Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
12.0°C16.5°C
1 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
11.5°C16.0°C
0 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
7.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
12.8°C15.8°C
2 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C12.9°C
0 BF 100%
Το "κομμάτι" τους και το "κομμάτι" των άλλων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το "κομμάτι" τους και το "κομμάτι" των άλλων

"Πάμε Εξάρχεια ή σπίτια μας;" φωνάζει ένας πιτσιρίκος με κουκούλα, σε άλλους της ηλικίας του, ενώ βρίσκονται στην πλατεία Ομόνοιας μετά την ολοκλήρωση της μαθητικής πορείας για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Λίγο αργότερα θα φωνάξει προς τους αστυνομικούς "Πού πάτε, κοτοπουλάκια;" και θα κάνει αρκετούς γύρω του να γελάσουν. Έκανε απλώς το κομμάτι του; Κάνουν απλώς το κομμάτι τους 15άρηδες σαν εκείνον, του σήμερα, που "σπάνε" ό,τι βρίσκουν και τα βάζουν με τους "μπάτσους" χωρίς να χρειαστούν καν αφορμή;

Στο φυλλάδιο που μοίραζε ο "Ανυπόταχτος Μαθητής", από το μπλοκ του οποίου δεν τα "έσπασε" κανείς, οι πιτσιρικάδες εξηγούν γιατί θυμούνται ένα παρελθόν που δεν έζησαν, γιατί έχουν λόγους να κατεβαίνουν στον δρόμο χωρίς να εκπληρώνουν ένα εθιμοτυπικό καθήκον. "Τη στιγμή που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝ.ΕΛΛ. παίρνει τη σκυτάλη από προηγούμενες κυβερνήσεις και συνεχίζει αδιάκοπα τη βίαιη καταστολή της νεολαίας, τη στιγμή που διαλύεται το δημόσιο και δωρεάν σχολείο και το μέλλον μας, εμείς δείχνουμε έναν συλλογικό δρόμο ανατροπής και φωνάζουμε πως η νεολαία μπορεί και θα ζήσει ελεύθερα" γράφουν.

Μέσα σε 3-4 γραμμές εντοπίζονται τουλάχιστον 3-4 σημαντικοί λόγοι για να κατεβούν στον δρόμο οι σημερινοί 15άρηδες. Εκείνο όμως που δεν μπορούσε να εντοπιστεί στην κινητοποίηση είναι η δυναμική των διαδηλώσεων του '08. Πώς θα μπορούσε άλλωστε; Οι 15άρηδες έχουν πάμπολλους λόγους να διαμαρτύρονται, όμως δεν γίνεται να επαναληφθεί μια εξέγερση τραβώντας τα επεισόδια από τα μαλλιά.

Σαφώς, βέβαια, η ανάγκη για "επανάληψη" του Δεκέμβρη δείχνει τη σταθερή ανάγκη να έρθουν τα πάνω - κάτω. Ο τρόπος είναι που στο αποτέλεσμα δεν απαντιέται από τους 50-60 των οποίων οι προθέσεις καταδικάζονται ως "χαβαλές" και ως "κομμάτι". Καταδικάζονται ωστόσο από κάποιους άλλους, μεγάλους, ισχυρούς, που κάνουν πράγματι το δικό τους "κομμάτι".

Πώς αλλιώς να εξηγηθεί ότι ενώ η ορατή βία καταλαμβάνει ένα πολύ μικρό κομμάτι της βίας που ασκείται συνολικά, ανύποπτα, σε κάμποσες πτυχές της καθημερινότητας, είναι αυτή που βρίσκεται στο επίκεντρο δελτίων ειδήσεων και κομματικών ανακοινώσεων κάθε 6η Δεκέμβρη, καθε 17η Νοέμβρη κ.ο.κ. Που ενώ τα επεισόδια των πιτσιρικάδων κρατούν λίγες ώρες, προβάλλονται όσο ποτέ δεν προβλήθηκε η συστηματική και χρόνια διάλυση του δημοσίου και δωρεάν σχολείου, για την οποία διαμαρτύρονται.

Και εκεί ακριβώς, σε αυτή τη φαινομενικά παράλογη αδικία, απολύτως αντιληπτή από έναν 15άρη, εντοπίζονται τα λογικά αίτια της αντίδρασής του στο σύστημα. Και εκεί ακριβώς είναι που γίνεται αντιληπτό ότι ο Δεκέμβρης θα εμπνέει επ' αόριστον τον κάθε 15άρη, διότι "πάγωσε" στον χρόνο ως "η στιγμή του". Δεν αρκεί όμως μια μνήμη ζωντανή. Εκείνο που χρειάζεται είναι ένα ζωντανό παρόν και μια προετοιμασμένη "τελευταία λέξη" για το μέλλον.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL