Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
Λιάνα Κανέλλη στη δίκη της Χ.Α: Είναι ναζί με υπογραφή...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λιάνα Κανέλλη στη δίκη της Χ.Α: Είναι ναζί με υπογραφή...

Καταιγιστική ήταν η βουλευτής του ΚΚΕ Λιάνα Κανέλλη, καταθέτοντας στη δίκη της Χρυσής Αυγής. Η μάρτυρας, που έχει και η ίδια υπάρξει θύμα της ναζιστικής οργάνωσης και μάλιστα σε ζωντανή μετάδοση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι πρόκειται για εγκληματίες που δρούνε με τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος, οι οποίοι δεν κάνουν τίποτα χωρίς την γνώση και την έγκριση της ηγεσίας, ενώ «ο αρχηγός είναι στα όρια του Θεού»...

Η Λ. Κανέλλη κατέθεσε ως μάρτυρας της πολιτικής αγωγής των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ και ο διάλογος που ακολουθεί με την πρόεδρο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, Μαρία Λεπενιώτη είναι χαρακτηριστικός: 

Πρ: Γιατί επελέγησαν αυτά τα άτομα; Ο στόχος;

Καν: Επειδή ήταν μαζί τους πολλοί κομμουνιστές. Ήταν διαφορετικά τα συμφέροντα. Έπρεπε να τρομοκρατηθεί ο κόσμος, να μη μπει στα σωματεία. Οι χρυσαυγίτες είχαν δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι θα ελέγξουν το Πέραμα. Έγιναν δηλώσεις σχετικές από πολλά πρόσωπα, από τον Μίχο, Παναγιώταρο, Λαγό, δεν θυμάμαι ακριβώς, είναι συγκεχυμένα στο μυαλό μου, ήταν αυτή η τριπλέττα, ότι θα ελέγξουν τη Ζώνη (Ναυπηγοεπισκευαστική). Επεδίωκαν να μη συνεχιστεί ο αγώνας, να μην πολλαπλασιαστεί η ισχύς των αντιστεκόμενων στη διάλυση της Ζώνης.

Είμαι στη Βουλή από το 2000. Οι άνθρωποι που τάσσονται με το κεφάλαιο δεν θα είχαν καλύτερο εκπρόσωπο. 100-150 ερωτήσεις στη Βουλή. Εκφράζουν το εφοπλιστικό κεφάλαιο, εργολάβους, εκβιασμό στα μεροκάματα, υπεργολάβους, έχουν τσιράκια στη Ζώνη.

Η μάρτυρας τόνισε επίσης ότι "η Χρυσή Αυγή είναι έτσι δομημένη που να μην κινείται χωρίς εντολή του αρχηγού. Στη δική μου επίθεση ο Κασιδιάρης ήταν ο ευνοούμενος του αρχηγού, το πουλαίν. Ο αρχηγός είναι στα όρια του Θεού"
 
Πρ: Με ποια στοιχεία λέτε ότι είχαν αποφασιστεί αυτά από τον αρχηγό;

Καν: Με λογική κριτική ικανότητα. Όταν ο αρχηγός λέει θα τους κυνηγήσουμε, έρχεται ο Κασιδιάρης και με πλακώνει στο στούντιο. Η επίθεση θεωρώ ότι ήταν προαποφασισμένη. Αρχικά θεωρώ σχεδιάστηκε κατά της Δούρου.  Δεν είναι η πρώτη φορά, το έχουν κάνει και ομοϊδεάτες τους στο εξωτερικό την τηλεόραση. Πρέπει να εξοντώσεις τους αντιπάλους σου, αν τους ευτελίσεις, να δείξεις αρρενωπότητα, βία, με επαρκή τσαμπουκά, ώστε να ξέρουν τί θα περιμένουν στο Κοινοβούλιο.

Δεν περίμεναν ότι θα αντιδράσω στον εξευτελισμό της συναδέλφου στο Κοινοβούλιο, της κ. Δούρου, κι ας ανήκει σε άλλο χώρο. Και με χαρακτήρισαν και ένοπλη, επειδή κρατούσα τον Ριζοσπάστη. Κατά τον αρχηγό, εγώ είμαι τσαμπούκα μπολσεβίκα. Και ότι καλώς μου έκαναν, αφού αύξησαν 2% τις μετρήσεις. Κατάστρεψε τον αντίπαλό σου για να κερδίσεις θέση στα μίντια, η δημοσιότης είναι καλή, ακόμα και όταν είναι αρνητική.

Σύμφωνα με την μάρτυρα "δεν τους σταματά τίποτε, ακόμα και σε επιτροπή που ήμουν, ήρθε στον διάδρομο ο Λαγός να με κυνηγήσει, αν δεν παρενέβαιναν δυο άτομα δεν ξέρω πού θα ήμουν. Την δε ημερομηνία δολοφονίας των δυο παιδιών, ο Μίχος με ανέφερε ως ηθική αυτουργό της δολοφονίας τους. Αναλήφθηκε η ευθύνη από οργάνωση και παρά ταύτα μηνύομαι και διώκομαι εγώ. Αν υπήρχε μετάλλιο που θα έλεγε «αίμα τιμή χρυσή αυγή» θα το έδιναν, για να τους επιβραβεύσουν. Τους πρωταγωνιστές της Νίκαιας κ.λπ. Δεν συγχρωτίζομαι στους ίδιους χώρους για να ξέρω επακριβώς, αλλά έχω υποστεί μπούλινγκ διαδικτυακά, συσσώρευσαν 4.000 συγχαρητήρια στον τύπο που με πλάκωσε".

Η ίδια εμφανίστηκε πεπεισμένη για τον ρόλο της ηγεσίας: "Μιχαλολιάκος ο αρχηγός, Κασιδιάρης ο υπαρχηγός, μετά οι πυρηνάρχες, δεν ξέρω πώς έχουν δομηθεί μεταξύ τους. Π.χ. πυρηνάρχης ο Πατέλης. Δεν θα μπορούσε να κάνει τίποτε χωρίς να υπάρχει εντολή του αρχηγού, ούτε για καφέ δεν πάει. Το λένε οι ίδιοι, δεν χρειάζεται να το πω εγώ εδώ αυτό. Όταν πιάνεται ο Ρουπακιάς και κάνει δήλωση ο Κασιδιάρης ότι δεν τον έχει δει ποτέ ούτε ακούσει, πιστεύετε ότι το έκανε από μόνος του; Είπαν ας περιμένουμε λίγο να ξεκαθαρίσει το τοπίο και βλέπουμε. Τους λένε σήμερα θα κάνετε αυτό, την άλλη μέρα εκείνο, είναι συγκεκριμένα κλισέ".

Στη συνέχεια απάντησε σε ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής:

Αντανασιώτης: Ποια η ιδεολογία της Χ.Α.;

Καν: Είναι ναζί, με τις υπογραφές τους αυτό. Ιδεολογία τους ο εθνικοσοσιαλισμός, φτιαχτήκαμε και υπάρχουμε για να σκοτώσουμε τον κομμουνισμό. Όσοι δεν είναι μαζί μας είναι εναντίον μας. Το αίμα πρέπει να είναι καθαρό και αυτό είναι το κριτήριο αν θα φας, αν θα ζήσεις, αν θα πεθάνεις. Όπως με τα συσσίτια μόνο για Έλληνες. Είναι μεγκελική θεώρηση.

Αντ: Η συμπεριφορά της Χ.Α. στη Βουλή συνδέεται με την οργάνωση της βάσει του κατηγορητηρίου;

Καν: Και εγκληματική και οργάνωση. Χρησιμοποιούν τον κοινοβουλευτισμό βίαια. Τον εκμεταλλεύονται. Ακόμα και στη Βουλή επιβεβαιώνουν ότι λειτουργούν σαν εγκληματική οργάνωση και όχι σαν κόμμα.

Βρεττός: Σε σχέση με την επίθεση στους ναυτεργάτες, έχετε να εισφέρετε κάτι περαιτέρω;

Καν: Κοιτάξτε άλλο το να σας πετάξω ένα ποτήρι στο κεφάλι και άλλο το να σας χτυπήσω, έναν αφισοκολλητή, οπλισμένος, νύχτα. 30-40 να βγαίνουν από διαφορετικές γωνίες, σε μικρούς λόχους, μονάδες, εξοπλισμένοι. Έτσι κυκλοφορούν τη νύχτα, πάνε για καφέ; Προγραμματισμένο ήταν, ήθελαν να χυθεί αίμα. Ανέβηκε η τιμή της τοπικής εκεί.

Βρε: Τα θεωρείτε μεμονωμένα περιστατικά αυτά; Ή εντάσσονται σε κεντρικό πολιτικό σχεδιασμό της;

Πρ: Και ρωτήθηκε ήδη και απάντησε.

Καν: Δεν θέλω να κουράζω. Θα πω ότι έχει συγκεκριμένη κλιμάκωση. Από το υβρεολόγιο περνάμε στον εκφοβισμό ανθρώπων, μετά σε χτυπήματα νύχτα, που δεν δικάζονται εδώ. Για πόσους μετανάστες δεν μάθαμε. Τα μεροκάματα. Όταν λες ότι ενδιαφέρεσαι για τους φτωχούς και το παίζεις λαϊκή δεξιά, ε θα βάλεις στόχο τους κομμουνιστές, που 100 χρόνια ασχολούνται μ'αυτά. Και δεν θα πας στο Περισσό, δεν είναι εύκολο. θα πας εκεί που σου είναι προσφορότερο.

Βρε: Ποιος ο λόγος της παρουσίας της στον τόπο εκείνο;

Καν: Χρειαζόταν εμφάνιση προς τα έξω, να προσηλυτίσει. Να φέρει ψηφοφόρους. Και μετά λένε άλλοθι για να κρυφτούν, να κρυφτεί το αξιόποινο της πράξης. Και καμάρι κατά τα άλλα, ότι «τους φάγαμε», είναι γνωστά αυτά.

Μαλαγάρης: Γιατί περιορίζει τα συσσίτια μόνο για Έλληνες;

Καν: Γιατί είναι ρατσιστές. Για να εξευτελίσουν όσους πεινάνε. Και να έχεις τους έλληνες να εξαρτώνται από σένα. Να τους στρέψεις κατά των λοιπών. Ότι οι ξένοι φταίνε για τα μεροκάματα.

Μαλ: Τί μήνυμα ήθελε να δώσει η Χ.Α. με την επίθεση εναντίον σας;

Καν: Ελάτε μαζί μας για να συνειδητοποιήσετε, πώς θα βάλουμε κάθε κατεργάρη στον πάγκο του. Με τη βία. Να φανεί η θέση της γυναίκας κλπ. Κι επειδή δεν παίρνουν από λόγια οι κομμουνιστές, οι ΠΑΜίτες.

Μαλ: Υπάρχει συσχετισμός της στάσης των βουλευτών στη Βουλή με τη δράση της στους δρόμους στην Αθήνα;

Καν: Τεράστια. Εδώ και στη Βουλή λειτουργούν όπως στον δρόμο. Το έχουν κάνει πολλές φορές, αν παρακολουθήσετε την επικαιρότητα ξεκινούν συχνά κάτι από εκεί -όπως π.χ. με τον Πύρρο Δήμα- και μεταφέρεται στους δρόμους.

Μαλ: Έχετε στο μυαλό σας περιστατικό με την ηγεσία τη δεκαετία του '80; Του «ποιητή».

Καν: Στη φυλακή. Θα μπω σε άλλη διαδικασία αν το κάνω, τους έχω μελετήσει, έχω δημοσιογραφικό αρχείο.

Η δημοσιογράφος τέλος δεν "μάσησε" τα λόγια της, ούτε όταν ρωτήθηκε από τους συνηγόρους της υπεράσπισης:

Τ. Μιχαλόλιας: Δήλωση πολιτικής ευθύνης -αποποίηση ποινικής σημαίνει ότι το κόμμα εφαρμόζει γραμμή του αρχηγού αλλά ο αρχηγός δεν ευθύνεται ποινικά;

Καν: Πράξη χωρίς δράση δε γνωρίζω, μόνο στη μεταφυσική.

ΜιχΤ: Πόσα χρόνια είστε βουλευτής κυρία Λιάνη;

Καν: Δεν με λένε έτσι και το κάνετε επίτηδες. 18 χρόνια είμαι.

ΜιχΤ: Μου ξέφυγε ζητώ συγγνώμη. Πόσες φορές διαφωνήσατε με τον αρχηγό σας;

Καν: Καμία. Εγώ μιλάω για απαξίωση πράξεων. Άμα είχα χτυπήσει με μαχαίρι και ξεκοιλιάσει μια γάτα θα σας έλεγα εγώ.

Μιχαλόλιας Νίκος: Είπατε για δήλωση της κ. Ζαρούλια περι υπανθρώπων στη Βουλή, ήσασταν παρούσα όταν έγινε και με τί αφορμή λέχθηκε;

Καν: Παρούσα ήμουν. Δεν θυμάμαι και δεν με ενδιαφέρει για ποιον λόγο λέχθηκε.

ΜιχΝ: Θα σας πω ότι λέχθηκε για τον νόμο Ραγκούση. θα μπορούσε να αλλάξει τον λόγο της;

Καν: Με ρωτάτε αν ήταν επικαιροποιημένα λογικά πολιτική η φράση αυτά. Κατά την άποψή μου είναι ναζιστική.

ΜιχΝ: Θα μπορούσε να παραλλαχθεί αυτό που είπε τότε σήμερα;

Καν: Όχι.

ΜιχΝ: Αν αναφερόμενοι σε ειδεχθές έγκλημα λέγαμε τον δράστη «υπάνθρωπο», θα ήταν ορθό ή όχι;

Καν: Εξαρτάται από το άτομο και τί είναι «ειδεχθές έγκλημα». Δεν είναι οποιοσδήποτε δράστης ειδεχθούς εγκλήματος. Ακούστε κύριε ερωτώντα συνήγορε, στον δημόσιο λόγο η βαρύτητα είναι αυξάνουσα, καθιστά τους ορισμούς πολιτικά βεβαρημένους. Απευθύνονται σε πολίτες και καθιερώνοντας την ορολογία ότι ο μετανάστης είναι υπάνθρωπος είναι βαθιά ρατσιστική και επηρεάζει τον δημόσιο λόγο...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL