Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.9°C
3 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
13.2°C15.8°C
4 BF 51%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.6°C17.6°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.1°C
4 BF 72%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
3 BF 55%
Για την επανεκκίνηση της διοικητικής μηχανής
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Για την επανεκκίνηση της διοικητικής μηχανής

Σε λειτουργία ίσως κι από τη Δευτέρα τίθεται η ηλεκτρονική πλατφόρμα εφαρμογής του νέου συστήματος κινητικότητας στο Δημόσιο, με το εναρκτήριο λάκτισμα να δίνεται από την αρμόδια Κεντρική Επιτροπή Κινητικότητας, που πρόκειται να συνεδριάσει την ίδια μέρα.

Μάλιστα, στη συνάντηση που είχε με τους δανειστές η Ό. Γεροβασίλη την περασμένη Πέμπτη, παρουσιάστηκαν αναλυτικά όλες οι πτυχές του νέου συστήματος κινητικότητας, συμπεριλαμβανομένης και της σχετικής ηλεκτρονικής εφαρμογής, στην οποία θα δημοσιοποιούνται τα κενά των θέσεων του Δημοσίου προκειμένου να ενημερωθούν και να μπορούν να αιτηθούν την κάλυψή τους οι ενδιαφερόμενοι δημόσιοι υπάλληλοι.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη της υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, τα αιτήματα των υπουργείων και φορέων που έχουν αποσταλεί στο ΥΔΑΝ αγγίζουν τα 910, τα οποία εξετάζει η Επιτροπή Κινητικότητας προκειμένου σε διαπιστώσει αν τεκμαίρεται η κάλυψη αυτών των θέσεων σε σύγκριση, για παράδειγμα, με το οργανόγραμμα κάθε φορέα ή με επικείμενες προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού στις συγκεκριμένες υπηρεσίες.

Μετά την επεξεργασία τους η Επιτροπή θα αναρτήσει τις κενές θέσεις στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα, η οποία θα είναι προσβάσιμη από όλους τους εργαζομένους του Δημοσίου προκειμένου να καταθέσουν τα αιτήματά τους για τη μετακίνηση στις προσφερόμενες θέσεις.

Να υπενθυμίσουμε ότι το νέο σύστημα κινητικότητας έχει εθελοντικό χαρακτήρα και αναμένεται να αντικαταστήσει το υφιστάμενο σύστημα μετακινήσεων - μετατάξεων, ενώ βασική προϋπόθεση για τη συμμετοχή των φορέων ως υπηρεσιών υποδοχής στο ΕΣΚ είναι η έκδοση οργανισμών κατόπιν αξιολόγησης των δομών τους όπου απαιτείται και η αντίστοιχη κατάρτιση περιγραμμάτων θέσεων εργασίας, καθώς και η καταχώριση των ως άνω στοιχείων μαζί με την κατανομή θέσεων ανά οργανική μονάδα εκ μέρους των φορέων στο λεγόμενο ψηφιακό οργανόγραμμα.

Η μετακίνηση από μια δημόσια υπηρεσία σε άλλη διενεργείται ως μετάταξη σε κενή οργανική θέση κλάδου / ειδικότητας της ίδιας ή ανώτερης κατηγορίας / εκπαιδευτικής βαθμίδας για την οποία ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα.

Κατ’ εξαίρεση, εφόσον συντρέχουν αποδεδειγμένες σοβαρές και επείγουσες υπηρεσιακές ανάγκες, η μετακίνηση διενεργείται ως απόσπαση για χρονικό διάστημα έως ένα έτος, με δυνατότητα παράτασης έως τρεις μήνες με πρωτοβουλία της υπηρεσίας και συναίνεση του υπαλλήλου για την άσκηση καθηκόντων κλάδου για τον οποίο ο υπάλληλος έχει τα απαιτούμενα τυπικά και ουσιαστικά προσόντα, χωρίς να απαιτείται η ύπαρξη κενής οργανικής θέσης.

Για τη συμμετοχή στο σύστημα υφίστανται συγκεκριμένες προϋποθέσεις, όπως για παράδειγμα η συμπλήρωση διετίας από τους υπαλλήλους α) από προηγούμενη μετάταξη για τη διενέργεια νέας μετάταξης ή απόσπασης και β) από προηγούμενη απόσπαση για τη διενέργεια νέας απόσπασης, ενώ για τη διενέργεια μετάταξης ή απόσπασης το ποσοστό κάλυψης των θέσεων στον φορέα προέλευσης του κλάδου στον οποίο ανήκει ο υπάλληλος πρέπει να ανέρχεται σε ποσοστό τουλάχιστον 50%.

Το νέο σύστημα, που έχει χαρακτηριστεί και ως "εσωτερική αγορά" εντός του Δημοσίου, αποσκοπεί στο να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο όχι μόνο εντοπισμού των κενών στις δημόσιες υπηρεσίες και κάλυψης αυτών, αλλά και προγραμματισμού σε κεντρικό επίπεδο των προσλήψεων στον δημόσιο τομέα.

70 θέσεις γενικών διευθυντών

Με τη διαδικασία για την πλήρωση των 20 οριζόντιων θέσεων γενικών διευθυντών Οικονομικού - Διοικητικού να βρίσκεται στην τελική ευθεία (αναρτήθηκαν πριν από λίγες μέρες από το ΑΣΕΠ οι πίνακες μοριοδότησης των υποψηφίων και θα ακολουθήσουν οι συνεντεύξεις), μέσα στη εβδομάδα ξεκινούν, σύμφωνα με τους επιτελείς του ΥΔΑΝ, οι διαδικασίες προκήρυξης των θέσεων γενικών διευθυντών σε όλα τα υπουργεία με το νέο σύστημα επιλογής προϊσταμένων.

Σημειωτέον την προκήρυξη των θέσεων υποχρεούται να υλοποιήσει έκαστο το υπουργείο εκδίδοντας τις σχετικές προκηρύξεις, με πηγές του ΥΔΑΝ να κάνουν λόγο για συνολικά 70 περίπου θέσεις γεν. διευθυντών που αναμένεται να προκηρυχθούν. Η πρόοδος μάλιστα της διαδικασίας του ορισμού των νέων προϊσταμένων του Δημοσίου αποτέλεσε, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Αυγής”, σημείο έντονου ενδιαφέροντος από την πλευρά των δανειστών, καθώς συνδέεται με τη λεγόμενη πολιτική αποκομματικοποίησης της διοίκησης.

Στο ίδιο πλαίσιο, εξάλλου, το υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης αναμένεται στα μέσα Νοεμβρίου να εκκινήσει τη διαδικασία και για την προκήρυξη των θέσεων των ειδικών τομεακών γραμματέων.

Προχωρεί η αξιολόγηση

Στο μέτωπο της αξιολόγησης η ηγεσία του υπουργείου παρουσίασε ενώπιον των δανειστών την πρόοδο της διαδικασίας μέχρι στιγμής, η οποία μεταφράζεται, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΥΔΑΝ, σε συμμετοχή στο 70% στους δημοσίους υπαλλήλους και στο 85% σε επίπεδο αξιολογητών Α και Β.

Σύμφωνα με τους επιτελείς του ΥΔΑΝ, σε αρκετά υπουργεία η συμμετοχή των αξιολογητών έφτασε ακόμη και το 100%, ενώ παραμένει η "τρύπα" των ΟΤΑ, όπου η συμμετοχή στην αξιολόγηση είναι μικρή. Πάντως, σύμφωνα με τις πληροφορίες της “Αυγής”, από την πλευρά των δανειστών δεν εκφράστηκε κάποια αντίρρηση επί του ζητήματος της αξιολόγησης δίνοντας το πράσινο φως για τη συνέχιση της διαδικασίας.

Έρχεται ΚΥΑ για προσλήψεις στην καθαριότητα

Αξίζει να σημειώσουμε, τέλος, πως, σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του ΥΔΑΝ, οι δανειστές δεν έθιξαν ούτε σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων τις προηγούμενες μέρες ούτε στη συνάντηση της Πέμπτης το ζήτημα των μόνιμων προσλήψεων μέσω ΑΣΕΠ στον τομέα της καθαριότητας που θα χρηματοδοτούνται από τα ανταποδοτικά οφέλη, χωρίς δηλαδή να επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό και να επηρεάζουν τη δημοσιονομική ισορροπία.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τα ίδια στελέχη, προχωρεί κανονικά η κυβερνητική πολιτική για την προκήρυξη μόνιμων θέσεων στην καθαριότητα, με την Κοινή Υπουργική Απόφαση Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης έγκρισης των προσλήψεων αυτών προς το ΑΣΕΠ να αναμένεται τις επόμενες μέρες!

Στη διαδικασία έκδοσης, τέλος, βρίσκεται και η δημοσίευση των Π.Δ. των νέων οργανογραμμάτων των υπουργείων στο ΦΕΚ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL