Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Πώς οι καταθέσεις εκ των... έσω καίνε τη ναζιστική συμμορία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς οι καταθέσεις εκ των... έσω καίνε τη ναζιστική συμμορία

Τριάντα δύο μήνες, περισσότερες από 210 συνεδριάσεις, εκατοντάδες μάρτυρες, χιλιάδες σελίδες εγγράφων και πειστηρίων. Η δίκη της Χρυσής Αυγής, που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2015, μετά από πολλά εμπόδια και προσκόμματα έχει εδώ και καιρό μπει σε κανονική ροή και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018. Ένα χρονικό διάστημα άλλοτε «πυκνό» κι άλλοτε «παγωμένο», ικανό ωστόσο για να ξεδιπλωθεί με καταιγιστικές μαρτυρίες και αδιάψευστα ντοκουμέντα η εγκληματική δράση του ναζιστικού κόμματος.

Από τα πλέον κομβικά σημεία της δίκης ήταν η κατάθεση των προστατευόμενων μαρτύρων. Όλοι τους πρώην χρυσαυγίτες, ενεργά μέλη της οργάνωσης που εκπαιδεύονταν να σκοτώνουν αποκάλυψαν το αποκρουστικό πρόσωπο της Χρυσής Αυγής από τα μέσα. Η υπεράσπιση τους πολέμησε και τους αμφισβήτησε. Η πιο ασφαλής τακτική για να τους επιβεβαιώσει... Οι μαρτυρίες των προστατευόμενων μαρτύρων εισέφεραν κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό: «Κούμπωσαν» με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πλήθος των στοιχείων της δικογραφίας, που είναι αμείλικτα. Ας θυμηθούμε τα σημαντικότερα σημεία των καταθέσεών τους.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ Α

"Δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος"

Η υπεράσπιση άρχισε να λυσσομανάει από νωρίς, φτάνοντας στο σημείο να αμφισβητήσει ακόμα και τη νομιμότητα της διαδικασίας, παρά την παρουσία δύο δικαστικών στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα όπου κατέθεσε ο πρώτος προστατευόμενος μάρτυρας. Εκ του αποτελέσματος φάνηκε ότι με το δίκιο της έκανε τα πάντα για να ευτελίσει τη διαδικασία καθώς ο άνθρωπος που γνώριζε εκ των έσω τη Χρυσή Αυγή κατέθεσε συντριπτικά στοιχεία.

Στρατιωτική δομή, οργανωμένες επιθέσεις σε επιλεγμένους στόχους που ονομάζονταν «βόλτες», εν γνώσει του αρχηγού Νίκου Μιχαλολιάκου. Αυτό ήταν η Χρυσή Αυγή για τον μάρτυρα, που ήταν καταιγιστικός: «Στη Μαλακάσα πήγα τρεις φορές για εκπαίδευση. Σκληρή εκπαίδευση, με πολύ πόνο. Ήμασταν εκεί 30-35 άτομα με εκπαιδευτές διάφορους και ένας από αυτούς ήταν στρατιωτικός. Εκεί ήταν και ο Ρουπακιάς, ήταν υπεύθυνος ομάδας, είχε αξίωμα, μπορούσε να πηγαίνει παντού, όχι σαν εμάς. Μιλούσε με τους μεγάλους. Εκεί είχε έρθει και ο Κασιδιάρης, που παρακολουθούσε, μία φορά μας έκανε και εκπαίδευση, πολεμικές τέχνες».

Αποκάλυψε, επίσης, ότι πολλοί μέσα στη Χρυσή Αυγή είχαν όπλα, ενώ οπλισμός υπήρχε και στα γραφεία της Νίκαιας, του Πειραιά και του Περάματος. «Στις οργανώσεις Νίκαιας, Περάματος και Πειραιά υπήρχαν μαχαίρια, στειλιάρια και όπλα που ήταν διασκορπισμένα δεξιά και αριστερά. Ο Πατέλης, για παράδειγμα, είχε δύο περίστροφα, το ένα 45άρι» είπε χαρακτηριστικά. Συνέδεσε ακόμα τη δράση της Χρυσής Αυγής με το οικονομικό κίνητρο: «Πολλές φορές οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς είχαν σχέση ‘με την κονόμα’» είπε.

Πρόεδρος: Την εκπαίδευση την χαρακτηρίζετε σκληρή.

Μάρτυς: Ήταν σκληρή, σαν τους κομάντο.

Πρόεδρος: Είπατε σκληρή και με πολύ πόνο.

Μάρτυς: Μας δίνανε και μερικές γερές στον αυχένα για να μαθαίνουμε στον πόνο.

Όπως είπε, άρχισε να αποστασιοποιείται από το ναζιστικό κόμμα γιατί «δεν ήθελα να γίνω δολοφόνος», ενώ ζήτησε συγγνώμη και από την οικογένεια του Παύλου Φύσσα, κι ας μην ήταν παρών στη δολοφονία.

Κατά την υπεράσπιση πάντως ο μάρτυρας ήταν αναξιόπιστος, γιατί έχει «λερωμένο» ποινικό μητρώο, λες και η Χρυσή Αυγή στρατολογούσε τα μέλη της από το... κατηχητικό.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ Β

"Προϋπόθεση το να βαράς Πακιστανούς"

«Μας λέγανε να χτυπάμε Πακιστανούς, ήταν το χόμπι τους, δεν τους βλέπανε για ανθρώπους» κατέθεσε στη συνέχεια ο προστατευόμενος μάρτυρας Β, επίσης πρώην μέλος της Χρυσής Αυγής, αφήνοντας εμβρόντητη την έδρα. «Ο Γ. Τσακανίκας μας είπε ότι μια μέρα κατεβαίνανε με άλλον έναν (σ.σ.: χρυσαυγίτη) από ένα βουνό και πέσανε πάνω σε δύο Πακιστανούς. Ο ένας κατάφερε να φύγει, ο άλλος έφαγε τόσο ξύλο, ‘που κλότσαγαν το κεφάλι του λες και βαράγανε πέναλτι’. Παίζει και να έχει πεθάνει» συμπλήρωσε...

Ο μάρτυρας αναφέρθηκε και στις άριστες σχέσεις που διατηρούσε με την αστυνομία η Τ.Ο. της Νίκαιας αναφέροντας: «Ο Πατέλης είχε πολύ καλές σχέσεις με συγκεκριμένο χρυσαυγίτη αστυνομικό από το Α.Τ. Νίκαιας, Γιοβανίδη είχα ακούσει πως τον έλεγαν και βοηθούσε κάθε φορά που υπήρχε πρόβλημα. Τον έπαιρνε τηλέφωνο και καθάριζε». Μάλιστα ο μάρτυρας είπε ότι, μια φορά που ο Πατέλης κατηγορήθηκε για τον ξυλοδαρμό μιας εγκύου, το είπε σε εκείνον και ούτε δικογραφία έγινε ούτε τίποτα...

Με την κατάθεσή του ο μάρτυρας «έκαψε» και τον βουλευτή Γ. Λαγό, ο οποίος σε δημόσια ομιλία του έλεγε ότι «είμαστε ναζιστές», και σε άλλο σημείο πρόσθεσε ότι «μέσα στον χώρο των γραφείων της τοπικής οργάνωσης υπήρχε η ελληνική σημαία και κάθε φορά που μπαίναμε τη χαιρετούσαμε σηκώνοντας ψηλά το δεξί χέρι».

Όσο για τον στενό πυρήνα των «φουσκωτών» της Νίκαιας, «μία από τις προϋποθέσεις για να μπει κάποιος σε αυτήν την κλειστή ομάδα ήταν να έχει δείρει Πακιστανούς».

Ο μάρτυρας αποκάλυψε μάλιστα και την ιεραρχία της οργάνωσης περιγράφοντας τον τρόπο λειτουργίας του όλου συστήματος ως «ντόμινο», όπου «έδινε το ΟΚ ο Μιχαλολιάκος, το έλεγε στον Λαγό, αυτός στον Πατέλη και οι εντολές εκτελούνταν».

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ Γ

Ιδεολογικά μαθήματα για τον Χίτλερ

Ο προστατευόμενος μάρτυρας Γ ήταν ακόμα έφηβος όταν στρατολογήθηκε στη Χρυσή Αυγή, έλαβε ιδεολογικά μαθήματα από τους Ν. Μιχαλολιάκο, Ηλ. Κασιδιάρη και Ι. Λαγό και αργότερα συμμετείχε σε σκληρή στρατιωτική εκπαίδευση υπό τις εντολές του Γ. Γερμενή, όπως κατέθεσε.

«Μας έλεγαν για τον Χίτλερ, διαβάζαμε δελτία εγκληματικότητας αλλοδαπών» είπε ο πρώην χρυσαυγίτης και περιέγραψε το πρόγραμμα Κένταυρος που παρακολούθησε: «Ο Ηλ. Κασιδιάρης έκανε δυο τρεις φορές την εβδομάδα μαθήματα ιδεολογικά, είναι η λεγόμενη ‘ζύμωση’, μας έλεγε για την περίφημη ‘σπορά των ηττημένων’, είχαμε το σύνθημα ‘Ρούντολφ Ες, στον τάφο σου μην κλαις, εμείς θα αναστήσουμε και πάλι τα SS’».

Κι όταν ολοκληρώθηκε η «εκπαίδευση» και ο μάρτυρας χτύπησε για πρώτη φορά με σιδηρογροθιά έναν Πακιστανό, έλαβε και τα εύσημα από τον ανώτερο:«’Μπράβο, ρε πιτσιρίκο, τώρα ψήνεσαι’ μου είπε ο Κασιδιάρης»...

Μόλις ενηλικιώθηκε, σειρά είχε η σκληρή εκπαίδευση: «Είχα ρίξει με ένα κολτ 45άρι, μου μάθαιναν πώς να πετυχαίνω κατευθείαν στην καρδιά» είπε και πρόσθεσε: «Ο Γερμενής με έμαθε να σκοτώνω, μου έδειξε πώς να χτυπάω με μαχαίρι στα νεφρά γιατί είναι ακαριαίο χτύπημα».

Όσο για το αν η ηγεσία γνώριζε τις δολοφονικές δράσεις των μελών, ο μάρτυρας ήταν κατηγορηματικός: «Σας λέω, δεν κάναμε τίποτα χωρίς να το ξέρει ο Λαγός, το συζητούσαμε συχνά στο γραφείο ‘μη γίνει κανένα μπραφ και δεν το ξέρει ο Γιάννης και βρούμε κανέναν μπελά’. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να αναπνεύσει κανείς χωρίς να το γνωρίζει ο αρχηγός και η στενή ομάδα του».

Επιβεβαίωσε μάλιστα ότι σημερινοί βουλευτές της Χρυσής Αυγής ήταν οι επικεφαλής του πογκρόμ στο κέντρο της Αθήνας το 2011 μετά τη δολοφονία του Μ. Καντάρη. «O Kασιδιάρης μας είπε ‘πάμε να σκοτώσουμε’. Ήταν παρόντες Λαγός, Παναγιώταρος και Δεβελέκος. Χυθήκαμε στους δρόμους και χτυπάγαμε όποιον δεν ήταν Έλληνας. Εγώ είχα πτυσσόμενο κλομπ, άλλοι είχαν μαχαίρια, άλλοι σιδηρογροθιές» κατέθεσε και πρόσθεσε:«Εγώ ακολούθησα τις εντολές του Γερμενή: ‘Συνταχθείτε, παιδιά, ό,τι περνάει σφάζεται’».

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ Δ

"Πρέπει να αποθηκεύσουμε όπλα"

Για τον «δερβέναγα» της ευρύτερης περιοχής της Κορίνθου Στάθη Μπούκουρα, την εποχή της παντοδυναμίας της Χρυσής Αυγής, μίλησε ο προστατευόμενος μάρτυρας Δ. «Υπήρχαν 17χρονα, 18χρονα παιδιά εξαγριωμένα. Είχαν εμποτιστεί» με τις παροτρύνσεις του ίδιου του υποψήφιου τότε βουλευτή «να κάνουμε τη ζωή (σ.σ.: των μεταναστών) δύσκολη για να φύγουν, αφού δεν μπορεί να τους διώξει το κράτος».

Ο ίδιος ο μάρτυρας είχε συμμετάσχει στο κυνήγι Πακιστανών μεταναστών που κατέληξε στο να πέσουν στη θάλασσα τέσσερις από αυτούς. Ήταν μάλιστα ένα περιστατικό που «αργότερα το συζητούσαμε στα γραφεία, πιο πολύ σαν σκηνή γέλιου. Δεν αποδοκιμάστηκε τίποτα»...

Ο Μπούκουρας μάλιστα, σύμφωνα με τον μάρτυρα, «ετοιμαζόταν για δύσκολους καιρούς. Πρέπει να αποθηκεύσουμε όπλα, έλεγε». Ο ίδιος αποδόμησε πλήρως τον ισχυρισμό του πρώην βουλευτή ότι «δεν ήξερε σε τι κόμμα μπήκε», αφού είχε στο γραφείο του -μέσα στα γραφεία της τοπικής- βιβλία του Χίτλερ, ενώ αυτά, πλάι - πλάι με βιβλία του Μιχαλολιάκου και του Κασιδιάρη, προορίζονταν για να πουληθούν και σε μέλη.

ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΟΣ ΜΑΡΤΥΡΑΣ Ε

"Όποιος με βρει να μου σπάσει τα πόδια"

Τελευταία κατέθεσε με το καθεστώς των προστατευόμενων μαρτύρων μια πρώην χρυσαυγίτισσα (σ.σ.: η ίδια αποκάλυψε το φύλο της), η οποία «γκρέμισε» κάθε υπερασπιστικό ισχυρισμό, αφού ανάμεσα σ' άλλα είπε ότι σκοπός της Χρυσής Αυγής ήταν η κατάλυση του πολιτεύματος. «Το 2004 τους ρώτησα γιατί δεν κατεβαίνουν στις εκλογές. Μου απάντησαν ‘μόνο με τανκς μπορούμε να μπούμε στη Βουλή’» είπε.

«Υπήρχε πολύ μεγάλη μανία, κλοτσούσαν όποιον αλλοδαπό έβλεπαν, έδερναν όποιον τραβούσε φωτογραφίες, ήταν οι πάντες εκεί: Παναγιώταρος, Λαγός, τα αδέλφια Κασιδιάρη, Γερμενής πατέρας και υιός, Μίχος, Ζέρβας».

Οι τραμπούκοι της Χρυσής Αυγής μάλιστα δεν δίσπασαν να επιτεθούν σε κοπέλα μέσα σε βαγόνι του ηλεκτρικού λόγω του αντιφασιστικού τατουάζ της. «Της έσπασαν τα δύο χέρια και τη μύτη, παρουσία πολύ κόσμου, άκουσα να το διηγούνται μετά και έτυχε να γνωρίσω και την ίδια» είπε η μάρτυρας προκαλώντας αίσθηση.

Κι αν κάποιο μέλος ήθελε να αποχωρήσει, τότε δεν υπήρχαν πολλές επιλογές: «Αν θελήσεις να φύγεις απ’ τη Χρυσή Αυγή, είσαι ή τρελός ή νεκρός»... Η ίδια μάλιστα είχε εγκλωβιστεί στο ναζιστικό κόμμα με μια άνευ προηγουμένου επιτήρηση.

«Μου τηλεφωνούσαν συνέχεια ο Κασιδιάρης, ο Ζαφειρόπουλος, η Μπάρου (σ.σ.: σύζυγος του Ν. Μίχου και πρώην μέλος της Κ.Ε. της Χ.Α.) για να με ελέγχουν» είπε και πρόσθεσε ότι η επιτηρήτριά της Αλ. Μπάρου είχε φροντίσει να της περάσει το μήνυμα ότι η Χ.Α. εποπτεύει τα πάντα μέσα από υπολογιστές όπου είναι όλοι καταχωρισμένοι. «Όποιος παλιός φεύγει, βγαίνει εντολή εναντίον του και αυτήν την ξέρουν ακόμα και οι πιο νέοι. Λέει ‘όποιος με βρει να μου σπάσει τα πόδια’».

Και κατέληξε: «Πάντα νιώθω κίνδυνο από αυτούς. Δεν με έχει ενημερώσει κανείς ότι έχει παύσει η εντολή εναντίον μου. Ανά πάσα στιγμή μπορεί να χτυπηθώ, τώρα πια μπορεί και να σκοτωθώ».

Δημήτρης Κουσουρής: Φονιάδες και τότε και τώρα

Το χθες και το σήμερα της Χρυσής Αυγής συνέδεσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ο πανεπιστημιακός Δημήτρης Κουσουρής, που πριν από είκοσι χρόνια δέχτηκε τα δολοφονικά χτυπήματα ενός τάγματος εφόδου. Από την κατάθεσή του προέκυψε αβίαστα ότι από την απόπειρα ανθρωποκτονίας εναντίον του, μέχρι τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, η Χρυσή Αυγή ήταν και παραμένει το ίδιο: μια εγκληματική οργάνωση με στρατιωτικού τύπου δομή, που εμφορείται από τα «ιδανικά» του ομοϊδεάτη της Χίτλερ...

Ο Δ. Κουσουρής τόνισε ότι υπάρχει «απόλυτη ταύτιση» ανάμεσα στην επίθεση εναντίον του και τις αιματηρές επιθέσεις των χρυσαυγίτικων ταγμάτων εφόδου από το 2008 και μετά:

"Σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε λίγο - πολύ αντίστοιχο σενάριο: επιλογή στόχου με κοινά ιδεολογικοπολιτικά κριτήρια και σε τόπο και χρόνο που διευκολύνει την πλήξη του στόχου. Και στους αλιεργάτες, και στο ΠΑΜΕ, και στον Φύσσα, έχουμε αντίστοιχη συγκρότηση. Πηγαίνει, χτυπάει και φεύγει. Προφανώς είναι σαφές -γιατί κι εγώ από τύχη σώθηκα- ότι μιλάμε για έναν τρόπο λειτουργίας που φαίνεται να έχει εξελιχθεί και να γίνεται πιο αποτελεσματικός με την πάροδο του χρόνου».

Με την ιδιότητα του καθηγητή Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης ο Δ. Κουσουρής ξεκαθάρισε ότι η Χρυσή Αυγή «είναι μια ναζιστική, εθνικοσοσιαλιστική οργάνωση, που με βάση την ιδεολογία της αναγνωρίζει ως εχθρούς της αριστερούς, κομμουνιστές, μετανάστες και μειονότητες. Η ισχυροποίηση της οργάνωσης συμπίπτει με την όξυνση της έντασης και η οργάνωση απέναντι στους πολιτικούς της αντιπάλους αποτυπώνει άμεσα αυτή τη σύνδεση».

Ο ίδιος χαρακτήρισε «κλασική τακτική της οργάνωσης σε περίπτωση που καταδικάζεται μέλος της» το «άδειασμα» της Χρυσής Αυγής στον Ανδρουτσόπουλο για να προστατευτεί η δομή της. «Όταν μιλάμε για επιθέσεις που οργανώνονται, είναι κομμάτι της τακτικής της οργάνωσης για να προστατέψει τη λειτουργική και στρατιωτική δομή της» πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL