόστιμα ανά κατηγορία παράβασης, με το ύψος αυτών να καθορίζεται για τις παραβάσεις χαμηλής επικινδυνότητας έως και 100 ευρώ, για τις παραβιάσεις μεσαίας επικινδυνότητας από 101 ευρώ έως και 300 ευρώ και για τις παραβάσεις υψηλής επικινδυνότητας από 301 έως 600 ευρώ.

Έως και τριπλασιασμός του προστίμου με βάση την εισοδηματική κατάσταση

Αξίζει να σημειώσουμε εδώ ότι το ν/σ εισάγει και την έννοια των εισοδηματικών κριτηρίων στην επιβολή προστίμων, καθώς με Κοινή Υπουργική Απόφαση μπορεί να επιτρέπεται "προκειμένου τα επαπειλούμενα διοικητικά πρόστιμα να επιτελούν αποτελεσματικά την προληπτική και κυρωτική λειτουργία τους, να θεσπίζονται εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, με βάση τα οποία μπορεί να αυξάνεται το ύψος των προστίμων που προβλέπεται για τις ανωτέρω κατηγορίες παραβάσεων και κατ' ανώτατο όριο μέχρι το τριπλάσιο του βασικού προστίμου".

Να επισημάνουμε πως το ν/σ ορίζει ότι, μέχρι την έκδοση των ανωτέρω υπουργικών αποφάσεων, ισχύει η κείμενη νομοθεσία (Ν. 2696/1999 και οι κανονιστικές διοικητικές πράξεις που έχουν εκδοθεί κατ' εξουσιοδότησης αυτής), με μειωμένα διοικητικά πρόστιμα κατά 40%, εξαιρουμένων των παραβάσεων που συνδέονται με κατανάλωση αλκοόλ, των παραβάσεων ερυθρού σηματοδότη και της πινακίδας P2, της τέλεσης αυτοσχέδιων αγώνων, της πλημμελούς σήμανσης εργασιών που εκτελούνται στις οδούς, καθώς και παραβάσεων των διατάξεων με τις οποίες ορίζεται ο τρόπος προσπέρασης των οχημάτων. Εάν μάλιστα ο οδηγός υποπέσει στις παραπάνω παραβάσεις 3 φορές σε διάστημα 5 ημερών, τότε του αφαιρείται η άδεια οδήγησης διά βίου!

Παράλληλα πάντως με την έκπτωση του 40%, καταργείται, σύμφωνα με το ν/σ, και η έκπτωση στο ήμισυ που προβλεπόταν σε περίπτωση καταβολής του διοικητικού προστίμου μέσα σε 10 μέρες.

Απευθείας αφαίρεση πινακίδων και διπλώματος για αντικοινωνικές συμπεριφορές

Το ν/σ προσδιορίζει και τον τρόπο επανακατηγοριοποίησης των παραβάσεων με βάση τη συμπερίληψή τους ή μη στο πλαίσιο αντικοινωνικών οδικών συμπεριφορών, ενώ, όπως περιγράψαμε, προβλέπεται αντικατάσταση των μέχρι σήμερα προστίμων με διοικητικές κυρώσεις.

Ειδικότερα προβλέπεται απευθείας αφαίρεση πινακίδων και άδειας οδήγησης για 60 ημέρες στις εξής περιπτώσεις:

* Χρήση κινητού τηλεφώνου χωρίς τη χρήση ακουστικών ή χωρίς την τοποθέτηση κινητού σε ειδική θέση για ανοιχτή ακρόαση.

* Παρεμπόδιση ραμπών διάβασης Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) ή στάθμευσης σε αποκλειστικές ή γενικές θέσεις στάθμευσης ΑμεΑ.

* Χρήση της λωρίδας εκτάκτου ανάγκης (ΛΕΑ).

* Παράβαση των διατάξεων για τη χρήση ζώνης ασφαλείας ή προστατευτικού κράνους.

* Παράβαση των διατάξεων για τη χρήση ειδικών μέσων συγκράτησης και προστασίας κατά τη μεταφορά παιδιών.

* Ρίψη αντικειμένων ή ουσιών που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά, όπως το τσιγάρο.

Κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας για τις εταιρείες διαμεσολάβησης μεταφοράς επιβατών θεσμοθετεί το νομοσχέδιο, καθορίζοντας για πρώτη φορά άδειες λειτουργίας με όρους και προϋποθέσεις.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, καθορίζεται ότι η υπηρεσία ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης για τη μεταφορά επιβατών με όχημα ΕΔΧ συνιστά κύρια οικονομική δραστηριότητα και απαιτείται άδεια, εφόσον επηρεάζονται κρίσιμες πτυχές της υπηρεσίας αστικής μεταφοράς, όπως όταν επηρεάζει την τιμή της υπηρεσίας μεταφοράς (αμέσως ή εμμέσως διά της παροχής εκπτώσεων ή επιδοτήσεων κομίστρου ή άλλων τρόπων διαμόρφωσης του τελικά καταβαλλόμενου ποσού από τον καταναλωτή).

Στις απαραίτητες προϋποθέσεις για την έκδοση άδειας περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η καταχώριση στο Ειδικό Μητρώο, που δημιουργείται για τις εταιρείες αυτές, των στοιχείων των ιδιοκτητών ή των οδηγών των ΕΔΧ οχημάτων, των αδειών κυκλοφορίας καθώς και των ειδικών αδειών οδήγησης των οδηγών των ΕΔΧ οχημάτων.

Αυστηρές προϋποθέσεις ισχύουν και στις περιπτώσεις εταιρειών ηλεκτρονικής διαμεσολάβησης για την ενοικίαση οχημάτων ιδιωτικής χρήσης με οδηγό, δραστηριότητα η οποία προσδιορίζεται στον νόμο 4092/2012, καθώς και ποιοι επιτρέπεται να την ασκήσουν (π.χ. γραφεία ενοικιάσεως αυτοκινήτων κ.λπ.) και υπό ποιες προϋποθέσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL