Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Σχηματοποιείται η πρόταση για εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σχηματοποιείται η πρόταση για εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση

Με δύο δώρα για την Αυτοδιοίκηση ανοίγει το 2018 ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης. Από τη μία ανακοινώνει ότι αναμένεται “από μέρα σε μέρα” να εκδοθεί η προκήρυξη για τις 8.845 θέσεις στις ανταποδοτικές υπηρεσίες των δήμων. Από την άλλη, ανακοινώνει μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών για το φθινόπωρο του 2019, με αποσύνδεσή τους από τις ευρωεκλογές που θα γίνουν τον Μάιο του 2019. Αυτή τη εξέλιξη είναι προς όφελος των διοικουσών παρατάξεων στους ΟΤΑ προκειμένου να προλάβουν εντός περιθωρίου πέντε μηνών να ολοκληρώσουν έργα που έχουν ήδη δρομολογήσει. Την ίδια ώρα, η εισήγηση του υπουργού για τον τρόπο εκλογής των αιρετών της Αυτοδιοίκησης φαίνεται να παίρνει την τελική μορφή.

Βέβαια, η μετάθεση των αυτοδιοικητικών εκλογών είναι μέρος του νομοσχεδίου για την αναθεώρηση του “Καλλικράτη”, που ο υπουργός Εσωτερικών παραδέχεται ότι έχει καθυστερήσει η κατάρτισή του, γιατί, όπως έχει εξηγήσει κατά καιρούς, επιδίωξή του είναι ένα συμπαγές ολοκληρωμένο νομοθέτημα.

“Αυτό που έχουμε κατ’ αρχάς συμφωνήσει στο πλαίσιο της κυβέρνησης και θα αποτυπωθεί στην επόμενη νομοθετική πρωτοβουλία του υπουργείου Εσωτερικών, μαζί με τις αλλαγές του ‘Καλλικράτη’, είναι η μετάθεση για λίγους μήνες της ημερομηνίας των αυτοδιοικητικών εκλογών, να μεταφερθούν δηλαδή το φθινόπωρο αντί για τον Μάιο του 2019” τόνισε (ρ/σ Real FM) χθες ο Π. Σκουρλέτης, υπογραμμίζοντας: “Είναι κάτι που ζητά και ο κόσμος της Αυτοδιοίκησης και να γίνεται η ανάληψη καθηκόντων, πια, των νέων αιρετών, από τον πρώτο μήνα του επόμενου έτους”.

Στο σκέλος εφαρμογής της απλής αναλογικής, ο Π. Σκουρλέτης σημείωσε ότι “θα φέρει μεγάλες ανατροπές σε όλο το σύστημα διακυβέρνησης”. Υιοθετώντας την πρόταση της επιτροπής για την αναθεώρηση του “Καλλικράτη”, ο υπουργός εξήγησε πως οι δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι θα βγαίνουν από την πρώτη Κυριακή και στη δεύτερη Κυριακή θα πηγαίνουν οι επικεφαλής των δύο πρώτων συνδυασμών. “Θεωρώ πως δεν μπορούμε να αποστερήσουμε τη δυνατότητα που έχει ο κόσμος για να ψηφίζει τον δήμαρχό του. Άρα, να πάμε σε μία πρόταση έμμεσης εκλογής, όπως ίσχυε παλιότερα στην Ελλάδα, πριν από το 1967. Αν και έχει τη λογική του, σε αυτή τη φάση νομίζω ότι δεν είναι κάτι που ταιριάζει με τη δική μας παράδοση” υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL