Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ / Κανένα γήπεδο δεν θα κλείσει στο Πάρκο Τρίτση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΦΟΡΕΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΚΟΥ / Κανένα γήπεδο δεν θα κλείσει στο Πάρκο Τρίτση

Για στήσιμο σκηνικών βίας με το βλέμμα στις εκλογές καταγγέλλει τον Δήμο Ιλίου ο φορέας διαχείρισης του Πάρκου Τρίτση, που επιχειρεί την αναμόρφωση του επί χρόνια εγκαταλελειμμένου πάρκου.

Με αφορμή την προχθεσινή κινητοποίηση που έγινε με πρωτοβουλία του δήμου για τις αθλητικές εγκαταστάσεις με αποτέλεσμα την προσωρινή διακοπή του διοικητικού συμβουλίου του φορέα, βγήκε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζεται ότι "όπως έχει γνωστοποιηθεί δημόσια από τις 28 Απριλίου, κανένα γήπεδο δεν θα κλείσει στο Πάρκο Τρίτση". Σημειώνεται ακόμη ότι παρά τους ισχυρισμούς του Δήμου που κάνουν λόγω για περιορισμό των αθλητικών εγκαταστάσεων με συνέπεια "χιλιάδες παιδιά που αθλούνται να κινδυνεύουν μείνουν στον δρόμο", στην πραγματικότητα διευθετείται για πρώτη φορά μετά από 20 χρόνια η τυπική παραχώρηση της χρήσης των εγκαταστάσεων στον δήμο για 99 χρόνια.

"Οι αθλητικές εγκαταστάσεις ως χρήση έχουν περιέλθει στον Δήμο Ιλίου είτε ο δήμαρχος υπογράψει είτε όχι. Ο δήμος τις χρησιμοποιεί και ουδείς τον εμποδίζει. Το δηλώσαμε από πέρσι τον Απρίλιο και ολοκληρώσαμε, μέσα σε λίγους μήνες, ό,τι δεν μπόρεσε να πράξει ο ίδιος εδώ και είκοσι χρόνια! Συντάξαμε τις απαραίτητες πράξεις για την παραχώρηση απελευθερώνοντας τις αθλητικές εγκαταστάσεις από τα θεσμικά προβλήματα. Είναι θέμα λοιπόν του Δήμου Ιλίου και μόνον να έλθει να υπογράψει το διοικητικό έγγραφο ολοκληρώνοντας και τυπικά τη διαδικασία" αναφέρει χαρακτηριστικά ο φορέας.

Αυτοκίνητα και ανεξέλεγκτα πανηγύρια

Στελέχη της διοίκησης του πάρκου, μιλώντας στην "Αυγή", περιγράφουν μια κατάσταση που έφτασε στο απροχώρητο και εντοπίζουν διαφορετικά κίνητρα πίσω από τις κινητοποιήσεις για τις αθλητικές εγκαταστάσεις. "Στην πραγματικότητα ο δήμος διεκδικεί μεγαλύτερες εκτάσεις και ανεξέλεγκτα πανηγύρια όπου έχουν παρατηρηθεί επικίνδυνα φαινόμενα με μπαλωθιές, όπως και τη κατάληψη του πάρκου από εκατοντάδες αυτοκίνητα".

Πρόκειται για τη δεύτερη φορά που περίπου 50 άτομα επιχειρούν με τσαμπουκά να διαλύσουν τις διαδικασίες του φορέα, λένε από τη διοίκηση. Όπως μάλιστα παραδέχεται ο δήμαρχος Ιλίου Νίκος Ζενέτος επίσης με δηλώσεις του στην "Αυγή", κάποιοι από αυτούς τους 50 μπορεί να έχουν και πιο άγριες διαθέσεις, κρύβοντας... αυγά στις τσέπες.

"Ξέρετε πώς είναι οι κινητοποιήσεις. Κάποιοι κρύβουν αυγά στις τσέπες, άλλοι έχουν γιαουρτάκια στα χέρια". Καταδικάζει πιθανή ρίψη τους ως "απαράδεκτη" και "καταδικαστέα", όμως την ίδια ώρα διερωτάται: "Τι θα κάνω; Θα προσπαθώ να συγκρατήσω όλον αυτό τον κόσμο;". Τα 50 άτομα δηλαδή.

Η στάση του δήμου μοιάζει ανεξήγητη. Οι εγκαταστάσεις συνεχίζουν να χρησιμοποιούνται χωρίς περιορισμούς, όπως τόσα χρόνια, και αρκεί μόνο μια υπογραφή και για την τυπική παραχώρηση της χρήσης τους. Επίσης έχει προηγηθεί συνάντηση μεταξύ του δήμου, του φορέα και του υπουργού Εσωτερικών όπου συμφωνήθηκαν οι όροι της σχετικής σύμβασης. "Δεν έφτιαξαν τη σύμβαση με τους όρους που συμφωνήσαμε, έκαναν περικοπές, εξ ου και οι διαμαρτυρίες μας" εξηγεί ο Ν. Ζενέτος. Ερωτηθείς για ποιες περικοπές μιλάει, αναφέρει ότι τον ενοχλεί περισσότερο "η υπαναχώρηση από τη συμφωνία κυρίων". "Δεν έχω μάθει στη ζωή μου να αλλάζω τις προφορικές συμφωνίες".

Οι "περικοπές" σύμφωνα με τον δήμαρχο αφορούν χώρους "στους οποίους γίνονται αθλητικές δραστηριότητες" και ότι με τη νέα σύμβαση "αλλάζει το αθλητικό ισοζύγιο". "Είναι παράνομο" τονίζει ο δήμαρχος, που προσθέτει ότι κανονικά θα πρέπει, από τη στιγμή που "αφαιρούνται αθλητικοί χώροι από ένα σημείο", να "δοθούν κάπου αλλού". Σχετικά με τα πανηγύρια ανέφερε ότι πράγματι γίνονται, ωστόσο δήλωσε ότι ο δήμος είναι δεκτικός στο να σταματήσουν, όπως και να μην μπαίνουν αυτοκίνητα στον χώρο.

Από τη διοίκηση του φορέα επισημαίνεται επίσης ότι ο δήμος, παρότι θέτει ζητήματα, "δεν τα έχει υποβάλει κάπου εγγράφως". Ακόμη και τώρα, στην πρόσφατη επιστολή του δημάρχου στον υπουργό Εσωτερικών στις 25 Ιανουαρίου, υπάρχει μόνο η γενική αναφορά για "άμεση και οριστική επίλυση επιστροφής των χώρων για χρήση στον δήμο".

Παραχώρηση χωρίς κανένα αντάλλαγμα

Σημειώνεται ότι η πράξη παραχώρησης για τις αθλητικές εγκαταστάσεις βρίσκεται στον δήμο από τις 13 Νοεμβρίου του 2017. Προβλέπει την απευθείας μεταβίβαση της χρήσης και εκμετάλλευσης των αθλητικών εγκαταστάσεων, χωρίς καταβολή οποιουδήποτε ανταλλάγματος, στον Δήμο Ιλίου. Ωστόσο έκτοτε "ο δήμος ούτε απάντησε ούτε υπέγραψε, ούτε έρχεται να παραλάβει τις αθλητικές του εγκαταστάσεις". Αντ' αυτού "η δημοτική αρχή Ιλίου, παριστάνοντας τον ‘αγανακτισμένο λαό’ απέκλεισε μαζί με οπαδούς της για δεύτερη φορά τα γραφεία του πάρκου εμποδίζοντας το Διοικητικό Συμβούλιο να συνεδριάσει".

"Πιθανώς η δημοτική αρχή έχει ανάγκη να κατασκευάσει ανύπαρκτους εχθρούς. Πιθανόν επίσης να εκλαμβάνει ως αδυναμία την ευγένεια απέναντι στην αγένεια, την ειρηνική διάθεσή μας απέναντι στους τραμπουκισμούς και την άρνησή μας να καλέσουμε την αστυνομία απέναντι στα αδικήματα αποκλεισμού ανθρώπων και βίαιης διακοπής συνεδριάσεων. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τον κύριο δήμαρχο ότι αυτό αποτελεί επιλογή μας. Επιλογή δημοκρατικού διαλόγου και διατήρησης κλίματος συνεργασίας με την Αυτοδιοίκηση για το καλό του Πάρκου Αντώνης Τρίτσης και των τοπικών κοινωνιών" τονίζει ο φορέας.

Μήνυση στον δήμο από το δασαρχείο

Γενικώς ο Δήμος Ιλίου δεν δείχνει και πολύ φιλική διάθεση προς το πάρκο. Πριν από λίγους μήνες, καταμεσής του καλοκαιριού, μετά από εντολή του δημάρχου το συνεργείο έκοψε τις αντλίες υδροδότησης που τροφοδοτούν τις τεχνητές λίμνες. Ο δήμος είχε απαντήσει ότι η ενέργεια έγινε για λόγους συντήρησης. Έγινε όμως καλοκαίρι, ενώ θα μπορούσε να είχε γίνει νωρίτερα.

Το 2015 δε ο ίδιος δήμαρχος, όπως είχε γραφτεί και σε παλιότερο ρεπορτάζ στην "Αυγή" (ζωντανεύει το Πάρκο Αντώνης Τρίτσης, 12.6.2017) χωρίς να έχει λάβει την απαραίτητη άδεια από το δασαρχείο, έδωσε εντολή σε συνεργείο να τοποθετήσει πέντε πυλώνες φωτισμού ύψους 15 μέτρων και τους συνοδούς επίγειους σταθμούς τροφοδοσίας ηλεκτρισμού πέριξ του γηπέδου ποδοσφαίρου, που βρίσκεται στα όρια του πάρκου.

Η παρέμβαση αυτή έγινε σε περιοχή με βλάστηση και το δασαρχείο κατέθεσε μήνυση εναντίον του Δήμου Ιλίου αναγνωρίζοντας ότι οι εργασίες που υλοποιήθηκαν πέριξ του γηπέδου Ιλίου συνιστούν “παράνομη διαμόρφωση χώρου άνευ αδείας” και πως “θα γίνουν όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες από τη δασική νομοθεσία”.

Κυριακή ημέρα δεντροφύτευσης

Αύριο στις 10 το πρωί διοργανώνεται νέα δεντροφύτευση στο πάρκο, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας που έχει πάρει ο φορέας διαχείρισης να γίνεται μία δεντροφύτευση κάθε μήνα. Στην προηγούμενη, που έγινε στις 17 Δεκεμβρίου, φυτεύτηκαν 140 δενδρύλλια και ειδικότερα 35 πλατάνια, 20 σοφόρες, 20 μουριές, 20 ψευδοπιπεριές και 45 πεύκα. Στη δεντροφύτευση συμμετέχουν επίσης οι "Φίλοι του Πάρκου", η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, η ΚΣΔΕΟ "ΕΔΡΑ" και ο ΑΣΔΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL