Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.0°C23.0°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.5°C22.6°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
4 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
0 BF 30%
ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΗΜΩΝ ΑΠ' ΌΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ / "Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβήσεις"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΗΚΕ Η ΤΡΙΗΜΕΡΗ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΕΙΣΟΔΗΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΜΕ ΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΗΜΩΝ ΑΠ' ΌΛΗ ΤΗ ΧΩΡΑ / "Δεν χρειαζόμαστε διαμεσολαβήσεις"

Η αίσθηση ότι προηγήθηκε μια εποικοδομητική διαδικασία ήταν εκείνη που κυριαρχούσε στους περισσότερους απ' όσους αποχωρούσαν το βράδυ της Πέμπτης από το Divani Caravel στην Καισαριανή, μετά την πρώτη πανελλαδική συνάντηση εργασίας για το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, στην οποία συμμετείχαν 325 δήμοι και περισσότερα από 30 κέντρα κοινότητας. Η συνάντηση, τριήμερης διάρκειας, έγινε με πρωτοβουλία του υπουργείου Εργασίας και της αρμόδιας αν. υπουργού Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θ. Φωτίου, η οποία προχώρησε σε ομιλία την Τετάρτη το βράδυ.

Κατά τη συνάντηση υπήρξε αποτίμηση της λειτουργίας του προγράμματος, με την καταγραφή θετικών και αρνητικών σημείων, ενημερωτικές διευκρινίσεις από το υπουργείο και την ΗΔΙΚΑ και συζήτηση μεταξύ των δήμων και όλων των πλευρών για την επίλυση ζητημάτων, με κυριότερο εκείνο της καταγραφής των αστέγων και της πρόσβασής τους στις παροχές του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες δεν περιορίστηκαν σε ρόλο θεατή και πέραν της παρακολούθησης παρουσιάσεων και ομιλιών είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν από κοινού σε ομάδες εργασίας, έστω και για λίγο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη και μικροί δήμοι από μακρινές περιοχές της χώρας, γεγονός που συνέβαλε ώστε να παρουσιαστεί η πραγματικότητα στην πλήρη της διάσταση και όχι αθηνοκεντρικά.

Μάθημα για όλους

Από το υπουργείο η συνάντηση αποτιμάται ως εξαιρετική. "Ήταν ένα μάθημα για όλους μας, πώς μπορούμε να έχουμε έναν απευθείας διάλογο και να επιλύουμε τα προβλήματα χωρίς διαμεσολαβήσεις", δήλωσε στην "Αυγή" ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Δημήτρης Καρέλλας. Για το περιεχόμενο της συνάντησης είπε ότι οι συμμετέχοντες "άκουσαν καταρχάς τις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις του προγράμματος και τις δυνατότητες και μας πρότειναν διορθώσεις που πρέπει να λάβουμε υπ όψιν για την καλύτερη στόχευση του προγράμματος". Στόχος μετά τη θετική εξέλιξη ενός "τεράστιου brainstorming", είναι, σύμφωνα με τον γ.γ. να καθιερωθούν οι συναντήσεις τέτοιου χαρακτήρα που επιτρέπουν και στις δύο πλευρές, κυβέρνηση και δήμους, να μαθαίνουν και να επικοινωνούν αντίστοιχα όσα συμβαίνουν σε καθημερινό και τοπικό επίπεδο.

Ο Δ. Καρέλλας τόνισε ακόμη πως αρκετά ζητήματα που τέθηκαν, έχουν ληφθεί ήδη υπ’ όψιν και "μόλις είμαστε έτοιμοι να αναμορφώσουμε το πρόγραμμα, θα είναι μέσα οι σχετικές αλλαγές". Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα ανέφερε τη δυνατότητα των "χρηστών" του ΚΕΑ στους δήμους να έχουν πρόσβαση στα στατιστικά των αιτήσεων του δήμου τους. "Θέλουμε να προχωρήσουμε σε παρεμβάσεις που θα απλοποιήσουν τη ζωή των εργαζόμενων και θα συμβάλουν σε καλύτερες ακόμη υπηρεσίες", κατέληξε ο γ.γ Πρόνοιας.

Εκπρόσωποι δήμων: “Το μεγάλο στοίχημα για εμάς είναι οι άστεγοι”

Τις εντυπώσεις τους από τη συνάντηση και το πρόγραμμα για το ΚΕΑ μετέφεραν στην "Αυγή" και εκπρόσωποι των δήμων, που βρέθηκαν στο Caravel. Ως πιο σημαντικό ζήτημα υπογραμμίστηκε η αντιμετώπιση των δυσκολιών εφαρμογής του προγράμματος για τους αστέγους, ενώ υπήρξε κοινή παραδοχή πώς η συνάντηση αποτέλεσε θετικό βήμα για την επίλυση ζητημάτων.

Δήμος Πετρούπολης (Αττική)

Ευσταθίου Ρούλα, κοινωνική λειτουργός

Για το ΚΕΑ: Η σύνδεση του επιδόματος με την επανένταξη του κόσμου στην αγορά εργασίας αντανακλά μια καινοτόμο φιλοσοφία. Μέσα από το πρόγραμμα προωθείται η αλλαγή της διοικητικής κουλτούρας των δημοσίων υπαλλήλων, που δεν έχουν να διαχειριστούν μόνο μια αίτηση αλλά τον άνθρωπο πίσω από την αίτηση, καθώς και του ίδιου του πολίτη, που βλέπει ότι υπάρχει "παρακάτω" από το επίδομα.

Για τη συνάντηση: Είκοσι χρόνια που δουλεύω, δεν έχω δει κάτι αντίστοιχο σε αυτό το εύρος. Έχουν γίνει ημερίδες, ήταν ωστόσο στατικές και όχι διαδραστικές, με ομάδες εργασίες κ.λπ. Επιπλέον είχαμε την ευκαιρία να γνωριστούμε με συναδέλφους από άλλες περιοχές, όπως τη Μακεδονία, κάτι που δεν θα είχαμε διαφορετικά την ευκαιρία να το κάνουμε.

Ζητήματα: Η καταγραφή των αστέγων, η ενίσχυση της πλατφόρμας με επιπλέον πληροφορίες, η επανάληψη των συναντήσεων.

Δήμος Ανδρίτσαινας - Κρεστένων (Ηλεία)

Για το ΚΕΑ: Είναι εξαιρετικό το πρόγραμμα και η πλατφόρμα του προγράμματος πολύ εύχρηστη, τόσο για τους υπαλλήλους όσο και για τους πολίτες. Είναι πιο εύκολο να τη χειριστείς από το να φτιάξεις λογαριασμό στο facebook.

Για τη συνάντηση: Βοήθησε πολύ να καλύψουμε κάποια κενά που είχαμε, γιατί δεν είχαμε μελετήσει όσο έπρεπε το πώς δουλεύει το πρόγραμμα λόγω ενασχόλησής μας και με άλλα αντικείμενα.

Ζητήματα: Η διασταύρωση στοιχείων γιατί καθυστερούν να υποβάλουν τα νέα στοιχεία ΟΓΑ και ΙΚΑ, η καταγραφή των αστέγων που απαιτεί τη διεξαγωγή κοινωνικής έρευνας από τον κάθε δήμο.

Δήμος Αμφίκλειας - Ελάτειας (Φθιώτιδα)

Ασπασία Κούσουλα, υπάλληλος στην οικονομική υπηρεσία

Για το ΚΕΑ: Πρόκειται για πολύ καλό πρόγραμμα, που βοήθησε σίγουρα ανθρώπους, ανθρώπους με δραματικές ιστορίες πίσω τους. Σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα προνοιακά επιδόματα, όπως οι παροχές από το πρόγραμμα του ΤΕΒΑ, συμβάλλει ώστε να έχουν μια συνεκτική υποστήριξη. Ως υπάλληλος θεωρώ ότι η εφαρμογή είναι πολύ χρηστική.

Για τη συνάντηση: Ανταλλάξαμε εμπειρίες, λύσαμε κάποιες απορίες, υπήρξε δικτύωση με άλλους δήμους.

Ζητήματα: Δεν μπορεί να πιάσει το σύστημα όσους μπορεί να έχουν "μαύρα" εισοδήματα, η εφαρμογή θα πρέπει να συνδεθεί και με άλλες εφαρμογές και τον ΟΑΕΔ, αλλά και να είναι πιο χρηστική προς εμάς παρέχοντας πρόσβαση σε περισσότερα στοιχεία των αιτήσεων που δουλεύουμε (όχι σε προσωπικά δεδομένα, φυσικά).

Δήμος Λοκρών (Φθιώτιδα)

Ευάγγελος Καντάς, επόπτης λειτουργίας προγράμματος

Για το ΚΕΑ: Ήταν πολύ δύσκολα αρχικά, καθώς ήταν το πρώτο πρόγραμμα που ασχολήθηκε σοβαρά με τη φτώχεια στην Ελλάδα. Βοήθησε ώστε να μπορέσουμε να δούμε πόσοι είναι οι άνθρωποι που έχουν πρόβλημα, κάτι που σε μεγάλο βαθμό απέκρυπτε η τάση αρκετών να μην το βγάζουν προς τα έξω.

Για τη συνάντηση: Ήταν εποικοδομητική. Εκθέσαμε απόψεις, υποβάλαμε και ακούσαμε προτάσεις. Νομίζω ότι η καλή συνεργασία με την ΗΔΙΚΑ και το υπουργείο θα συμβάλει ώστε να υπάρξει πλαισίωση του συστήματος, των εργαζομένων αλλά και των πολιτών.

Ζητήματα: Οι φιλοξενούμενοι που ζουν στο σπίτι των γονιών τους δεν έχουν δικαίωμα σε αίτηση. Άλλο πολύ σοβαρό θέμα είναι η ένταξη των Ρομά, που μια ζουν εδώ, μια παραπέρα. Επίσης τα παιδιά τους πρέπει να διαπιστώσουμε αν όντως πηγαίνουν σχολείο. Αν και είναι υποχρεωτικό για την πρόσβασή τους στο ΚΕΑ, πρέπει να δούμε πώς θα το υλοποιήσουμε και να έχουμε σε συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας μια εικόνα ότι όντως πάνε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL