Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.9°C20.9°C
2 BF 45%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
14.9°C19.5°C
2 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
15.5°C19.3°C
1 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.6°C
2 BF 51%
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αφήνει πίσω της το τέρας της γραφειοκρατίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση αφήνει πίσω της το τέρας της γραφειοκρατίας

Με τη δέσμευση ότι το 2018 “θα είναι η χρονιά της αυτοδιοίκησης”, ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας Αλ. Χαρίτση, των προέδρων των αυτοδιοικητικών οργάνων περιφερειών Κ. Αγοραστού και δήμων Γ. Πατούλη όπως και της διοίκησης της Ελληνικής Εταιρείας Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ανάπτυξης Α.Ε. (ΕΕΤΑΑ), προχώρησε στην υπογραφή προγραμματικής συμφωνίας για την απλούστευση και προτυποποίηση των γραφειοκρατικών διαδικασιών στη λειτουργία των υπηρεσιών των ΟΤΑ.

Το έργο αποσκοπεί στην άμεση εξυπηρέτηση του πολίτη προκειμένου να μην ταλαιπωρείται από τη γραφειοκρατία των υπηρεσιών των ΟΤΑ για να λάβει ένα πιστοποιητικό ή ένα επίδομα ή για να ετοιμάσει τον φάκελο για να ανοίξει ένα κατάστημα. Έτσι, θα στηθεί μια διαδικτυακή πλατφόρμα όπου οι υπηρεσίες θα μπορούν να ανασύρουν στοιχεία προκειμένου εξυπηρετούν άμεσα τον πολίτη. Πρόκειται για ένα έργο που είχε ξεκινήσει να σχεδιάζεται από το 2011, αλλά μόλις φέτος φαίνεται να μπαίνει στην τελική ευθεία, με τη διοίκηση της ΕΕΤΑΑ ως φορέα υλοποίησης να δεσμεύεται ότι το επόμενο διάστημα θα προκηρύξει διεθνή ανοιχτό διαγωνισμό.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 30,2 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 3,3 εκατ. ευρώ αφορούν την πιλοτική λειτουργία του προγράμματος για την απλούστευση και προτυποποίηση των διαδικασιών λειτουργίας των ΟΤΑ α' και β' βαθμού με διετή ορίζοντα υλοποίησης. Ακολουθεί η δεύτερη δράση, ύψους 23,9 εκατ. ευρώ, που που αφορά τις υποδομές ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για την εφαρμογή νέων μοντέλων των ΟΤΑ και η τρίτη δράση, ύψους 3 εκατ. ευρώ, αφορά την επιμόρφωση προσωπικού των ΟΤΑ.

Το υπουργείο Εσωτερικών ως κύριος του έργου θα διασφαλίσει τη σύνδεση του έργου με τη δημόσια διοίκηση, τη συνεργασία των συναρμόδιων υπουργείων και τη συμμετοχή στις θεματικές ομάδες λειτουργικών περιοχών των αρμόδιων στελεχών του ΥΠΕΣ, τα οποία γνωρίζουν το κανονιστικό και διοικητικό πλαίσιο οργάνωσης των περιφερειών και των δήμων. Επίσης, θα συνεργάζεται με τους εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών οργάνων (ΕΝΠΕ, ΚΕΔΕ) και την ΕΕΤΑΑ για τον σχεδιασμό του έργου. “Είναι ένα σημαντικό έργο, που θα αλλάξει την πραγματικότητα μέσα στις υπηρεσίες της Αυτοδιοίκησης και θα έχει θετική επίδραση στους πολίτες” τόνισε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης.

Σε αυτό το πνεύμα, αφού χαρακτήρισε το 2018 “έτος της Αυτοδιοίκησης”, δεσμευόμενος ότι “θα σφραγιστεί από τα αυτοδιοικητικά γεγονότα”, ο Π. Σκουρλέτης αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά εργαλεία που το επόμενο διάστημα θα ενεργοποιηθούν προς όφελος της Αυτοδιοίκησης. Ο υπουργός Εσωτερικών έκανε ειδική αναφορά στο πρόγραμμα που σχεδιάστηκε σε συνεργασία με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομίας Αλ. Χαρίτση για την αξιοποίηση πόρων 500 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, που σε βάθος πενταετίας θα αγγίξουν τα 2 δισ. ευρώ για προμήθεια μηχανημάτων έργου, κατασκευή παιδικών χαρών, αποκατάσταση Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων, μικρά αντιπλημμυρικά και αποχετευτικά έργα και έργα για το αγροτικό δίκτυο.

Όσο για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στον "Καλλικράτη", ο υπουργός Εσωτερικών, απευθυνόμενος στους εκπροσώπους των αυτοδιοικητικών οργάνων, είπε: “Αυτές θα τις συζητήσουμε εκτενώς”. Πάντως, υπογράμμισε πως “πλησιάζει η ώρα που θα γίνει μια συζήτηση προς όφελος της Αυτοδιοίκησης”.

Σημαντικό βήμα χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Αλ. Χαρίτσης την προγραμματική συμφωνία. “Έχουμε κάνει μεγάλη προσπάθεια όλο το προηγούμενο διάστημα σε συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση για να σχεδιάσουμε και να υλοποιήσουμε χρηματοδοτικά προγράμματα και θεσμικές παρεμβάσεις που ενδυναμώνουν τη λειτουργία της Αυτοδιοίκησης και βάζουν ακόμη ένα λιθαράκι σε αυτή την προσπάθεια για την αποκέντρωση και την ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών” υπογράμμισε.

“Επιτέλους, έπειτα από πολλά χρόνια, αυτό το έργο το οποίο ήθελε η Αυτοδιοίκηση πιστεύουμε ότι ξεκινά” τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας Κ. Αγοραστός, προσθέτοντας: “Εμείς θέλουμε μια Αυτοδιοίκηση που να είναι απρόσωπη στην εξυπηρέτηση των πολιτών και να μην έχει επαφή ο πολίτης με τους υπηρεσιακούς παράγοντες και τις υπηρεσίες, ώστε να εξυπηρετείται γρήγορα”. Κάνοντας λόγο για ένα “αποφασιστικό βήμα", ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης υπογράμμισε ότι “δεν αρκούν τα άλματα στην ψηφιακή εποχή. Απαιτείται μια ουσιαστική μεταρρύθμιση στην ίδια τη λειτουργία του κράτους, που θα δίνει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Αυτοδιοίκηση και στους πολίτες”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL