Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.7°C
4 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.6°C15.7°C
3 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.3°C16.5°C
3 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.3°C20.8°C
3 BF 65%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C16.9°C
4 BF 82%
Αρρυθμίες από τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρρυθμίες από τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

Την ώρα που η κυβέρνηση προχώρησε στη διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, αρρυθμίες προκύπτουν λόγω του ότι δεν προβλέφθηκε η τιμολόγηση αγαθών, υπηρεσιών και έργων σε επίπεδο νησιών που ανήκουν στην ίδια περιφερειακή ενότητα και δεν επωφελούνται από το μέτρο. Το μέτρο που θα ισχύσει έως 30.6.2018 μπορεί να είναι ευεργετικό για τους κατοίκους αυτών των νησιών, αλλά, όπως αναφέρουν επαγγελματίες και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης, ανακύπτουν προβλήματα στην εφαρμογή του.

Συγκεκριμένα, τα πέντε νησιά έχουν ΦΠΑ 17%, ενώ τα υπόλοιπα 27 έχουν εξομοιωμένο ΦΠΑ στο 24%. Όπως μας πληροφορούν επιχειρηματίες, αυτό το μέτρο θα σημάνει το τέλος της τοπικής αγοράς, αφού ο καταναλωτής δεν θα αγοράζει προϊόντα από την Λήμνο ή τον Άγιο Ευστράτιο που ο ΦΠΑ είναι 24%, αλλά θα απευθυνθεί σε μια επιχείρηση στη Λέσβο, που εμπορεύεται το ίδιο προϊόν με 17%. Εκτεταμένο πρόβλημα προκύπτει και στους επαγγελματίες του τουρισμού, καθώς εν μέσω της θερινής περιόδου θα υπάρχει άλλη τιμολόγηση των ταξιδιωτικών πακέτων έως την 30ή Ιουνίου με ΦΠΑ στα πέντε νησιά 17% και την 1η Ιουλίου ο ΦΠΑ θα ανέβει στο 24%.

Από την αλλαγή του ΦΠΑ ανακύπτει πρόβλημα στην τιμολόγηση των εν εξελίξει έργων που εκτελούνται από τις Περιφέρειες Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Για παράδειγμα, στις Οινούσσες, που υπάγονται στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου, ο ΦΠΑ είναι 24%, ενώ για την Χίο είναι 17% και η Περιφέρεια τύποις θα είναι υποχρεωμένη για τα έργα εντός της ίδιας περιφερειακής ενότητας να κάνει διαφορετικούς υπολογισμούς του φόρου για το κόστος των έργων.

Για νησιά “δυο ταχυτήτων” κάνει λόγο το Επιμελητήριο Λέσβου, χαρακτηρίζοντας “απαράδεκτη” την τακτική της κατηγοριοποίησή τους ως προς την εφαρμογή του μειωμένου ΦΠΑ και, όπως αναφέρει, “ιδιαίτερα για τη Λήμνο και τον Άγιο Ευστράτιο, ο εμπαιγμός είναι άμεσος και διπλός”. “Για τη Λέσβο, η εξάμηνη παράταση που δόθηκε σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να την ανακουφίσει από το δυσανάλογο βάρος που δέχεται εξαιτίας της προσφυγικής / μεταναστευτικής κρίσης που βιώνει”, αναφέρει το Επιμελητήριο, ζητώντας από την κυβέρνηση να επανεξετάσει το ζήτημα. Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι δηλώσεις της περιφερειάρχη Β. Αιγαίου Χρ. Καλογήρου. “Υπάρχει παραλογισμός κατάτμησης, η οποία δημιουργεί θέματα λειτουργικότητας στην ενότητα της Περιφέρειας”, υπογράμμισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL