Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.0°C
4 BF 87%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.2°C18.8°C
4 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
11.2°C11.9°C
3 BF 93%
Στις 26-27 Νοεμβρίου / Στις κάλπες οι δικηγόροι με φόντο την ανεργία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στις 26-27 Νοεμβρίου / Στις κάλπες οι δικηγόροι με φόντο την ανεργία

Στις κάλπες προσέρχονται οι δικηγόροι όλης της χώρας στις 26 και 27 Νοεμβρίου (επαναληπτικές -όπου απαιτηθεί- στις 3 και 4 Δεκεμβρίου) προκειμένου να αναδείξουν τα νέα διοικητικά συμβούλια των συλλόγων τους. Οι εκλογές γίνονται σε μία από τις πιο κρίσιμες στιγμές για τον κλάδο, που έχει σημαδευτεί από την οικονομική κρίση αλλά και τον ανασχηματισμό των πολιτικών δυνάμεων, και θα γίνει με βάση τον νέο Κώδικα Δικηγόρων, που περιορίζει τις συνεχόμενες θητείες σε προέδρους και συμβούλους.

Στους 63 δικηγορικούς συλλόγους της επικράτειας είναι εγγεγραμμένοι 41.992 δικηγόροι. Οι μισοί από αυτούς (20.990) ανήκουν στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθήνας, όπου και θα δοθεί η μεγάλη μάχη ανάμεσα στους 14 παλαιότερους και νεώτερους υποψηφίους και συνδυασμούς.

Το στοίχημα είναι μεγάλο καθώς ο ΔΣΑ, που στο παρελθόν είχε να επιδείξει αξιοσημείωτη στάση όσον αφορά την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και την κοινωνική προσφορά, ανεξάρτητα από τις διοικήσεις του, σήμερα δείχνει να έχει χάσει τον βηματισμό του. Χαρακτηριστικά αναφέρονται δύο παραδείγματα: Το πρώτο αφορά την αποχή των δικηγόρων τον περασμένο χρόνο, που «νέκρωσε» τα δικαστήρια για πέντε και πλέον μήνες. Εξαιτίας της αγκύλωσης του συλλόγου να χορηγεί άδειες, έμειναν πίσω πολύ σημαντικές δίκες, όπως αυτή της Χρυσής Αυγής, με ό,τι αυτό σημαίνει για την εξέλιξη της διαδικασίας, ενώ κινδύνεψε να τιναχτεί στον αέρα και η δίκη για το σκάνδαλο της Siemens καθώς πλησίαζε το όριο παραγραφής των αδικημάτων. Επιπλέον ο ΔΣΑ σπανίως χορηγούσε άδειες στα μέλη του όταν εκδικάζονταν υποθέσεις με αντίδικο το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να χάνονται εκατομμύρια ευρώ από αυτά που διεκδικούσε, που θα αιμοδοτούσαν τα κρατικά ταμεία.

Το δεύτερο παράδειγμα αφορά τη στάση που επέδειξαν οι δικηγόροι στην υποχρέωση βάσει νόμου της χρήσης μηχανημάτων τραπεζικών συναλλαγών (POS), όπως ίσχυε για όλους τους άλλους ελεύθερους επαγγελματίες Η πεισματική άρνηση των δικηγόρων να εφαρμόσουν τον νόμο, επικαλούμενοι ακόμα και τα προσωπικά δεδομένα (!), προκάλεσε αλγεινή εντύπωση στην οικονομικά δοκιμαζόμενη κοινωνία που έβλεπε αρνητικά το ενδεχόμενο να υπάρχουν επαγγελματίες δύο ταχυτήτων.

Η οικονομική κρίση πάντως δεν έχει αφήσει ανεπηρέαστο και τον δικηγορικό κλάδο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΔΣΑ, το 21% των δικηγόρων δεν είχε ούτε μία παράσταση στο δικαστήριο το 2016, ποσοστό που ανεβαίνει στο 24,8% για το 2017.

Από μία έως έξι παραστάσεις είχε το 25,5% το 2016, και το 26,7% το 2017, ενώ από επτά έως δώδεκα παραστάσεις (περίπου μία παράσταση τον μήνα δηλαδή) είχε το 12,4% το 2016 και το 13,8% το 2017.

Οι υποψήφιοι

Μετά τη λήξη των προβλεπόμενων προθεσμιών, ο ΔΣΑ ανάρτησε τον τελικό κατάλογο των υποψηφίων που θα διεκδικήσουν την ηγεσία του συλλόγου. Αναλυτικά οι υποψήφιοι και οι συνδυασμοί έχουν ως εξής:

* Σύνθεση των Δικηγόρων (Δαμασκόπουλος Νίκος)

* Εναλλακτική Παρέμβαση - Δικηγορική Ανατροπή (αριστερό ενωτικό ψηφοδέλτιο, χωρίς υποψήφιο)

* Παρίσταμαι Υπέρ (Μαντάς Θεόδωρος)

* Αγωνιστική Συσπείρωση Δικηγόρων (Βρεττός Άγγελος)

* Δικηγορική Συνδικαλιστική Αλλαγή (Γαλετσέλης Παναγιώτης)

* Δικηγόροι Μπροστά (Κώτσης Φώτης)

* Επείγει (Βραχιώτης Βασίλης)

* Εργατικοί (Σοφός Θέμης)

* Ο Δικηγόρος - Όλοι εμείς μαζί (Αναστασόπουλος Δημήτριος)

* Ανεξάρτητη Πρόταση - Δικηγορική Συνείδηση (Περάκης Παναγιώτης)

* Πυξίδα (συνδυασμός χωρίς υποψήφιο)

* Σύγχρονη Δικηγορία στην Πράξη (Κουντούρη Χριστίνα)

Ακόμη, μεμονωμένοι υποψήφιοι πρόεδροι κατέρχονται ο Δημήτριος Βερβεσός και ο Θεμιστοκλής Χατζηιωάννου.

Στις εκλογές του ΔΣΑ τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει ο συνδυασμός του Νίκου Δαμασκόπουλου, ο οποίος είναι μια από τις πιο γνωστές και δυνατές δικηγορικές φωνές στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ενώ η Εναλλακτική Παρέμβαση θα στηριχτεί κυρίως από την εξωκοινοβουλευτική Αριστερά.

Ο ευρύτερος χώρος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης (ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜ.ΑΡ. κ.ά.) θα υποστηρίξει τον νυν σύμβουλο Δ. Βερβεσσό, τον οποίο θα στηρίξει και ο σημερινός πρόεδρος του ΔΣΑ Βασίλης Αλεξανδρής που δεν κατεβαίνει σε αυτές τις εκλογές. Από την ίδια δεξαμενή προσδοκά να αντλήσει ψήφους και η «παλιά καραβάνα» του ΔΣΑ, Παν. Γαλατσέλης. Στον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς στοχεύει και ο Θ. Μαντάς.

Κομμάτια η... δεξιά πολυκατοικία

Πολυδιασπασμένη εμφανίζεται η Δεξιά στον μεγαλύτερο επιστημονικό σύλλογο της χώρας καθώς κατεβαίνει με τέσσερις υποψήφιους. Ο Δ. Αναστασόπουλος θα διεκδικήσει την προεδρία υποστηριζόμενος από τον νυν σύμβουλο Χρήστο Χριστόπουλο. Τη στήριξη στην υποψηφιότητά του έχουν δηλώσει η Μαριέττα Γιαννάκου, η Όλγα Κεφαλογιάννη και η Νίκη Κεραμέως.

Ως «γαλάζιος» υποψήφιος πιστώνεται και ο Φ. Κώτσης, σύμβουλος με τον συνδυασμό του πρώην προέδρου Γιάννη Αδαμόπουλου. Την προεδρία του ΔΣΑ θα διεκδικήσει και ο «άχρωμος» Θ. Σοφός ο οποίος επίσης έχει συμπεριλάβει στο ψηφοδέλτιό του συμβούλους της παράταξης Αδαμόπουλου.

Το ΚΚΕ θα στηρίξει τον Α. Βρεττό

Σημειώνεται, τέλος, ότι, σύμφωνα με τον νέο Δικηγορικό Κώδικα, οι εκλογές θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της απλής αναλογικής και η θητεία του προέδρου και των μελών του διοικητικού συμβουλίου θα είναι πλέον τετραετής και όχι τριετής όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Οι διατάξεις του επίσης προβλέπουν ότι ο πρόεδρος του εκάστοτε συλλόγου θα μπορεί να εκλεγεί μόνο για δύο συνεχόμενες θητείες και οι σύμβουλοι για τρεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL