Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
10.9°C16.2°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.7°C13.3°C
2 BF 56%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.6°C16.5°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C12.3°C
0 BF 87%
Σώστε πρώτα τους ζωντανούς!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σώστε πρώτα τους ζωντανούς!

Δεκαέξι νεκροί, έξι αγνοούμενοι και δεκαεπτά τραυματίες είναι ο τραγικός απολογισμός της κακοκαιρίας της περασμένης Τετάρτης μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές.

Οι ισχυρές καταιγίδες που έπεσαν κατά τη διάρκεια της νύχτας και νωρίς το πρωί της Τετάρτης στο όρος Πατέρα και στη λοφώδη περιοχή γύρω από τη Μάνδρα είχαν σαν αποτέλεσμα το νερό αυτό να παρασύρει στην κάθοδό του τόνους λάσπης οι οποίοι σάρωσαν τα πάντα στο πέρασμά τους. Άλλωστε, η πλειονότητα των νεκρών εντοπίστηκε στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο.

Η πληγείσα περιοχή κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ενδεικτική της κατάστασης είναι η εντολή που είχε δοθεί, σύμφωνα με πηγές, από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στους πυροσβέστες ήταν: "Σώστε τους ζωντανούς και μετά η περισυλλογή των νεκρών".

Η πρώτη νεκρή γυναίκα εντοπίστηκε γύρω στις 10 το πρωί της Τετάρτης μέσα στο σπίτι της, στην οδό Κοροπούλη στη Μάνδρα, και μία ώρα μετά οι πυροσβέστες εντόπιζαν τον ένα μετά τον άλλο τους νεκρούς όσο τα νερά υποχωρούσαν ή, ακριβέστερα, όπου μπορούσαν να προσεγγίσουν. Μάλιστα, την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη, οι πυροσβέστες περνούσαν και έλεγχαν σπίτι - σπίτι στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, ακόμα και εκείνα που είχαν ήδη ελεγχθεί, για αγνοουμένους, ανθρώπους σε κίνδυνο ή νεκρούς. Δύο νεκροί βρέθηκαν στη θάλασσα από το Λιμενικό.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τις 910 είχαν φτάσει οι κλήσεις στην πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων και μεταφορά ατόμων σε ασφαλή σημεία στη δυτική Αττική. Σύμφωνα με την πυροσβεστική, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 96 απεγκλωβισμοί από σπίτια και αυτοκίνητα. Σε συνεχή επιφυλακή παρέμεναν οι πυροσβεστικές υπηρεσίες τόσο στην Αττική όσο και σε όλη την Ελλάδα, καθώς από το βράδυ της Πέμπτης διαδοχικά κύματα καταρρακτωδών βροχών έπληξαν όλη τη χώρα δημιουργώντας προβλήματα, με τα μεγαλύτερα, μετά τη δυτική Αττική, να εντοπίζονται στον Νομό Πιερίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL