Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Πρωτοβουλίες του υπ. Μεταναστευτικής Πολιτικής για τα ασυνόδευτα παιδιά

Προκειμένου οι ασυνόδευτοι ανήλικοι άνω των 16 ετών να μπορούν να στεγάζονται σε διαμερίσματα, σε καθεστώς ημιαυτόνομης διαβίωσης με επιτροπεία

Την ανάληψη πρωτοβουλιών από την πλευρά του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για θέματα προστασίας ασυνόδευτων παιδιών προανήγγειλε ο γγ του υπουργείου, Μιλτιάδης Κλάπας, σε σημερινή ομιλία του σε εκδήλωση του Συνηγόρου του Παιδιού στην Αθήνα.

Όπως επισήμανε, το υπουργείο, σε συνεργασία με συναρμόδια υπουργεία, σχεδιάζει άμεσα την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας, προκειμένου οι ασυνόδευτοι ανήλικοι άνω των 16 ετών να μπορούν να στεγάζονται σε διαμερίσματα, σε καθεστώς ημιαυτόνομης διαβίωσης με επιτροπεία. Το θέμα θα ρυθμιστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση και εκτιμάται ότι θα συμβάλει στη δημιουργία καλύτερων συνθηκών για τα ασυνόδευτα που δεν διαμένουν σε δομές.

Επίσης, στο υπό κατάρτιση σχέδιο του υπουργείου για ένταξη των προσφύγων στην ελληνική κοινωνία, περιλαμβάνεται η πρόταση να νομοθετηθεί άμεσα ο θεσμός της φιλοξενούσας οικογένειας για τα ασυνόδευτα παιδιά. Επιπλέον, θα δημιουργηθούν προγράμματα εξατομικευμένης συμβουλευτικής για εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, με στόχο αυτά να χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια, καθώς και τριετές πρόγραμμα ελληνομάθειας για όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες σε συνεργασία με πανεπιστήμια, μέσα στα οποία θα υπάρχει πρόβλεψη και για τους έφηβους άνω των 15 ετών.

Επιπροσθέτως, κ. Κλάπας ανέφερε ότι το υπουργείο, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης και τους Δήμους Θήβας και Λιβαδειάς, σχεδιάζει πιλοτικό πρόγραμμα με στόχο να δημιουργηθεί «ένα ενταξιακό πρότυπο στους δύο δήμους, με μετρήσιμα αποτελέσματα για θέματα στέγασης, εκπαίδευσης και εργασίας των προσφύγων», προκειμένου να εντοπιστούν οι κατάλληλοι μηχανισμοί και τα εργαλεία, με τα οποία η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα μπορέσει να εργαστεί πάνω στην ένταξη των προσφύγων στις κοινωνίες.

Τέλος, σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο γγ του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, από τις 16 Οκτωβρίου μέχρι τις 8 Νοεμβρίου 2017 πραγματοποιήθηκε η μεταφορά περίπου 2.700 ατόμων από τα νησιά στην ενδοχώρα.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Το "αφήγημα"

Σε κάθε περιστατικό ακροδεξιάς βίας σκάνε μύτη οι “ισαποστάκηδες”. "Πώς τολμάει και μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ για επιθέσεις μίσους;" αναρωτιούνται. Αυτοί δεν δίχασαν την κοινωνία στις πλατείες των...

Δειτε ολοκληρο το αρθρο