Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
18.9°C23.4°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
14.3°C19.4°C
2 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
14.4°C15.5°C
5 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.9°C24.4°C
2 BF 41%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
14.9°C16.9°C
0 BF 77%
Π. Σκουρλέτης στους δημάρχους Αττικής: / Π. Σκουρλέτης: Μεταρρυθμιστικό βήμα για την Αυτοδιοίκηση το επικείμενο νομοσχέδιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Σκουρλέτης στους δημάρχους Αττικής: / Π. Σκουρλέτης: Μεταρρυθμιστικό βήμα για την Αυτοδιοίκηση το επικείμενο νομοσχέδιο

Για το επικείμενο μεταρρυθμιστικό βήμα στην Αυτοδιοίκηση που διαμορφώνεται από τα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας ενημέρωσε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης τους δημάρχους - μέλη της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ) κατά τη χθεσινή σύσκεψη. Προσδιόρισε, μάλιστα, το χρονοδιάγραμμα κατάθεσης του νομοσχεδίου στα τέλη Μαρτίου. Στο δε φλέγον ζήτημα του χρονοδιαγράμματος των 8.166 προσλήψεων μόνιμου προσωπικού στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, ο υπουργός μετέφερε τη διαβεβαίωση του ΑΣΕΠ ότι έως 31.3.2018 θα έχουν εκδοθεί οι προσωρινοί πίνακες που αφορούν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις, ενώ απαντώντας στον προβληματισμό για την εφαρμογή της απλής αναλογικής στην Αυτοδιοίκηση, ο υπουργός εμφανίστηκε ανοιχτός σε προτάσεις για το μοντέλο διοίκησης.

“Ετοιμάζουμε ένα μεταρρυθμιστικό βήμα και όχι μια ολιστική μεταρρυθμιστική προσπάθεια, γιατί θέλουμε αυτό που θα κάνουμε να είναι στα όρια των πραγματικών δυνατοτήτων μας ως προς τους πόρους” τόνισε ο Π. Σκουρλέτης ενώπιον των δημάρχων της Αττικής, διευκρινίζοντας: “Γιατί όσο και να βελτιωθούν τα οικονομικά της χώρας, παρότι θα υπάρχουν θετικά μηνύματα για την οικονομική ανάπτυξη μέσα στο 2018, ξέρουμε ότι αυτό από μόνο του δεν αρκεί για να αποκαταστήσουμε τους απαιτούμενους πόρους και να προχωρήσουμε σε μια ολιστική μεταρρύθμιση στην Αυτοδιοίκηση”. “Δεν έχουμε ούτε πόρους, ούτε δυνατότητα να προσλάβουμε όσο εξειδικευμένο προσωπικό θα θέλαμε” τόνισε.

Προτάσσοντας την αύξηση του 5% στην τακτική χρηματοδότηση των δήμων για το 2018, ο υπουργός ενημέρωσε ότι τις επόμενες μέρες θα εκδοθούν προσκλήσεις για την προμήθεια μηχανημάτων έργου, την αγορά εξοπλισμού για τις παιδικές χαρές και την αναβάθμιση δημοτικών κτηριακών εγκαταστάσεων με συνολικό προϋπολογισμό 740 εκατ. ευρώ από δύο προγράμματα.

Παιδικοί σταθμοί

Ο υπουργός ενημέρωσε δε για το πενταετές πρόγραμμα 95 εκατ. ευρώ που αφορά την εναρμόνιση των εγκαταστάσεων παιδικών σταθμών με τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας. Την ίδια ώρα, εμφανίστηκε διαλλακτικός απέναντι στην πρόταση των αιρετών για εκ περιτροπής προαυλισμό παιδιών σε παιδικούς σταθμούς,όπου τα τετραγωνικά μέτρα δεν είναι επαρκή σύμφωνα με τον πρότυπο κανονισμό. Στο δε ζήτημα που ανέκυψε με την τροποποίηση της σύνθεσης σχολικών επιτροπών αυξάνοντας τους εκπροσώπους της σχολικής κοινότητας, την ώρα που οι αιρετοί παραιτούνται καθότι καλούνται να μπουν στη βάσανο της υποβολής πόθεν έσχες, ο Π. Σκουρλέτης εμφανίστηκε πρόθυμος να επανεξετάσει την Υπουργική Απόφασή του.

Αφουγκραζόμενος την ανάγκη συντονισμού του νομοθετικού οργάνου σε επίπεδο κατατεθειμένων νομοθετικών διατάξεων που επηρεάζουν την Αυτοδιοίκηση, ο Π. Σκουρλέτης δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει πρόβλεψη για σύσταση συντονιστικού οργάνου με τη συμμετοχή των αυτοδιοικητικών οργάνων δήμων και περιφερειών, όπου θα αποτυπώνονται οι προτάσεις που επηρεάζουν την Αυτοδιοίκηση.

Αφορμή γι' αυτό στάθηκε η ρύθμιση για τη μεταφορά της αρμοδιότητας απόδοσης των προνοιακών επιδομάτων στον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), ως μετεξέλιξη του ΟΓΑ, την οποία προηγουμένως διατηρούσαν οι δήμοι. Επίσης, αναγνώρισε ότι πρόβλημα έχει ανακύψει με την εφαρμογή του νόμου για τις δημόσιες συμβάσεις, αλλά και στις εγκρίσεις αδειών από τις πολεοδομίες, ως αρμοδιότητα των δήμων που πλέον μεταφέρεται στις Περιφέρειες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL