Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
8.6°C14.6°C
1 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
8.1°C13.5°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.8°C15.8°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
7 °C
6.9°C10.2°C
0 BF 100%
ΑΝΤΖΕΛΑ ΝΤΕΪΒΙΣ / "Φανταστείτε ένα μέλλον που δεν θα είναι αναγκαίες οι φυλακές"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΝΤΖΕΛΑ ΝΤΕΪΒΙΣ / "Φανταστείτε ένα μέλλον που δεν θα είναι αναγκαίες οι φυλακές"

"Στην Ελλάδα έρχομαι για δεύτερη φορά. Η πρώτη ήταν πενήντα χρόνια πριν, λίγο πριν το στρατιωτικό πραξικόπημα, όταν ακόμη ήμουν φοιτήτρια στη Φραγκφούρτη. Ήρθαμε μαζί με έναν φίλο κάνοντας ωτοστόπ. Τότε κάποια πράγματα γίνονταν". Με αυτά τα λόγια άνοιξε τη διάλεξή της στο θέατρο Αλίκη η πολύ σημαντική φεμινίστρια, ακτιβίστρια και ακαδημαϊκός Άντζελα Ντέιβις, η οποία προηγουμένως είχε περπατήσει καταχειροκροτούμενη από τα νεανικά κυρίως πλήθη που κατέκλυσαν την αίθουσα.

Ακόμη κι αν τίποτα δεν έλεγε η κορυφαία προσκεκλημένη του Ινστιτούτου Νίκος Πουλαντζάς για την 11η ετήσια διάλεξη στη μνήμη του σπουδαίου θεωρητικού, η διαδρομή της ζωής της την κάνει, ακόμη και σε μία από τις απλές διαδρομές που έχει κάνει, από την είσοδο του θεάτρου μέχρι το βήμα για να μιλήσει, να ακτινοβολεί και να εμπνέει τους άλλους γύρω.

Η ιστορία με τους κρατούμενους της χούντας

Συνεχίζοντας η Άντζελα Ντέιβις, στα 73 της σήμερα, και τη ζωή της οποίας προλόγισε ως εισαγωγή στην εκδήλωση η πανεπιστημιακός Ντίνα Βαΐου, είπε ότι δεν θα ξεχνούσε ποτέ την αλληλεγγύη των Ελλήνων πολιτικών κρατουμένων όταν βρισκόταν κι εκείνη στη φυλακή για 18 μήνες, την περίοδο 1970-1972. "Είχα μια υποχρέωση προς τον ελληνικό λαό που ποτέ δεν εκπλήρωσα. Μια υποχρέωση για την αλληλεγγύη που έδειξε τόσο κόσμος σε διαδηλώσεις. Για το μήνυμα αλληλεγγύης των Ελλήνων πολιτικών κρατούμενων που μου είχαν στείλει ένα ξυλόγλυπτο, βγάζοντάς το λαθραία από τις φυλακές. Είναι μια ανάμνηση που θα κρατώ για πάντα".

Από το πλήθος που βρέθηκε στο θέατρο η Άντζελα Ντέιβις, κατά τη διάλεξή της που είχε θέμα «Αντιμαχόμενος φεμινισμός: Θεωρίες και πρακτικές του καιρού μας», ζήτησε πολλές φορές να φανταστεί έναν κόσμο διαφορετικό, με βάση όλα όσα έχει πραγματευτεί όλα αυτά τα χρόνια και αφορούν τον αγώνα για την πραγματική ισότητα μεταξύ φυλών και φύλων και για μια κοινωνία που δεν θα είναι τιμωρητική και δεν θα είναι αναγκαίες οι φυλακές.

Το 1/3 των κρατουμένων γυναικών κρατούνται στις ΗΠΑ

"To 25% των κρατουμένων στον κόσμο βρίσκεται στις ΗΠΑ, το 1/3 των κρατουμένων γυναικών βρίσκονται σε αμερικανικές φυλακές", τόνισε η Άντζελα Ντέιβις και σημείωσε πώς η ανάδειξη του Ντόναλντ Τραμπ σε Πρόεδρο της χώρας ενίσχυσε περαιτέρω το "σωφρονιστικοβιομηχανικό σύμπλεγμα", καθώς από τη στιγμή της εκλογής του "οι ιδιωτικές εταιρείες φυλακών είδαν τις μετοχές τους να ανεβαίνουν". Την ίδια ώρα, η κράτηση μεταναστών είναι "ο πιο επικερδής κλάδος". Αντίστοιχη είναι και η λογική στα σχολεία, "περισσότερη έμφαση δίνεται στην πειθαρχία παρά στην πραγματική μάθηση".

"Εντυπωσιασμένη από το City Plaza"

"Δεν μπορούν να πλήξουν το όραμα που έχουμε γι' αυτόν τον κόσμο, πώς θα είναι σε 100 ή 200 χρόνια", είπε απαντώντας σε ερώτηση για την "ικανότητα" του καπιταλισμού να αφομοιώνει και να προσαρμόζει στα μέτρα του πρακτικές που μάχονται εναντίον του. Καθημερινά παραδείγματα μπορούν να συμβάλουν σημαντικά, υπογράμμισε και αναφέρθηκε στον αυτοοργανωμένο χώρο στέγασης προσφύγων City Plaza, τον οποίο επισκέφθηκε νωρίτερα χτες και δήλωσε "εντυπωσιασμένη" από το πώς αυτόνομα και ισότιμα καταφέρνουν να τον λειτουργούν οι πρόσφυγες.

Αναφέρθηκε ακόμη στη σημασία να δοθεί μάχη ενάντια στα αποτελέσματα που έχει προκαλέσει η χρόνια δουλεία σε βάρος των μαύρων στις ΗΠΑ, που "έχουν ζήσει στην ιστορία τους μόλις 70 χρόνια χωρίς δουλεία, καθώς ακόμη και μέχρι το 1940 υπήρχε συνταγματική διάταξη που έδινε τη δυνατότητα να υποδουλωθούν καταδικασμένοι εγκληματίες". Υπογράμμισε τη σημασία του αγώνα για την αξία της ζωής των μαύρων (Black lives matter), στην οποία πρωτοστατούν γυναίκες. Και πρόσθεσε ότι ο φεμινιστικός αγώνας δεν πρέπει να έχει ως όραμα να μπουν οι γυναίκες στις σημερινές θέσεις ισχύος των ανδρών. "Διότι έτσι θα μιμούμαστε τις δομές που θα συνεχίζουν να αναπαράγουν την καταπάτηση δικαιωμάτων. Στον στρατό, για παράδειγμα, πρέπει να διεκδικούμε την ισότιμη αντιμετώπιση των γυναικών, την ίδια στιγμή όμως οφείλουμε να ασκούμε ριζοσπαστική κριτική και να ζητάμε την κατάργησή του”.

Κλείνοντας η Άντζελα Ντέιβις έστειλε μήνυμα αλληλεγγύης στους Παλαιστίνιους, τασσόμενη καταφανώς εναντίον της πολιτικής επιλογής του Ντόναλντ Τραμπ να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ.

https://www.youtube.com/embed/fYBqEFmIqMA

Μαζική παρουσία από κυβερνητικά στελέχη

Μαζικό παρών δόθηκε στη διάλεξη από τα δύο κυβερνώντα κόμματα, κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ. Στο θέατρο Αλίκη βρέθηκαν πολλά στελέχη της κυβέρνησης, τόσο βουλευτές όσο και υπουργοί, με κάποιους να προλαβαίνουν να ανταλλάξουν ορισμένες απόψεις με την Άντζελα Ντέιβις στο περιθώριο της εκδήλωσης.

Στον χώρο είδαμε τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, την αν. υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Αριστείδη Μπαλτά, τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αννέτα Καββαδία, Κώστα Δουζίνα, Φωτεινή Βάκη και Σία Αναγνωστοπούλου, τον γραμματέα του κόμματος Παναγιώτη Ρήγα και τον βουλευτή των Ανεξάρτητων Ελλήνων Θανάση Παπαχριστόπουλο. Παρούσες και παρόντες ήταν επίσης η διοικήτρια του ΟΑΕΔ Μαρία Καραμεσίνη, ο Γιάννης Μπουρνούς, μέλος της Πολ. Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και υπεύθυνος Ευρωπαϊκών και Διεθνών Υποθέσεων, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Ράνια Σβίγκου και ο γραμματέας της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Σωτήρης Αλεξίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL