Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.7°C15.4°C
2 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
11.0°C13.3°C
4 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.0°C
3 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
18 °C
16.0°C18.8°C
5 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Πώς η Ελλάδα καθόριζε τις τιμές φαρμάκου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς η Ελλάδα καθόριζε τις τιμές φαρμάκου

Η Ελλάδα καθιερώθηκε ως χώρα στρατηγικής σημασίας για τον καθορισμό της τιμής των φαρμάκων στην Ευρώπη και αυτός είναι ο λόγος που η χώρα μας είχε νευραλγική σημασία για τη Novartis.

Πριν το 2010, οι τιμές φαρμάκου ορίζονταν από το υπουργείο Εμπορίου, με βάση τον μέσο όρο τιμών στις τρεις πιο φθηνές χώρες της Ε.Ε. των 27, μία εκ των οποίων και η Ελλάδα. Έτσι, για τη φαρμακοβιομηχανία θεωρήθηκε χώρα αναφοράς για τη διαμόρφωση της τελικής τιμής του φαρμάκου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Όμως, οι υψηλότερες τιμές σημαίνουν αυτόματα και μεγαλύτερα κέρδη για τις εταιρείες φαρμάκου κι εδώ βρίσκεται η ρίζα του σκανδάλου της Novartis:

«Εμείς καταλήγαμε σε τιμές αγοράς φαρμάκων από τη συγκεκριμένη εταιρεία αφότου είχαν εξεταστεί πρώτα οι ακριβές χώρες», εξηγούν μιλώντας στην κυριακάτικη «Αυγή» πηγές του υπουργείου Υγείας. «Μετά, η χώρα μας λειτουργούσε ως σημείο αναφοράς, ανέβαιναν οι τιμές και άρα οι φαρμακευτικές έβγαζαν τεράστια κέρδη λόγω του παιχνιδιού που γινόταν στην Ελλάδα».

Μετά το 2010, το σκάνδαλο περνά στη δεύτερη φάση του, καθώς τότε ξεκινά η επιβολή οριζόντιου κουρέματος στη φαρμακευτική δαπάνη. Το παιχνίδι άλλαξε κανόνες, αφού το θέμα τώρα ήταν πως «εντός αυτού του πλαισίου η πολιτική ηγεσία θα καθόριζε ποια φάρμακα δεν θα μειώσουν πολύ την τιμή τους και ποια θα έχουν αυξημένη τιμή, με υπουργικές αποφάσεις», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Συνεπώς, ερευνάται και πώς μετά το 2010 «η Novartis αλλά και άλλες εταιρείες επιχειρούν μέσω δωροδόκησης να εξασφαλίσουν υψηλές τιμές για τα φάρμακά τους και άμεση αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του ΕΟΠΥΥ», υπογραμμίζουν πηγές της Αριστοτέλους.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η πολιτική που ακολουθούσε η Ελλάδα μέχρι το 2010 ήταν «σκανδαλώδης», αφού «αγοράζαμε στην ονομαστική αξία του φαρμάκου, χωρίς καμία έκπτωση».

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις Γεωργιάδη, ότι ήταν ο ίδιος που μείωσε τη φαρμακευτική δαπάνη, οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι εκείνο που διερευνάται είναι πως στη μειωμένη δαπάνη έκανε παιχνίδια στην τιμολόγηση φαρμάκων. «Στο πώς έβγαζε υπουργικές αποφάσεις και πώς προστάτευε εταιρείες από τη μείωση, ακόμη και μετά το οριζόντιο μαχαίρι».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL