Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C23.5°C
2 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
16.6°C22.9°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C21.5°C
2 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.1°C
1 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
0 BF 59%
Έρχεται διαγωνισμός για ενίσχυση του εξειδικευμένου προσωπικού των δήμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρχεται διαγωνισμός για ενίσχυση του εξειδικευμένου προσωπικού των δήμων

Τις επόμενες μέρες πρόκειται να προκηρυχθεί διαγωνισμός για εξειδικευμένο προσωπικό στους μικρούς δήμους, όπως ανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών Π. Σκουρλέτης. Την ίδια ώρα προς την τελική ευθεία βαίνει η προκήρυξη του διαγωνισμού για τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στην καθαριότητα μέσω ΑΣΕΠ, με τον υπουργό να προσδιορίζει τον αριθμό των θέσεων λίγο πιο κάτω από τις 9.000, όπως είχε άλλωστε αναγγείλει σε συνέντευξή του στην “Αυγή” της περασμένης Κυριακής.

Παράλληλα αναμένεται να ανακοινώσει περισσότερες λεπτομέρειες για τις θεσμικές πρωτοβουλίες στην Αυτοδιοίκηση στο συνέδριο της ΚΕΔΕ στα Γιάννενα την ερχόμενη εβδομάδα.

Ο υπουργός, μιλώντας στην εκπομπή ΕΡT “Focus”, ανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για 100 μηχανικούς και οικονομολόγους “στοχευμένα”, όπως είπε, για νησιωτικούς και ορεινούς δήμους. “Εκεί όπου υπάρχει η πλήρης απογύμνωση των υπηρεσιών”, υπογράμμισε προσθέτοντας πως “η κινητικότητα ενδεχομένως να λύσει το ζήτημα του προσωπικού στους δήμους”.

Για τον μεγάλο διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ για τους μόνιμους στην καθαριότητα, ο υπουργός προσδιόρισε τον αριθμό των μόνιμων θέσεων λίγο πιο κάτω από τις 9.000 θέσεις. Εκτίμησε ότι οι θέσεις μονίμων θα είναι περί τις 8.700 με 8.800 και εξήγησε ότι αυτός ο αριθμός προσδιορίστηκε από τα αιτήματα των δήμων. “Αυτές οι προσλήψεις δεν επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό, γιατί οι εργαζόμενοι στην καθαριότητα πληρώνονται από τα ανταποδοτικά τέλη” διευκρίνισε ο Π. Σκουρλέτης υπογραμμίζοντας ότι “ο αριθμός των μόνιμων θέσεων υπερκαλύπτει τις ανάγκες των δήμων”.

Ο διαγωνισμός

Απαντώντας στις επικρίσεις για την διαφάνεια του διαγωνισμού ο υπουργός αποσαφήνισε: “Δεν σημαίνει ότι θα είναι τα ίδια πρόσωπα, γιατί ο διαγωνισμός που κάνουμε δεν είναι φωτογραφικός”. Εξήγησε, μάλιστα, ότι οι συμβασιούχοι των οποίων παρατείνονταν οι συμβάσεις δεν ξεπερνούσαν τους 6.100 με 7.000 εργαζόμενους. “Μιλάμε για έναν μεγάλο διαγωνισμό” υπογράμμισε προσθέτοντας: “Νομίζω ότι θα εκπλαγούμε -παρότι δεν είναι ευχάριστο, δηλώνει την ανάγκη για μια θέση εργασίας- από τον αριθμό των συμμετεχόντων”.

Ενώ για τη μοριοδότηση των συμμετεχόντων στον διαγωνισμό, ο υπουργός αποσαφήνισε ότι αυτή προσδιορίζεται από το ΑΣΕΠ με 17 μόρια ανά μήνα απασχόλησης έως τη συμπλήρωση του 24μήνου απασχόλησης με σύμβαση. “Η μοριόδοτηση παραμένει ως έχει και δεν αλλάζει” υπογράμμισε ο Π. Σκουρλέτης.

Για τους δεκάδες χιλιάδες συμβασιούχους που δουλεύουν επί πολλά χρόνια και καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ο υπουργός μίλησε για την ανάγκη αποκατάστασης της εργασιακής σχέσης, πράγμα που προϋποθέτει νομική επεξεργασία και διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. “Αυτή τη στιγμή προσκρούουμε στον περιορισμό των προσλήψεων” τόνισε.

"Δύσκολη εξίσωση"

Αναφερόμενος στα οικονομικά της Αυτοδιοίκησης ο Π. Σκουρλέτης υπογράμμισε: “Ως υπουργείο Εσωτερικών, τα όποια οικονομικά μέσα τα κατανέμουμε με βάση τις πραγματικές ανάγκες χωρίς επιλεκτικές προτιμήσεις που υπήρχαν τα προηγούμενα χρόνια”. Πάντως, απέκλεισε στην παρούσα φάση τη φορολογική αποκέντρωση και απόδοση φορολογικών αρμοδιοτήτων στους δήμους.

“Στην παρούσα φάση και όσο υπάρχει αυτή η δύσκολη εξίσωση της επίτευξης των μνημονιακών στόχων, αυτή δεν μπορεί να αποσυναρμολογηθεί. Θα ήταν ουτοπικό” είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στη δομή του κράτους ο Π. Σκουρλέτης μίλησε για “υδροκεφαλισμό”, συμφωνώντας με την προοπτική σύγκλισης με τον μέσο κοινοτικό όρο ως προς τις αρμοδιότητες που έχουν οι ΟΤΑ στην Ε.Ε. Ωστόσο, έθεσε ως προϋπόθεση της αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων την ύπαρξη πόρων. “Πόρους δεν έχουμε αυτή τη στιγμή” είπε προσθέτοντας: “Άρα είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε αλλαγές μέχρι εκείνο το όριο”.

“Δυο μεγάλα προβλήματα που έχουμε μπροστά μας λόγω των Μνημονίων: Το ένα είναι οι περιορισμοί στις προσλήψεις προσωπικού και το άλλο είναι το πρόβλημα των πόρων”. “Γι’ αυτό μιλάμε για μια πρώτη φάση μεταρρύθμισης που θα παρουσιάσουμε στην αρχή του νέου έτους και για μια δεύτερη φάση μεταρρύθμισης με περισσότερες οικονομικές δυνατότητες. Εκεί μπορεί να μπει και το χωροταξικό ζήτημα των δήμων”.

Δικλίδες ασφαλείας

Με αφορμή τον Δήμο Χαλανδρίου, όπου οι παρατάξεις αδυνατούν να συμφωνήσουν και να εγκρίνουν προϋπολογισμό και τεχνικό πρόγραμμα για το 2018, ο υπουργός αναφέρθηκε στις δικλίδες ασφαλείας στην εφαρμογή της απλής αναλογικής. “Ποιες θα είναι αυτές οι παρατάξεις που θα διαφωνήσουν, από τη στιγμή που έχουν κάνει προγραμματική συμφωνία μεταξύ τους και έχουν μοιράσει θέσεις ευθύνης;” διερωτήθηκε.

Αλλά σε ακραίες συνθήκες ασυμφωνίας μεταξύ των παρατάξεων ο υπουργός τόνισε ότι μπορεί να υπάρξει νομοθετική ρύθμιση ώστε μετά από δύο ή τρεις άκαρπες συνεδριάσεις να μπορεί να ληφθεί απόφαση με μικρότερο ποσοστό μελών. Πρότεινε, μάλιστα, από τον προϋπολογισμό να εξαιρούνται οι πάγιες δαπάνες και η διαβούλευση να γίνεται επί του προγραμματισμού για το νέο έτος. “Αυτό σημαίνει ότι οι παρατάξεις θα μοιράζονται τις θέσεις ευθύνης ως αποτύπωμα της μεταξύ τους συμφωνίας” είπε.

Εκθέτοντας τη σκέψη του για την ανάδειξη εκπροσώπων σε δημοτικά και περιφερειακά συμβούλια ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε πως επεξεργάζεται το σενάριο στον πρώτο γύρο να εκλέγονται δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και στον δεύτερο γύρο να εκλέγονται ο δήμαρχος και ο περιφερειάρχης με εκλογές ανάμεσα στους δυο επικρατέστερους επικεφαλής ψηφοδελτίων.

Προς αναστολή του ΦΠΑ στα νησιά

Τέλος, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο αναστολής της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Β. Αιγαίου, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε: “Ως γνωστόν από 1.1.2018 πρέπει να πάμε σε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά και τερματίζει αυτή η αναστολή. Γνωρίζω ότι υπάρχουν σκέψεις στο οικονομικό κυβερνητικό επιτελείο και αναζητούνται τρόποι για να πάμε σε παράταση της αναστολής. Με την ψήφιση του προϋπολογισμού ο χρόνος αναστολής θα αποσαφηνιστεί”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL