Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Τα "μπουμπούκια" της Δημόσιας Διοίκησης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τα "μπουμπούκια" της Δημόσιας Διοίκησης

Ρεπορτάζ: Νίκος Μορφονιός

Πλήθος υποθέσεων διασπάθισης δημοσίου χρήματος και παρατυπιών δημοσίων λειτουργών περιλαμβάνονται στην ετήσια Έκθεση Πεπραγμένων για το 2016 της Γενικής Επιθεωρήτριας Δημόσιας Διοίκησης.

Την έκθεση παρουσίασε μέσα στην εβδομάδα η ΓΕΔΔ Μαρία Παπασπύρου, δημοσιοποιώντας παράλληλα πολλαπλές πιέσεις με μηνύσεις, αναληθή δημοσιεύματα και προσωπικές απειλές, προκειμένου να ανακοπεί το ελεγκτικό έργο της Αρχής σε σημαντικές υποθέσεις διαφθοράς, όπως στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Στη λίστα της ΓΕΔΔ για το 2016, εκτός φυσικά του ΚΕΕΛΠΝΟ, του οποίου το ανακριτικό υλικό ανέρχεται στις 250.000 σελίδες, περιλαμβάνεται και η γνωστή υπόθεση της ΣΤΑ.ΣΥ. Α.Ε. που αφορά στην υπεξαίρεση ποσού συνολικού ύψους 1.156.000 ευρώ από υπαλλήλους της εταιρείας στις Γραμμές 2 και 3 του Μετρό με τη διάθεση εισιτηρίων και καρτών απεριορίστων διαδρομών της εταιρείας για το έτος 2015 χωρίς την έκδοση των αντίστοιχων παραστατικών στοιχείων διακινήσεων.

Η περίπτωση της Νέο Αθήναιο Α.Ε.

Κατά 462.375,83 ευρώ ζημίωσε, σύμφωνα με την Έκθεση, το Νοσοκομείο Καλαμάτας υπάλληλος που εργαζόταν επί 20 χρόνια ως ταμίας, εισπράττοντας τα ποσά αυτά από τα ασφαλιστικά ταμεία, που τα κατέβαλλαν ως όφειλαν, χωρίς όμως αυτά να αποδίδονται ποτέ από τον εν λόγω υπάλληλο.

Προκλητική είναι και η περίπτωση της περιβόητης κλινικής Νέο Αθήναιο Α.Ε., στην οποία υπάλληλοι της Διεύθυνσης Οικονομικών Υπηρεσιών του Τομέα Υγειονομικών του ΕΤΑΑ εξόφλησαν χρηματικά εντάλματα της τάξεως των 250.057,71 ευρώ, χωρίς η κλινική να διαθέτει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα, αλλά και χωρίς τη διενέργεια του απαιτούμενου συμψηφισμού των απαιτήσεων του ταμείου προς την κλινική. Χαρακτηριστικά, οι οφειλές της κλινικής προς το ΕΤΑΑ, κατά την εκτίμηση του ταμείου την ελεγχόμενη περίοδο, υπερέβαινε το ποσόν των 1.367.059,77 ευρώ. Εκτός από την περίπτωση του Νέο Αθήναιο Α.Ε., εντοπίστηκαν από τον εσωτερικό έλεγχο στο ΕΤΑΑ 66 περιπτώσεις παρόχων στους οποίους κατεβλήθη συνολικό ποσό 1.065.304,68 ευρώ, χωρίς την επισύναψη κατά περίπτωση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας...

Ο γαλάζιος με το πλαστό πιστοποιητικό

Στην Έκθεση περιλαμβάνεται και η υπόθεση με το πλαστό πιστοποιητικό του γαλάζιου συνδικαλιστή Β. Πολυμερόπουλου, η οποία ήρθε ξανά στη δημοσιότητα μέσα στην εβδομάδα, λόγω του διορισμού του στο Ειδικό Συμβούλιο Επιλογής Διοικήσεων, απ' οπου και παραιτήθηκε μετά τις αντιδράσεις. Στην Έκθεση διαπιστώνεται ότι κατέθεσε το 2006 στον Δήμο Αθηναίων πιστοποιητικό παρακολούθησης μαθημάτων μεταπτυχιακού κύκλου σπουδών και όχι μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών επιπέδου master. Μάλιστα, για τον λόγο αυτόν, η ΓΕΔΔ ζήτησε την ανάκληση του επιδόματος μεταπτυχιακών σπουδών, όπως και την επανακατάταξη του Β. Πολυμερόπουλου τόσο στα μισθολογικά κλιμάκια όσο και στα χρόνια υπηρεσίας.

Όταν ο υπουργός "εξαφάνιζε" την υπογραφή του

Αξίζει, τέλος, να αναφέρουμε και την υπόθεση της αμαρτωλής, όπως έχει διαφανεί από τα γεγονότα των τελευταίων μηνών, ΑΕΠΙ (εταιρεία διαχείρισης των πνευματικών δικαιωμάτων των μουσικών), σε σχέση με την οποία ο τότε υπουργός Εσωτερικών Αργύρης Ντινόπουλος επιχείρησε με διορθωτικό υγρό (μπλάνκο) να αφαιρέσει την υπογραφή του σε σχετικό έγγραφο. Το τελευταίο προοριζόταν να ανακαλέσει απόφαση γενικής διευθύντριας του ΥΠΕΣ, η οποία ακύρωνε προηγούμενη απόφαση δίνοντας εντολή στους δήμους να αποδέχονται τις συντασσόμενες από τους υπαλλήλους της εταιρείας ΑΕΠΙ Α.Ε. βεβαιώσεις παράβασης και να ανακαλούν τις άδειες ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος. Κι ενώ ο τότε υπουργός Εσωτερικών στις 2/9/2015 υπέγραψε κανονικά την ανάκληση της προκλητικής απόφασης, που "βάπτιζε" αυθαίρετα και παρανόμως την ΑΕΠΙ δημόσιο όργανο, το οποίο μπορεί να βεβαιώνει διοικητικές παραβάσεις, κατόπιν ο υπογράφων άλλαξε γνώμη και επιχείρησε με μπλάνκο να σβήσει (πράγμα που παραδέχτηκε) την υπογραφή του από το έγγραφο, με αποτέλεσμα να μην διεκπεραιωθεί ποτέ.

Σύμφωνα με την έκθεση, το μεγάλο χρονικό διάστημα που φέρεται να παρήλθε από την αρχική υπογραφή του επίμαχου εγγράφου (2.9.2014) μέχρι την επιστροφή του διοικητικού φακέλου στους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες (23.12.2014) δεν επιτρέπει την εξαγωγή σαφών συμπερασμάτων σχετικά με το πότε και υπό ποιες συνθήκες ο εκδότης - τελικώς υπογράφων έκρινε σκόπιμη την ανάκληση της υπογραφής του.

Το έργο της ΓΕΔΔ για το 2016 σε αριθμούς

Σύμφωνα με την έκθεση της Γενικής Επιθεωρήτριας, από τον μεγάλο αριθμό καταγγελιών που περιήλθαν στη γνώση των επιθεωρητών έτυχαν διερεύνησης και επεξεργασίας συνολικά 1.688 υποθέσεις. Μάλιστα, ο αριθμός ελέγχων, όπως αποκαλύπτεται από τα στοιχεία των προηγούμενων ετών, αυξήθηκε ραγδαία, καθώς το 2011 διενεργήθηκαν 1.364, το 2012 1.073, το 2013 1.531, το 2014 1.570 και το 2015 1.388.

Στην πλειονότητά τους, οι υποθέσεις για το 2016 σχετίζονται με θέματα οικονομικής διαχείρισης, παραβίασης διοικητικών διαδικασιών, πολεοδομίας, δημοσίων έργων, προμηθειών, αδειών λειτουργίας καταστημάτων καθώς και με θέματα μεταφορών και επικοινωνιών. Εκ των ανωτέρω, σημαντικές υποθέσεις κατέληξαν στην έκδοση Έκθεσης Ελέγχου. Επίσης, μεταξύ των ελέγχων που διενεργήθηκαν, οι περισσότεροι αφορούν σε εποπτευόμενους ιδιωτικούς φορείς σε ποσοστό 46,3%, ακολουθούν οι δήμοι - κοινότητες με 22,2%, τα υπουργεία με 7%, οι δημόσιες υπηρεσίες με 6,9% κ.λπ.

Αναφορικά με τα αποτελέσματα της πειθαρχικής διαδικασίας την περσινή χρονιά, σύμφωνα με την Έκθεση, οι αποφάσεις των πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων πειθαρχικών συμβουλίων, που εκδόθηκαν και κοινοποιήθηκαν στον ΓΕΔΔ το έτος 2016, ανήλθαν στις 1.821. Ωστόσο, η Έκθεση σημειώνει ότι "σε πολλές περιπτώσεις παρατηρείται δυσανάλογη επιείκεια κατά την επιβολή ποινών από τους πειθαρχικώς προϊσταμένους των διωκόμενων υπαλλήλων καθώς και από τα πρωτοβάθμια πειθαρχικά όργανα, στα οποία δεν προΐστανται δικαστές".

Σχετικά, τέλος, με το ποινικό σκέλος των υποθέσεων που εμπλέκονται δημόσιοι λειτουργοί, σύμφωνα με την έκθεση κι όπως παρουσιάζονται στον πίνακα της "Αυγής", σε σύνολο 1.267 ποινικών υποθέσεων, ασκήθηκαν 1.214 ποινικές διώξεις, ενώ εκδόθηκαν 14 παραπεμπτικά βουλεύματα και 39 καταδικαστικές αποφάσεις. Από τις 1.214 ποινικές διώξεις, οι 466 ασκήθηκαν σε δημοσίους/δημοτικούς υπαλλήλους, 378 σε αιρετούς, 159 σε μέλη της ΕΛ.ΑΣ. και άλλων σωμάτων ασφαλείας, 34 σε υπαλλήλους του ευρύτερου δημοσίου τομέα, 56 σε μέλη οργάνων επί θητεία - μετακλητούς, 46 σε γιατρούς και 75 σε εκπαιδευτικούς / καθηγητές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL