Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.6°C25.8°C
3 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.8°C24.9°C
2 BF 40%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.6°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
23.9°C24.0°C
2 BF 38%
ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ / Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου: Όταν η τελευταία λέξη της επιστήμης συναντά τη δημόσια δωρεάν υγεία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΑΙΕΥΤΗΡΙΟ ΕΛΕΝΑ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ / Μαιευτήριο Έλενα Βενιζέλου: Όταν η τελευταία λέξη της επιστήμης συναντά τη δημόσια δωρεάν υγεία

Υπάρχει ένα μαιευτήριο με ξενοδοχειακές, φιλόξενες υποδομές και ευγενέστατο προσωπικό, που παρακολουθεί και εφαρμόζει τα πλέον σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα, παρέχοντας υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Είναι το δημόσιο Έλενα Βενιζέλου και οι διακεκριμένοι επιστήμονές του, το άρτια εκπαιδευμένο νοσηλευτικό προσωπικό του και το έμπειρο διοικητικό δυναμικό του βρίσκονται επί ποδός ώστε να παράσχουν πρότυπη ιατρική φροντίδα με ανθρώπινο πρόσωπο.

«ΜΑΝΑ» για την προστασία των παιδιών

Στέκεσαι μπροστά από μια ξύλινη κούνια, με κουδουνίστρες κρεμασμένες από τα πεντακάθαρα ξύλινα κάγκελα που καλύπτονται από αστραφτερά μαλακά μαξιλάρια, όπου φιγουράρει ένα αρκουδάκι που αγκαλιάζει ένα αστέρι. 17 κούνιες υπάρχουν σε αυτό το δωμάτιο, η καθεμιά με τα δικά της χρώματα, αφού κάθε μωρό που ξαπλώνει εκεί είναι ξεχωριστό. Παραστάσεις από δύτες, ψάρια και όντα του βυθού της θάλασσας δεσπόζουν στους λαμπερούς, φρεσκοβαμμένους τοίχους σε παλ αποχρώσεις και το πάτωμα, με το νερό να συμβολίζει τη μετάβαση των πρωταγωνιστών της αίθουσας. Βρίσκεσαι στη Μονάδα Αναμονής (ΜΑΝΑ) Παιδιού του Έλενα Βενιζέλου.

«Όλος ο κόσμος γνωρίζει την έννοια του εγκαταλελειμμένου παιδιού, εμείς αναδεικνύουμε την έννοια της προστασίας των παιδιών που φιλοξενούνται για οικονομικούς λόγους», εξηγεί μιλώντας στην «Αυγή» ο διοικητής του ιδρύματος Δημήτρης Βεζυράκης. "Η εγκατάλειψη παιδιών αφορά ένα μικρό ποσοστό, γύρω στο 10%. Το υπουργείο Υγείας ενέκρινε τη χρηματοδότηση για να φτιάξουμε μια μονάδα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών κατά τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής τους, με στόχο την ομαλή ψυχοκοινωνική τους ανάπτυξη», επισημαίνει.

«Μειώσαμε τον χρόνο αναμονής των παιδιών από 8 μήνες στις 20 μέρες. Φτιάξαμε τη ΜΑΝΑ, ώστε ακόμη κι αν τα παιδιά μείνουν εδώ έστω και για μία ώρα, να απολαμβάνουν ακουστικά, οπτικά και απτικά ερεθίσματα, δηλαδή την αγκαλιά. Σε κάθε οριοθετημένο μποξ υπάρχουν δύο κρεβατάκια, συνολικής δυναμικότητας 18 κρεβατιών, όπου υπάρχει ένα ηχείο που μεταδίδει ήχους όπως ακριβώς ακούγονται σε ένα σπίτι, όπως διάλογοι και τραγουδάκια. Η Μονάδα είναι πλήρως νοσοκομειακά εξοπλισμένη, με όλες τις απαραίτητες υποδομές», περιγράφει ο Δ. Βεζυράκης.

Η φροντίδα σε αριθμούς

Όπως σημειώνει, σε συνδυασμό με τη δουλειά που γίνεται με τους κοινωνικούς λειτουργούς, την Εισαγγελία ανηλίκων, το ίδρυμα Μητέρα και την Περιφέρεια Αττικής, ο χρόνος αναμονής των παιδιών έχει μειωθεί στις 20 μέρες, ενώ το 40% επιστρέφει στην οικογένειά του. «Από εκεί κι έπειτα, έχει αναπτυχθεί ο θεσμός της αναδοχής, ενώ σε μεγαλύτερη εγρήγορση είναι και το ίδρυμα Μητέρα που φροντίζει να παίρνει γρηγορότερα τα παιδιά».

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της διοίκησης, το 2015 για κοινωνικούς λόγους φιλοξενήθηκαν στο ίδρυμα 82 παιδιά, το 2016 68 παιδιά και το 2017 47. Ο αριθμός των παιδιών που φιλοξενούνται από το Έλενα για κοινωνικούς και οικονομικούς λόγους μειώνεται σταθερά. Ωστόσο, το 2017 αυξήθηκε κατά 30% το ποσοστό των μητέρων που έδωσαν τη συναίνεσή τους να δοθεί το παιδί τους για υιοθεσία. Περίπου το 25% αφορά μητέρες χρήστριες και ένα μικρό ποσοστό ψυχιατρικά περιστατικά. Οι 39 από τις 47 μητέρες ήταν άγαμες, οι 34 ήταν Ελληνίδες και οι 8 από τις 47 ήταν ανήλικες.

Δωρεάν προγεννητικός έλεγχος

Ο προγεννητικός έλεγχος είναι μια από τις πιο βασικές μεθόδους αποτελεσματικής πρόληψης των επιπλοκών σε μια εγκυμοσύνη αλλά και των γενετικών νοσημάτων. Περιλαμβάνει μια σειρά από ιατρικές εξετάσεις που γίνονται πριν τη σύλληψη, αλλά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, ώστε να διαγνωστούν εγκαίρως τυχόν προβλήματα υγείας τόσο στη μητέρα όσο και στο έμβρυο, και είναι νευραλγικής σημασίας για την ασφάλεια και την καλή υγεία και των δύο.

Στο Έλενα ο προγεννητικός έλεγχος γίνεται εντελώς δωρεάν. Μάλιστα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ιδρύματος, από τις 276 επισκέψεις προγεννητικού ελέγχου που έγιναν το 2008, οκτώ έτη μετά, ο αριθμός των επισκέψεων εκτινάχθηκε σε 3722. Σημειώνεται ότι το κόστος του προγεννητικού ελέγχου στον ιδιωτικό τομέα κινείται στα 400 ευρώ. Το 2017, στο Έλενα έγιναν 3.437 γεννήσεις, εκ των οποίων οι 1.230 μέσω φυσιολογικού τοκετού και οι 2.207 μέσω καισαρικής. Το ίδρυμα καταγράφει επίσης πολύ χαμηλά ποσοστά περιγεννητικής θνησιμότητας (0,01 ανά 1.000 γεννήσεις), αλλά και νεογνικής θνησιμότητας (0,03 τοις χιλίοις).

Δωρεάν κρυοσυντήρηση

Εντελώς δωρεάν παρέχεται από το Έλενα και η δυνατότητα κρυοσυντήρησης γεννητικού υλικού. Ο διευθυντής της Μονάδας Εξωσωματικής Γονιμοποίησης του Έλενα Νικόλαος Παπαριστείδης συμβουλεύει «τα αγόρια ή τα κορίτσια που πρόκειται να υποστούν θεραπεία με ακτινοβολία είτε χημειοθεραπεία, πριν ξεκινήσουν να έρθουν εδώ και να έχουν αυτήν την υπηρεσία εντελώς δωρεάν, για όσα χρόνια χρειάζεται». Όπως εξηγεί, «μετά τη θεραπεία τους, η ζωή συνεχίζεται και ακόμη κι αν έχουν καταστραφεί τα αποθέματα ωαρίων ή σπέρματος, εμείς θα το έχουμε καταψύξει και αν το θελήσουν στο μέλλον, θα το γονιμοποιήσουμε».

Η δωρεάν κρυοσυντήρηση και συντήρηση γεννητικού υλικού αποτελεί τεράστια κοινωνική προσφορά από πλευράς του Έλενα, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι έπειτα από μια μικρή έρευνα στους τιμοκαταλόγους ιδιωτικών μαιευτηρίων διαπιστώθηκε ότι το κόστος ξεκινάει από 400 ευρώ και φτάνει τα 1.400. Σε αυτό μάλιστα προστίθεται η ετήσια επιβάρυνση φύλαξης του γεννητικού υλικού, αλλά και το κόστος των φαρμάκων που πρέπει να καταναλώνει ο ωφελούμενος.

Υποδειγματικές υποδομές στην εξωσωματική γονιμοποίηση

Το Έλενα έχει πολυετή παρουσία στον τομέα της εξωσωματικής γονιμοποίησης, αφού φέτος μετρά 21 χρόνια εμπειρίας. Το αντίστοιχο τμήμα του νοσοκομείου είναι το μοναδικό δημόσιο τμήμα εξωσωματικής που έχει λάβει την πιστοποίηση ότι λειτουργεί σύμφωνα με τις καινούργιες εγκυκλίους της Ε.Ε. και της Ανεξάρτητης Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

«Αυτή ήταν μια μεγάλη επιτυχία, είναι μια μονάδα με δικό της χειρουργείο, δικό της χώρο αναμονής, αξιοπρεπέστατους χώρους και 6 κλίνες ανάνηψης, επίσης σε ξεχωριστό χώρο», υπογραμμίζει ο διοικητής του ιδρύματος Δ. Βεζυράκης.

Πέραν του γεγονότος ότι η Μονάδα λειτουργεί με τρόπο υποδειγματικό, ο δημόσιος χαρακτήρας του ιδρύματος κατοχυρώνει και την ισότητα στην πρόσβαση για κάθε πολίτη, ανεξαρτήτως βαλαντίου. Τη στιγμή που στον ιδιωτικό τομέα η εξωσωματική γονιμοποίηση κοστίζει από 1.500 έως 5.000 ευρώ, στο Έλενα μετά βίας φτάνει τα 500 ευρώ. «Αναδεικνύεται ο σημαντικός ρόλος του δημόσιου μαιευτηρίου, όπου με τις παρεμβάσεις μας προσπαθούμε για την καλύτερη και αξιοπρεπέστερη παροχή υπηρεσιών», σχολιάζει σχετικά ο διοικητής.

«Συνήθως από το τμήμα μας περνούν 2.000 ζευγάρια τον χρόνο και όσον αφορά τα ποσοστά επιτυχίας των εξωσωματικών γονιμοποιήσεων, υπολογίζονται σε 35%-40%», σημειώνει ο Νικόλαος Παπαριστείδης. Όπως υπογραμμίζει, «είναι δέουσας σημασίας να υπάρχει η δυνατότητα τέτοιες υπηρεσίες να παρέχονται από τον δημόσιο τομέα, όχι μόνο για λόγους οικονομικούς, αλλά και για λόγους εκπαίδευσης των γιατρών». Εξηγεί ότι στο Έλενα «κάθε χρόνο εξειδικεύονται περίπου 40 νέοι γιατροί σε ό,τι πιο καινούργιο υπάρχει στην ιατρική».

Τέλος, ερωτηθείς για τυχόν ελλείψεις στη Μονάδα, ο κ. Παπαριστείδης απαντά ότι σε επίπεδο υλικοτεχνικής υποδομής «τα πράγματα είναι πάρα πολύ καλά, ωστόσο υπάρχουν ελλείψεις σε προσωπικό».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL