Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.2°C18.1°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
15 °C
11.6°C16.2°C
1 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C14.9°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
13.4°C13.5°C
1 BF 64%
Πρόσβαση στις παραλίες για όλους
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πρόσβαση στις παραλίες για όλους

Η ποιότητα και ο πολιτισμός μιας κοινωνίας και μιας δημοκρατικής χώρας αποτυπώνεται στην ποιότητα ζωής που παρέχει στα άτομα με αναπηρία. Ή θα έπρεπε τουλάχιστον. Προφανώς η πρόσβαση στις παραλίες δεν είναι προνόμιο για κάποιους, αλλά δικαίωμα για όλους. Στην περαιτέρω επίλυση ενός ζητήματος το οποίο αφορά άτομα με αναπηρία, υπερήλικες, εγκύους, αλλά και τραυματίες, προχωρά η κυβέρνηση, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες της «Α» αύριο, Δευτέρα 27 Νοεμβρίου, θα προκηρύξει έργο ύψους 5 εκατ. ευρώ, ούτως ώστε να πραγματοποιηθεί τοποθέτηση μηχανισμών (και βοηθητικών υποδομών) που διασφαλίζουν στα ΑμεΑ αυτόνομη, ασφαλή και αξιοπρεπή πρόσβαση στις θάλασσες και τις παραλίες. Βοηθούνται, επίσης, εν γένει τα εμποδιζόμενα άτομα (υπερήλικες, έγκυοι, τραυματίες κ.λπ.).

Πρόκειται για πρωτοβουλία του Γραφείου Κοινωνικών Πολιτικών του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και συνέργεια με το υπουργείο Οικονομίας & Ανάπτυξης (Ειδική Γραμματεία Διαχείρισης Τομεακών Προγραμμάτων ΕΠ του ΕΤΠΑ και ΤΑ) υπό την εποπτεία του αναπληρωτή υπουργού Αλέξη Χαρίτση, μέσω της χρήσης του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία ΕΣΠΑ 2014-2020".

Οι αριθμοί λένε την αλήθεια

Η πρόσκληση από το υπουργείο θα δημοσιευτεί στις 27 Νοεμβρίου με στόχο ώς το καλοκαίρι του 2018 να έχει υλοποιηθεί η σχετική δράση, διασφαλίζοντας ότι δεν θα υπάρξει καμία χρονοτριβή μέσα στο επόμενο διάστημα, καθώς το συγκεκριμένο ζήτημα είναι άκρως σημαντικό και αφορά πολλούς πολίτες.

Αν και η στατιστική δεν λέει πάντα την αλήθεια, εντούτοις οι αριθμοί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ενδεικτικοί της κρισιμότητας του έργου, καθώς αφορά πολλές κοινωνικές ομάδες, οι οποίες επί πολλά χρόνια έμεναν στο περιθώριο. Είναι χαρακτηριστικό του μεγέθους του προβλήματος ότι το 10% του γενικού πληθυσμού παγκοσμίως αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα αναπηρίας.

Ειδικότερα, στην ευρωπαϊκή ήπειρο τα ΑμεΑ ξεπερνούν τα 120.000.000 και από αυτούς οι 89.300.000 έχουν τη δυνατότητα να ταξιδέψουν και αναζητούν προορισμούς προσβάσιμους με κατάλληλες υποδομές.

Με τα έργα αυτά που προγραμματίζονται να γίνουν, η Ελλάδα θα προσφέρει στους πολίτες της ΑμεΑ αλλά και στους πολίτες όλου του κόσμου το δικαίωμα να έχουν πρόσβαση στις θάλασσές της. Άλλωστε, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, κατά το έτος 2006 τα εν δυνάμει έσοδα από τουριστικό προϊόν για ΑμεΑ στην ευρωπαϊκή ήπειρο κυμαίνονταν μεταξύ 83 δισεκατομμυρίων έως 166 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ποια τα έργα υποδομής

Σχετικά με το υπό υλοποίηση έργο, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της «Α» θα αφορά προμήθεια και εγκατάσταση μη μόνιμων συναρμολογούμενων μηχανισμών για την αυτόνομη πρόσβαση (χωρίς τη βοήθεια κάποιου συνοδού ή άλλου ατόμου) εμποδιζόμενων ατόμων στη θάλασσα. Συνοδευτικά, θα τοποθετούνται μη μόνιμες βοηθητικές εγκαταστάσεις, όπως λυόμενα αποδυτήρια, φορητοί χώροι υγιεινής, διάδρομοι και ράμπες, χώροι σκίασης και προστασίας των λουόμενων, χώροι στάθμευσης για ΑμεΑ κ.ά. Ασφαλώς, η πρόσβαση και η χρήση των υποδομών αυτών θα είναι δωρεάν.

Κοινωνική συμμετοχή

Ιδιαιτέρως σημαντικό ζήτημα για την κυβέρνηση, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές, είναι το ότι κατά πρώτον «Εναρμονιζόμαστε και πρωταγωνιστούμε ως χώρα στην πλήρη οικονομική και κοινωνική συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία, η οποία αποτελεί σημαντική παράμετρο για την επιτυχία της στρατηγικής Ευρώπη 2020 της Ε.Ε.», και κατά δεύτερον «στην υλοποίηση της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, που πρόσφατα έγινε νόμος του κράτους και προβλέπει μεταξύ άλλων τη μέριμνα του κράτους για τη διασφάλιση της ισότιμης πρόσβασης των ΑμεΑ στο φυσικό, δομημένο και ηλεκτρονικό περιβάλλον».

Σε κάθε περίπτωση, γίνεται αντιληπτό ότι τα παραπάνω αποτελούν κομμάτι μιας συνολικής πολιτικής στρατηγικής της κυβέρνησης για την διασφάλιση των δικαιωμάτων των ΑμεΑ, την άρση των εμποδίων (φυσικών και γραφειοκρατικών) που αντιμετωπίζουν τα ίδια και οι οικογένειές τους.

Οι πιο σημαντικές πρωτοβουλίες για τα ΑμεΑ

Η συγκεκριμένη πολιτική επιλογή της κυβέρνησης δεν αποτελεί μοναδικό γεγονός, καθώς έχει προηγηθεί μια σειρά από σημαντικές πρωτοβουλίες κατά το προηγούμενο διάστημα. Ενδεικτικές πρωτοβουλίες για θέματα ΑμεΑ ήταν οι συναντήσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία, τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών, αλλά και την Εθνική Ομοσπονδία Τυφλών.

Από εκεί και πέρα, σημαντικές κυβερνητικές πρωτοβουλίες ήταν οι εξής:

* Ορισμός πως το 15% των θέσεων που προκηρύσσονται στον στενό δημόσιο τομέα μέσω ΑΣΕΠ θα καλύπτονται από ΑμεΑ (ν. 4440/2016)

* Ψήφιση νόμου-πλαίσιο για την αναπηρία (Ν. 4488/2017) που μεταξύ άλλων διασφαλίζει την ισότιμη πρόσβασης των ΑμεΑ στο φυσικό, δομημένο και ηλεκτρονικό περιβάλλον

* Ειδική άδεια 22 ημερών σε δημοσίους υπαλλήλους με παιδιά που πάσχουν από αυτισμό (εγκύκλιος της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, με την οποία ενεργοποιείται η σχετική διάταξη του νόμου 4483/2017). Επέκταση της αντίστοιχης άδειας για τον ιδιωτικό τομέα στον φυσικό, θετό ή ανάδοχο γονέα παιδιού ηλικίας έως δεκαοκτώ (18) ετών συμπληρωμένων, το οποίο πάσχει από βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down ή αυτισμό (Ν. 4488/2017)

* Κίνητρο για νέες μεγάλες επενδύσεις στον τουρισμό σε όλη την επικράτεια για την κάλυψη των νέων αναγκών σε διαμονή, σίτιση, διασκέδαση, μετακίνηση, υγεία κ.ά. Δημιουργία νέων αλυσίδων αξίας στην οικονομία. Μοντέλο δίκαιης ανάπτυξης με τον άνθρωπο στο επίκεντρο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL