Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C15.2°C
1 BF 88%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
8.5°C13.0°C
1 BF 63%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 76%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
9 °C
8.8°C12.5°C
3 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
6 °C
5.9°C9.1°C
0 BF 100%
Ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων του ΕΚΑΒ

Στην ενίσχυση του στόλου των ασθενοφόρων, με σκοπό την πλήρη ανανέωσή του, προχωρά η διοίκηση του ΕΚΑΒ, σύμφωνα με την οποία αναμένεται να αποκτηθούν συνολικά 301 καινούργια ασθενοφόρα και σε συνδυασμό με τα 90 που αποκτήθηκαν το 2016, «η ανανέωση του στόλου ξεπερνά το 50% μέσα σε τρία χρόνια».

Συγκεκριμένα, στις 12 Ιανουαρίου ξεκίνησε η διαδικασία κατανομής των ασθενοφόρων της δωρεάς του Ιδρύματος Στ. Νιάρχος (ΙΣΝ), στα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ. Η πρώτη κατανομή περιλαμβάνει 18, από τις 22 Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ).

Παράλληλα, εκτός του σύγχρονου ιατροτεχνικού εξοπλισμού που διαθέτουν, στην δωρεά συμπεριλαμβάνονται έξι θερμοκοιτίδες μεταφοράς νεογνών επί τροχήλατου φορείου, με πλήρη, υπερσύγχρονο ιατροτεχνικό εξοπλισμό και με πιστοποίηση της ασφαλούς διακομιδής των νεογνών, οι οποίες μπορούν να μετατρέπουν μια ΚΙΜ ενηλίκων σε ΚΙΜ νεογνών.

Θα παραδοθούν προς χρήση, εκτός από την Κεντρική Υπηρεσία και σε πέντε άλλα Παραρτήματα του ΕΚΑΒ.

Επίσης, στη δωρεά προβλέπεται και η συντήρηση των οχημάτων αυτών για 8 έτη, με έξοδα του Ιδρύματος. Παράλληλα, βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαδικασίες εγκατάστασης του συστήματος Τηλεματικής στην Κεντρική Υπηρεσία του ΕΚΑΒ, όπου μέχρι τώρα λειτουργεί χειρόγραφα η καταγραφή των περιστατικών και η εγκατάσταση 200 σύγχρονων πομποδεκτών ψηφιακής τεχνολογίας στα ασθενοφόρα, τόσο της Κεντρικής Υπηρεσίας, όσο και σε άλλα Παραρτήματα στην επικράτεια.

«Πρόκειται, αναμφίβολα, για μια πολύ σπουδαία δωρεά, την μεγαλύτερη που έχει πραγματοποιηθεί από ιδρύσεως του ΕΚΑΒ, η οποία περιλαμβάνει, συνολικά, την προμήθεια 143 ασθενοφόρων οχημάτων με έξι σύγχρονες θερμοκοιτίδες, την ψηφιακή αναβάθμιση του επιχειρησιακού κέντρου του ΕΚΑΒ και τον εξοπλισμό ψηφιακών συστημάτων επικοινωνίας των ασθενοφόρων», αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΕΚΑΒ.

Επίσης προχωρούν οι διαδικασίες για την προμήθεια επιπλέον ασθενοφόρων οχημάτων, μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2020.

Οι εν λόγω προμήθειες περιλαμβάνουν:

1.Διαγωνισμό Περιφερειών Αττικής και Νοτίου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 5.169.560 ευρώ.

Αττική: 52 ασθενοφόρα επειγόντων, 8 Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ), συνολικού προϋπολογισμού, 4.340.000 ευρώ.

Νότιο Αιγαίο: 9 ασθενοφόρα επειγόντων Μικρού Όγκου (ΜΟ), 2 ασθενοφόρα επειγόντων 4Χ4, μία ΚΙΜ (Βάση Αεροδιακομιδών Σύρου), προϋπολογισμού 829.560 ευρώ.

2. Διαγωνισμός Περιφερειών Κεντρικής Μακεδονίας-Θεσσαλίας, συνολικού προϋπολογισμού 1.984.000 ευρώ:

Κεντρική Μακεδονία: 15 ασθενοφόρα επειγόντων, προϋπολογισμού 1.023.00 ευρώ.

Θεσσαλία: 10 ασθενοφόρα επειγόντων, 1 ασθενοφόρο επειγόντων 4Χ4, 2 ΚΙΜ, συνολικού προϋπολογισμού 961.000 ευρώ.

Προμήθεια ασθενοφόρων από ίδιους πόρους του ΕΚΑΒ.

Το ΔΣ του ΕΚΑΒ αποφάσισε να προχωρήσει σε συμπληρωματική προμήθεια ασθενοφόρων, με τη διάθεση ποσού, ύψους 2.050.000 ευρώ, από ιδίους πόρους.

Η εν λόγω προμήθεια περιλαμβάνει, ασθενοφόρα οχήματα για τα Παραρτήματα Πάτρας, Λαμίας και Τρίπολης.

Ειδικότερα, Παράρτημα Πάτρας: Τρεις Κινητές Ιατρικές Μονάδες (ΚΙΜ), 10 ασθενοφόρα επειγόντων, ένα ασθενοφόρο επειγόντων ΜΟ, προϋπολογισμού 1.050.000 ευρώ.

Παράρτημα Τρίπολης: Επτά ασθενοφόρα επειγόντων, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Παράρτημα Λαμίας: Πέντε ασθενοφόρα επειγόντων, δύο ασθενοφόρα επειγόντων ΜΟ, προϋπολογισμού 500.000 ευρώ.

Τέλος, τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου, στην έδρα του Παραρτήματος ΕΚΑΒ Θεσσαλονίκης, θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης 30 ασθενοφόρων οχημάτων της δωρεάς του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑP), καθώς και ιατροτεχνικού εξοπλισμού.

Πρόκειται για μια σημαντική δωρεά, στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης του ΤΑP, σχολίασε η διοίκηση του ΕΚΑΒ, προσθέτοντας ότι τα ασθενοφόρα και ο εξοπλισμός θα ενισχύσουν Παραρτήματα και Τομείς του ΕΚΑΒ στην Βόρεια Ελλάδα, κατά μήκος της όδευσης του αγωγού TAP.

Σημειώνεται ότι και στα ασθενοφόρα της δωρεάς του ΤΑΠ, περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, 11 ΚΙΜ ενηλίκων, τέσσερις εκ των οποίων μπορούν να μετατραπούν σε ΚΙΜ νεογνών και θα καλύψουν τις αντίστοιχες ανάγκες των εκεί Παραρτημάτων με πιστοποιημένη ασφάλεια διακομιδής.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL