Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στο κανάλι / Ρίχνουν μαύρο στο Mega οι μέτοχοι
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ανάστατοι οι εργαζόμενοι στο κανάλι / Ρίχνουν μαύρο στο Mega οι μέτοχοι

Τίτλοι τέλους σημαίνουν για το Mega μετά την αιφνίδια απόφαση των μετόχων Βαρδινογιάννη και Μαρινάκη στο παρά πέντε, να μην λάβουν μέρος στον διαγωνισμό για τις τηλεοπτικές άδειες, η προθεσμία του οποίου λήγει σήμερα, ώρα 15.00. Εάν δεν λάβει μέρος στον διαγωνισμό, το κανάλι, σύμφωνα με τον νόμο, μπορεί να λειτουργεί τρεις μήνες μετά την προκήρυξη των αδειών, συνεπώς το πολύ μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, οπότε υποχρεούται να κατεβάσει το σήμα του.

Η υπαναχώρηση των μετόχων αιφνιδίασε τις τράπεζες, τους εργαζόμενους και το σύνολο της αγοράς, καθώς οι σχεδιασμοί για συμμετοχή στον διαγωνισμό με ένα «διάδοχο σχήμα» ή «εταιρεία κέλυφος», όπως την ονόμαζαν, που θα διεκδικούσε μία από τις επτά άδειες, βρισκόταν σε προχωρημένο σημείο, με έτοιμο business plan, μετά από εντατικές και επίπονες διαπραγματεύσεις επί σειρά μηνών.

Η απόφαση των μετόχων του Mega να αποσυρθούν από τις διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες και από τον επικείμενο αδειοδοτικό διαγωνισμό ανακοινώθηκε χθες το απόγευμα στις πιστώτριες τράπεζες και στους εκπροσώπους των μετόχων με ηλεκτρονική επιστολή, η οποία εστάλη από τον νόμιμο εκπρόσωπο της εταιρείας και για λογαριασμό της.

Δεν θα πρέπει επίσης να διαφύγει της προσοχής το τάιμινγκ της εν λόγω ανακοίνωσης: το σχετικό e-mail έφτασε στα χέρια των τραπεζών κ.λπ. ενδιαφερομένων όχι περισσότερο από δύο ώρες μετά την απόφαση του ΣτΕ, με την οποία απορρίπτονται τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει οι τηλεοπτικοί σταθμοί (ΑΝΤ-1, Alpha, Star, ΣΚΑΪ -βλ. και παραπλεύρως) με τα οποία ζητούσαν προσωρινή αναστολή του διαγωνισμού. Είναι φανερό ότι ο κρυφός σχεδιασμός των μετόχων «ποντάριζε» στη συνέχιση της εκκρεμότητας και τη λειτουργία του σταθμού με τους σημερινούς όρους, που υπερβαίνουν κάθε νομιμότητα.

Υπ' αυτό το πρίσμα προκαλεί ερωτηματικά ο ισχυρισμός ανώτατων στελεχών του σταθμού προς τους εργαζομένους ότι οι μέτοχοι έλαβαν την απόφαση καθώς εκτιμούν ότι το τίμημα θα κινηθεί πολύ υψηλά, άνω των 35 εκατ. ευρώ (σ.σ.: σε 10 χρόνια), καθώς, λένε, πρόκειται να εμφανιστούν περί τους οκτώ υποψηφίους, οπότε το τίμημα θα ανέβει. Σε αυτές τις συνθήκες, λένε, δεν προτίθενται να δαπανήσουν τα αναγκαία ποσά.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, η επίκληση του τιμήματος και συνολικά της διαγωνιστικής διαδικασίας από τους μετόχους του Mega είναι προσχηματική. Οχυρώνονται πίσω από τον διαγωνισμό, όμως το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν έχουν καταφέρει να συμφωνήσουν μεταξύ τους. Σύμφωνα με πληροφορίες οι διαφωνίες αφορούν τη φυσιογνωμία και ιδίως το ενημερωτικό προφίλ του σταθμού.

Πολλοί μάλιστα επισημαίνουν ότι προσχηματικός ήταν στο σύνολό του ο σχεδιασμός για τη «διάσωση» του σταθμού, προκειμένου να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των εργαζομένων, οι οποίοι στήριξαν σταθερά επί ενάμιση χρόνο το κανάλι, το οποίο με στοιχειώδες κόστος συνέχισε να φέρνει έσοδα από διαφήμιση, τα οποία προσπορίζονταν μέτοχοι και πιστωτές. Όπως επισημαίνει και η ΕΣΗΕΑ, «στο διάστημα αυτό (σ.σ.: των 16 μηνών ομηρείας των εργαζομένων) η οικονομική θέση τόσο των μετόχων όσο και των τραπεζών είναι σημαντικά βελτιωμένη».

Αν και πολλοί, ιδίως από την πλευρά των εργαζομένων, διατηρούν την ελπίδα ότι θα εμφανιστεί σήμερα στον διαγωνισμό επιχειρηματικό σχήμα, το οποίο θα μπορεί να αποτελεί «διάδοχο σχήμα», η απόφαση απόσυρσης των μετόχων από τον διαγωνισμό αφήνει το κανάλι στο έλεος των τραπεζών και χωρίς σχεδιασμό για την επόμενη μέρα. Θα έχει την τύχη του ΔΟΛ; Εκποίηση του ενεργητικού του προκειμένου να πληρωθούν οι πιστωτές - τράπεζες, εργαζόμενοι, ταμεία, ιδιώτες; Θα λάβουν οι εργαζόμενοι δεδουλευμένα και αποζημιώσεις;

Μέχρι αργά το βράδυ χθες συνεχιζόταν σε κλίμα οργής και θλίψης η συνέλευση των εργαζομένων του σταθμού, με τη συμμετοχή και των σωματείων. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, συμμετείχαν περίπου 150 εργαζόμενοι, ενώ ακούστηκαν προτάσεις τόσο για τη μετάδοση ζωντανής εκπομπής η οποία θα παρουσιάζει την κατάσταση, όσο και για κινητοποίηση προς την πλευρά Βαρδινογιάννη. Με ανακοίνωση που εξέδωσε η ΕΣΗΕΑ χθες, ζητά από τους μετόχους του σταθμού να αναλάβουν τις ευθύνες τους απέναντι στους εργαζομένους και να ανακαλέσουν τις αποφάσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL