Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C17.6°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.2°C15.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
0 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.8°C12.7°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 66%
Σαράντα επτά έργα ψηφιακής υποδομής για το Δημόσιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σαράντα επτά έργα ψηφιακής υποδομής για το Δημόσιο

Σε υψηλούς τόνους η Ν.Δ. αντιπολιτεύεται για την πορεία των έργων ψηφιοποίησης του Δημοσίου, όταν η ίδια άφηνε σε ύπνωση σημαντικά έργα ψηφιακής υποδομής, όπως οι οπτικές ίνες, μέχρι τη διαστημική πολιτική της χώρας και την ψηφιακή τηλεοπτική μετάδοση, την οποία παρέδωσαν με 500.000 κόσμο εκτός τηλεοπτικού σήματος. Η Ν.Δ. αντιπολιτεύεται και κατηγορεί για «καθυστερήσεις» που εντοπίζει τα τελευταία δύο χρόνια, όταν γνωρίζει καλά ότι η ψηφιοποίηση του Δημοσίου έπρεπε να έχει ξεκινήσει εδώ και δέκα χρόνια, όπως μας πιέζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, απαντώντας χθες στη Βουλή σε ερώτηση της Ν.Δ., κατέθεσε κατάλογο 47 εγκεκριμένων έργων ψηφιακής υποδομής, τα οποία ήδη τρέχουν, βρίσκονται σε διάφορα στάδια υλοποίησης και χρηματοδοτούνται από εθνικούς πόρους ή συνχρηματοδοτούνται και από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ενδεικτικά:

Ψηφιακή υπογραφή: Έργο κεντρικής υποδομής για την ανταλλαγή εγγράφων μεταξύ των φορέων της Κεντρικής Κυβέρνησης. Εντάχθηκε στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων την περασμένη Τετάρτη 24 Ιανουαρίου με εγκεκριμένα 22,4 εκατ. ευρώ. Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά και έχει ήδη υλοποιηθεί και λειτουργεί στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Στις επόμενες μέρες προγραμματίζεται κοινή συνέντευξη Τύπου του Ν. Παππά και της υπουργού Όλγας Γεροβασίλη για την επέκταση του προγράμματος στο σύνολο του Δημοσίου. Επέκταση στους δήμους και στα επιμελητήρια αναμένεται το 2019.

Ψηφιακός μετασχηματισμός του γεωργικού τομέα: Υποστήριξη της Εθνικής Υποδομής Ευφυούς Γεωργίας. Πρόκειται για μια τεχνολογική πλατφόρμα συλλογής δεδομένων σχετικών με την αγροτική παραγωγή -το έδαφος, την καλλιέργεια, την ατμόσφαιρα, το νερό, την αγροτική εκμετάλλευση- με στόχο να καταστεί πιο αποτελεσματικό το έργο του Έλληνα αγρότη, να μειωθεί το κόστος παραγωγής και να αυξηθεί η απόδοση της καλλιέργειάς του. Χρηματοδότηση από το ΠΔΕ ύψους 33,5 εκατ. ευρώ.

Barcode στον Τύπο: Kαθιερώνεται σε όλα τα στάδια κυκλοφορίας εφημερίδων και περιοδικών με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας στη δημόσια διαφημιστική δαπάνη. Έχει εγκριθεί δαπάνη ύψους 15,6 εκατ. ευρώ και προγραμματίζεται να ολοκλήρωθεί τον Μάιο.

Μέχρι τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση για τα εξής έργα:

Ψηφιακός μετασχηματισμός ελληνικού ποδοσφαίρου: Έπειτα από αίτημα της ΕΠΟ, προκηρύσσεται διεθνής διαγωνισμός για την εφαρμογή ψηφιακού συστήματος υποβοήθησης των αποφάσεων της διαιτησίας VAR (Video Assistant Referee) στο ποδόσφαιρο για τις αμφισβητούμενες φάσεις. Προϋπολογισμός 10,85 εκατ. ευρώ από το ΠΔΕ.

Ηλεκτρονικό Πινάκιο: Υπηρεσίες τηλεδιάσκεψης σε δικαστήρια και σωφρονιστικά́ καταστήματα, ανάπτυξη δημόσιων Wi-Fi hotspots στα ελληνικά δικαστήρια και παροχή υπηρεσιών ενημέρωσης πολιτών της πορείας των πινακίων και των εκθεμάτων των δικαστηρίων σε έξυπνες συσκευές. Προϋπολογισμός, 19,2 εκατ. ευρώ.

Ψηφιακό ΓΕΜΗ με αυτοματοποίηση παροχής δικαιολογητικών (web services) και κατάθεση ισολογισμών με ψηφιακές υπογραφές. Παροχή δωρεάν 120.000 ψηφιακών υπογραφών προς επιχειρήσεις που υποβάλλουν ισολογισμούς. Νομοθετική παρέμβαση. Προϋπολογισμός 11,6 εκατ. ευρώ.

Σαράντα ακόμη έργα, συγχρηματοδοτούμενα από το ΠΔΕ και το ΕΣΠΑ, έχουν ήδη αναρτηθεί στη Διαύγεια και βρίσκονται σε εξέλιξη, σε διάφορες υπηρεσίες του Δημοσίου. Ενδεικτικά:

* Προμήθεια Μέσων Δίωξης για την Τελωνειακή Υπηρεσία της ΑΑΔΕ για την αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου (47 εκατ. ευρώ).

* Ψηφιοποίηση αρχαιολογικού υλικού, υλοποίηση ψηφιακών εφαρμογών multimedia, δημιουργία νέου site του Μουσείου Ακρόπολης (1,7 εκατ.)

* Ανάπτυξη καινοτόμου εκτεταμένου Συστήματος Εποπτείας Φάσματος για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στον τομέα ηλεκτρονικών επικοινωνιών. Χρηματοδότηση από κοινού ΕΕΤΤ και ΨΗΠΤΕ, ύψους 30 εκατ. ευρώ.

* Ηλεκτρονικές εφαρμογές για την ομαλή λειτουργία της αγοράς φυσικού αερίου και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του εθνικού συστήματος μεταφοράς φυσικού αερίου (6,6 εκατ. ευρώ).

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL