Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.4°C22.8°C
3 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.2°C20.2°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
13.0°C15.4°C
4 BF 87%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
2 BF 55%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C15.7°C
0 BF 77%
«Η μέρα του Αλέξη»: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Η μέρα του Αλέξη»: Διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα για τη μαύρη επέτειο της δολοφονίας

Εννέα χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον Κορκονέα, δολοφονία που πυροδότησε τη νεολαιίστικη εξέγερση του 2008. Εννέα χρόνια μετά, με τις μνήμες ακόμα νωπές και πολλά από τα αιτήματα ανεκπλήρωτα, μαθητές, φοιτητές, οργανώσεις νεολαιών και κομμάτων, καθώς και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου κατέβηκαν δυναμικά στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες μεγάλες πόλεις της χώρας.

Λίγο πριν τις 20.00 ολοκληρώθηκε η βραδινή πορεία πορεία στο κέντρο της Αθήνας, στην οποία πήραν μέρος συλλογικότητες και οργανώσεις του αντιεξουσιαστικού χώρου και της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς. Η πορεία προς το Σύνταγμα επέστρεψε στα Προπύλαια ενώ μερίδα του κόσμου πήρε κατεύθυνση για τα Εξάρχεια και το σημείο δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου.

Στην κεφαλή της βραδινής πορείας το μπλοκ της Αντιεξουσιαστικής Κίνησης.

https://twitter.com/chris_avramidis/status/938448855166849024?ref_src=twsrc^tfw

«Στις τράπεζες λεφτά, στη νεολαία σφαίρες, αυτές είναι οι δικές μας μέρες», «Κουμής - Κανελλοπούλου - Μιχάλης Καλτεζάς, Αλέξης Γρηγοροπουλος, αυτή είναι η ΕΛ.ΑΣ» και «Εμείς θα πούμε την τελευταία λέξη, αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» ήταν μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν στην πρωινή συγκέντρωση.

Κατά τη διάρκεια του μαθητικού συλλαλητηρίου προκλήθηκαν, κατά διαστήματα, μικροεντάσεις μεταξύ ομάδων νεαρών και αστυνομικών δυνάμεων, χωρίς ωστόσο να πάρουν μεγαλύτερη έκταση. Επεισόδια σημειώθηκαν όταν νεαροί πέταξαν βόμβες μολότοφ προς τους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην οδό Β. Γεωργίου, και στη συνέχεια επέστρεψαν στην Σταδίου, ενώ η αστυνομία έκανε περιορισμένη χρήση χημικών. Στο πέρασμά τους οι νεαροί από την Σταδίου, έσπασαν βιτρίνες καταστημάτων και έκαψαν κάδους σκουπιδιών. Νωρίτερα ένταση επικράτησε στα Προπύλαια, όταν ομάδα ατόμων επιτέθηκε στις διμοιρίες των ΜΑΤ, εκτοξεύοντας βόμβες μολότοφ, με τους αστυνομικούς να απαντούν κάνοντας χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

Στο κέντρο της Αθήνας η αστυνομική παρουσία είναι ιδιαίτερα αυξημένη, ενώ κατά τη διάρκεια των συγκεντρώσεων θα παραμείνουν κλειστοί οι σταθμοί του μετρό στο Σύνταγμα και το Πανεπιστήμιο.

Εκδηλώσεις και πορείες έγιναν και σε άλλες πόλεις της χώρας όπως σε Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Βόλο, Αλεξανδρούπολη, Κομοτηνή, Ρόδο, Καλαμάτα και Καβάλα.

Ένταση και μικρής έκτασης επεισόδια σημειώθηκαν στη διάρκεια του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη. Ομάδα ατόμων αποσπάστηκαν από την πορεία και κατευθύνθηκαν στην οδό Εθνικής Αμύνης, στο ύψος του κτηρίου της παλιάς Φιλοσοφικής Σχολής του ΑΠΘ, όπου άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα. Οι αστυνομικοί απάντησαν κάνοντας χρήση χημικών και χειροβομβίδων κρότου λάμψης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL