Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Πότε η αστυνομία βλέπει την ακροδεξιά βία;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πότε η αστυνομία βλέπει την ακροδεξιά βία;

Της Έλλης Ζώτου

Η πρώτη φορά που στην επίσημη πληροφόρηση της αστυνομίας υπάρχει παραδοχή ότι οι συλληφθέντες για έγκλημα ανήκουν ή ακριβέστερα έχουν στο σπίτι τους υλικό της Χρυσής Αυγής είναι η περίπτωση της σύλληψης των δραστών της δολοφονίας του Σαχζάντ Λουκμάν, του Πακιστανού εργάτη που δολοφονήθηκε 8 μήνες πριν τον Παύλο Φύσσα και η υπόθεση συνδέθηκε με την ευρύτερη δικογραφία της δίκης της Χ.Α.

Η συσχέτιση όμως όλων αυτών των εγκλημάτων δυστυχώς δεν έγινε παρά μόνο αφού ο Παύλος Φύσσας έπεσε νεκρός. Ο τότε πολιτικός προϊστάμενος της ΕΛΑΣ Νίκος Δένδιας έβγαλε από το συρτάρι 32 υποθέσεις και η Δικαιοσύνη είδε ό,τι δεν έβλεπαν αστυνομία και δικαστήρια. Άλλωστε μέχρι το 2012 δεν αναγνωριζόταν καν το ρατσιστικό κίνητρο, αλλά και όταν ήλθε η νομοθεσία πάλι δεν προστατεύονταν καταγγέλλοντες και μάρτυρες με τη δικαιολογία ότι τότε θα πάνε όλοι οι μετανάστες χωρίς χαρτιά να καταγγέλλουν ρατσιστικό έγκλημα. Και κάπως έτσι δεκάδες μάρτυρες ή θύματα απελάθηκαν καθώς συλλαμβάνονταν μετά την καταγγελία αν δεν είχαν χαρτιά. Και κάπως έτσι ένα σημαντικό κομμάτι της εγκληματικότητας αφέθηκε στη σφαίρα του ακαταδίωκτου. Γιατί κάτι που δεν καταγγέλλεται, δεν καταγράφεται, άρα δεν υπάρχει.

Η ίδια λογική είχε ακολουθηθεί και στις σχέσεις αστυνομίας - Χρυσής Αυγής. Τελικά, μετά από το περιστατικό της Χαλκίδας, όταν χρειάστηκε να κληθεί διμοιρία από την Αθήνα για να ελεγχθούν τα τοπικά γραφεία της Χ.Α., τον Σεπτέμβριο του 2013, ξεκίνησε έρευνα το Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ., το πόρισμα της οποίας υποβλήθηκε στον εισαγγελέα εφετών Ισ. Ντογιάκο και τις ανακρίτριες Ιω. Κλάπα και Μ. Δημητροπούλου τον Απρίλιο του 2014.

Το πόρισμα δεν διαπίστωνε «συγκροτημένες ομάδες εν ενεργεία αστυνομικών που να επιδιώκουν κοινό εγκληματικό σκοπό και να τελούν μεταξύ τους σε τέτοια σχέση ώστε να αισθάνονται έναντι αλλήλων ως ενιαία μονάδα» ούτε τη συγκρότηση «'πυρήνων' ή (αδιαφανών) 'φραξιών' ή παρασυνταγματικών πόλων στην Ελληνική Αστυνομία». Διαπίστωνε όμως την ίδια ώρα «σταγονίδια αστυνομικής ανομίας», σε πολύπαθες περιοχές όπου «ανθεί» και δρα η Χρυσή Αυγή π.χ. Αγ. Παντελεήμονας, Πειραιάς.

Οι συγκεκριμένοι δηλαδή επίορκοι μπορεί να μην είναι αποδεδειγμένα χρυσαυγίτες, ωστόσο εκμεταλλεύονται την αστυνομική κουλτούρα που έχει αναπτυχθεί σε συγκεκριμένες περιοχές, υιοθετώντας πρακτικές που ενισχύουν ουσιαστικά τόσο την εγκληματικότητα όσο και τη Χρυσή Αυγή. Με λίγα λόγια, υπήρχε θεσμικός ρατσισμός σε επίπεδο αστυνομικού τμήματος σε συγκεκριμένες περιοχές, αναμεμειγμένος και με καθαρή παραβατικότητα. Το πόρισμα διαπίστωνε επίσης ότι οι συμπεριφορές αυτές δεν χαίρουν μεγάλης «ορατότητας» από τους διοικούντες, με συνέπεια, θα λέγαμε, να διατηρείται η κουλτούρα αυτή.

Από τότε, η προστασία μαρτύρων και θυμάτων ρατσιστικής βίας προβλέπεται στη νομοθεσία και πρόσφατα είδαμε την Αντιτρομοκρατική να κινητοποιείται για σύλληψη των τριών της "Απέλλα", ωστόσο ίσως θέλει ακόμα δρόμο για να μπορούν οι διοικούντες να "δουν" και μέσα στο τμήμα ή τη στιγμή που ο αστυνομικός δεν έχει τα ίδια "αντανακλαστικά" απέναντι στην ακροδεξιά βία. Γιατί το πρόβλημα δεν χτυπιέται με τη διαθεσιμότητα ή απόλυση ενός αλλά με την αλλαγή της αστυνομικής κουλτούρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL