Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C18.1°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C15.5°C
1 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
12.0°C14.4°C
1 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C13.2°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 71%
Ο Γιάννης Παντής μπήκε μπροστά στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Γιάννης Παντής μπήκε μπροστά στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία

Θεσσαλονίκη: Στις 8 το βράδυ της περασμένης Τρίτης, στην κατάμεστη αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου, για ένα λεπτό επικράτησε η απόλυτη σιωπή. Ήταν το λεπτό στο οποίο όλοι όσοι και όσες παρευρέθηκαν στην εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Γιάννη Παντή, βλέποντας στη γιγαντοοθόνη τη μορφή του, να σκέφθηκαν ότι τελικά δεν πήγαν «όλα ρολόι...», όπως συνήθιζε να λέει ο ίδιος ακόμη και στις μεγάλες δυσκολίες. Ο Γιάννης έφυγε πρόωρα και είχε πολλά ακόμη να δώσει.

Σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, την οποία διοργάνωσαν το Ινστιτούτο Νίκος Πουλαντζάς και η Ο.Μ. Πανεπιστημιακών του ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, κυριάρχησε η συγκινησιακή φόρτιση, αφού τόσο οι ομιλητές όσο και οι συμμετέχοντες γνώριζαν καλά τον Γιάννη Παντή. Ήταν φίλοι του, σύντροφοί του, συνάδελφοί του, που άλλοι συμπορεύτηκαν μαζί του είτε στο πεδίο της επιστήμης είτε της πολιτικής και των κινημάτων είτε και στα δύο. Ξεχωριστές και «σιωπηλές» παρουσίες στην αίθουσα η σύζυγός του Ειρήνη και ο μοναχογιός του Διονύσης.

Στο πάνελ ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, ο αντιπρόεδρος του Διεθνούς Πανεπιστημίου Γιώργος Στάμου και ο πανεπιστημιακός Μιχάλης Μπαρτσίδης. Όλοι τους στάθηκαν στην ακεραιότητα του Γιάννη, στην πολυσχιδή προσωπικότητά του, στο πείσμα του να καταφέρει αυτό που φάνταζε «αδύνατο», στο όραμά του για ένα δημοκρατικό πανεπιστήμιο, στον αγώνα που έδωσε για την ομαλή ένταξη των προσφυγόπουλων στο εκπαιδευτικό σύστημα.

Όλοι τους μίλησαν για έναν «συνηθισμένο» άνθρωπο, αλλά και τόσο ξεχωριστό... Έναν άνθρωπο που δεν κατέθετε τα όπλα και πάντα έβλεπε μισογεμάτο το ποτήρι.

Άφησε το "χνάρι" του

Πρώτος ομιλητής ο Γιώργος Στάμου, που δεν έκρυψε ότι τέτοιες εκδηλώσεις ενέχουν τον κίνδυνο «αγιοποίησης» του εκλιπόντος, κάτι που εξάλλου και ο Γιάννης Παντής θα λοιδορούσε... «Δεν ήταν άγιος. Ήταν έναν κανονικός άνθρωπος, με τις εξάρσεις και τις αντιφάσεις, όπως όλοι μας», για να μιλήσει στη συνέχεια με μεγάλη τρυφερότητα για τον εκλιπόντα, για την κοινή τους πορεία από τα φοιτητικά τους χρόνια και μετέπειτα.

«Ήταν άνθρωπος της πράξης με ανεπτυγμένη την ικανότητα να εξορθολογίζει τα πράγματα, ήταν ένας σκληρός μαχητής» είπε χαρακτηριστικά και αναφέρθηκε στα πρώτα βήματά τους ως επιστημόνων, στην αγάπη του Γ. Παντή για την επιστημονική οικολογία και την πολιτική του αντίληψη για τα πράγματα. «Η επιστήμη της δράσης», με την οποία ασχολήθηκε εκτενώς ο Γ. Παντής, «διαθέτει αυξημένα ιδεολογικά φορτία, αφού ο πρώτος ρόλος ανήκει στις κοινωνικές ανάγκες και όχι στη θεωρία» επισήμανε, ενώ καταλήγοντας τόνισε ότι «το πέρασμα του Παντή δεν έμεινε χωρίς αχνάρι, θα τον θυμάμαι πάντα με τρυφερότητα».

Η τελευταία του "μάχη"

Στην τελευταία πολιτική μάχη του Γιάννη Παντή, την ένταξη των προσφυγόπουλων στην εκπαίδευση, επικέντρωσε την ομιλία του ο πανεπιστημιακός και φίλος του Μιχάλης Μπαρτσίδης. Όπως τόνισε, ο Γιάννης «βρέθηκε στην κατάλληλη θέση, την κατάλληλη στιγμή, με μια περιουσία πολιτικής εμπειρίας» και αυτή η μάχη «αποτελεί την κορύφωση της πολιτικής ζωής του και κρύβει ορισμένα σημαντικά πολιτικά μαθήματα».

«Βραχυκύκλωνε την κρατική γραφειοκρατία. Ενέπλεκε όσες δυνάμεις μπορούσε πέρα από κομματικούς διαχωρισμούς: δημάρχους, διευθυντές Επιθεώρησης, στρατιωτικούς, εθελοντές κ.λπ.» εξήγησε για να προσθέσει ότι «διέθετε πολιτικό ήθος και ανοιχτή αντίληψη συνεργασιών και συμμαχιών. Και προσέφερε άπειρη εργασία με το σώμα του το ίδιο.

Μετά τις επιτελικές συσκέψεις έτρεχε ο ίδιος ο γ.γ. του ΥΠΕΘ με το μοτοσακό να πάει τα έγγραφα στου Μαξίμου για να πάρουν έγκριση και να τα φέρει πίσω ώστε να προωθηθούν ως εγκύκλιοι, δηλαδή ως κρατική απόφαση. Βρισκόταν από νωρίς μπροστά στις πύλες των σχολείων να υποδεχτεί τα προσφυγόπουλα που έρχονταν με τα λεωφορεία από τα camps. Να κατευνάζει διαλογικά τις αντιδράσεις των 'καθημερινών ανθρώπων' του ρατσισμού στο Ωραιόκαστρο και σε άλλα ευαίσθητα σημεία. Να ενημερώνει από τα ΜΜΕ, να διαβεβαιώνει, να καθησυχάζει, να εμπνέει, να επινοεί λύσεις».

«Και τα κατάφερε για τους ίδιους τους πρόσφυγες, για την επιτυχία της κυβερνητικής δράσης, για όλους μας, για την Ευρώπη. Ήταν μια από τις κρίσιμες, αν και σπάνιες, περιπτώσεις και στιγμές αριστερής διακυβέρνησης όπου συντονίζονται επιτυχώς οι δράσεις και πρακτικές των 'από κάτω' με τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τι θα έλεγε σήμερα;

«Ο Γιάννης ήταν ένας απλός άνθρωπος, ανθρώπινος και φιλικός, ανήσυχος και δημιουργικός. Αθεράπευτα αισιόδοξος, χωρίς όμως να σβήνει από το πρόσωπό του ένα χαμόγελο αδιόρατης θλίψης». Με αυτά λόγια περιέγραψε τον Γ. Παντή ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Παιδείας Νίκος Φίλης, που ήταν και αυτός που ζήτησε από τον εκλιπόντα να αναλάβει τη θέση του γενικού γραμματέα στο υπουργείο Παιδείας.

Μίλησε και αυτός για τον αγώνα του Γ. Παντή να ενταχθούν ομαλά τα προσφυγόπουλα στο εκπαιδευτικό σύστημα τονίζοντας ότι «όταν χρειάστηκε, υπερασπίστηκε ακόμη και με τη φυσική του παρουσία απέναντι στον ρατσισμό και τη μισαλλοδοξία το δικαίωμα των προσφυγόπουλων στη μόρφωση» και πως «το έμπρακτο παράδειγμά του, η συνείδηση της δημοκρατικής ευθύνης του μας είναι τόσο αναγκαία σήμερα, που ξανασηκώνει κεφάλι η εθνικοφροσύνη, αυτή η μήτρα του ρατσισμού, του ανορθολογισμού και των αντιδημοκρατικών πρακτικών».

Ο Ν. Φίλης, προσπαθώντας να απαντήσει στο ερώτημα «Τι θα έλεγε και τι θα έκανε σήμερα ο Γιάννης Παντής;», τόνισε: «Δεν μπορώ παρά να τον φανταστώ ως έναν δραστήριο παράγοντα που μαζί με άλλους θα προσπαθούσε να οργανώσει την απάντηση της άλλης Θεσσαλονίκης, της Θεσσαλονίκης της δημοκρατίας, της αλληλεγγύης και της οικολογίας, στον σοβινισμό, στους πατριδοκάπηλους κερδοσκόπους, στους θρησκόληπτους, στα αφεντικά του οπαδισμού, στους εμπρηστές και τους βέβηλους».

Ο Ν. Φίλης μίλησε επίσης για την αγάπη που είχε ο Γ. Παντής στη Θεσσαλονίκη και στο ΑΠΘ, το οποίο υπηρέτησε από τη θέση του αντιπρύτανη, αλλά και για τη συμβολή του στην ανάδειξη της ιστορίας του εβραϊκού πληθυσμού της πόλης, κάτι που επισήμανε στη σύντομη παρέμβασή του και ο πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης Δαβίδ Σαλτιέλ, λέγοντας ότι ο Γ. Παντής ικανοποίησε αιτήματα που εκκρεμούσαν για 70 χρόνια...

"Οι συνάδελφοί του στο Αριστοτέλειο θα θυμούνται τον οραματιστή αντιπρύτανη με τον οργανωτικό νου. Τον άνθρωπο που προσπάθησε να κάνει πράξη την αναβάθμιση του δημόσιου Πανεπιστημίου σε μια περίοδο που ποικίλες επιθετικότητες, με πιο υποχθόνια εκείνη που προωθεί την ιδιωτικοποίηση του δημόσιου Πανεπιστημίου, απειλούν την κοινωνική αποστολή του και την επιστημονική του εξέλιξη. Θέλω να ξέρουν ότι η αγάπη του και η αφοσίωσή του στο ΑΠΘ ήταν έκδηλη και καθημερινά εκφραζόμενη» ανέφερε ο Ν. Φίλης.

Για δημοκρατικό Πανεπιστήμιο

Από την πλευρά του ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μίλησε για την άψογη συνεργασία που είχε με τον Γ. Παντή και, αναφερόμενος στην ημέρα που έπαθε την πρώτη κρίση καρδιάς, τον Μάιο του 2017, σημείωσε την «απίστευτη αγωνία που είχε στη διάρκεια της δεύτερης αξιολόγησης, εκείνη που οι θεσμοί προσπαθούσαν να κατασπαράξουν το υπουργείο Παιδείας και να του πάρουν πίσω πολλά από αυτά που είχαν κατακτηθεί».

«Εκείνο που τον σημάδεψε περισσότερο απ’ όλα νομίζω ότι ήταν η θητεία του ως αντιπρύτανη του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, γιατί εκεί κατάλαβε το δηλητήριο της διαπλοκής στον δημόσιο χώρο στην Ελλάδα. Εκεί κατάλαβε τι σημαίνει μηχανισμοί, συμφέροντα και κυρίως μικροσυμφέροντα και εκεί αποφάσισε να έρθει αντιμέτωπος με όλα αυτά. Τέτοιες αποφάσεις είναι αποφάσεις ζωής, και ξέρουμε πως αυτό το διεφθαρμένο σύστημα τον χτύπησε τόσο χυδαία προσπαθώντας να αμαυρώσει τη δημόσια εικόνα του, και πάλι τα κατάφερε» τόνισε σε άλλο σημείο ο κ. Γαβρόγλου για να προσθέσει στη συνέχεια: «Και όλα αυτά για έναν πολύ απλό στόχο. Για το δημοκρατικό πανεπιστήμιο. Αυτό το τόσο δύσκολο, αλλά το οποίο τόσοι πολλοί από το 1974 και μετά το έχουμε φέρει σε ένα αξιοπρεπέστατο επίπεδο. Και τον ενοχλούσε βαθύτατα όταν διάφοροι ισοπέδωναν όλη αυτήν την πορεία. Ο Γιάννης χέρι - χέρι ήταν σε αυτό με τον σύντροφό μας Παύλο Πανταζή. Ήταν ο Γιάννης μιας δημοκρατίας που προσπαθούμε ακόμα πολλοί να μην εκφυλιστεί μόνο σε διαδικαστικά ζητήματα» σημείωσε καταληκτικά ο κ. Γαβρόγλου.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο υπουργός Επικρατείας Χριστόφορος Βερναρδάκης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Γιάννης Αμανατίδης, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Τριαντάφυλλος Μηταφίδης και Μίμης Δημητριάδης, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Θεσσαλονίκης Κ. Νοτοπούλου, ο πρόεδρος του ΟΑΣΘ Στέλιος Παππάς, ο πρόεδρος της ΕΥΑΘ Γιάννης Κρεστενίτης, ο πρόεδρος του ΚΘΒΕ Άρης Στυλιανού, ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL