Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Σ. Κοντονής: Κάνουμε τα πρώτα δύσκολα βήματα στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σ. Κοντονής: Κάνουμε τα πρώτα δύσκολα βήματα στην ηλεκτρονική δικαιοσύνη

Βελτιώσεις, ως προς την ταχύτητα και τη γενικότερη απόδοση της λειτουργίας των δικαστηρίων, λόγω της χρήσης του νέου ηλεκτρονικού συστήματος οργάνωσης που έχει εγκατασταθεί στα δικαστήρια της Θεσσαλονίκης, διαπίστωσε κατά την επίσκεψη του ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής, υπογραμμίζοντας ότι το αμέσως προσεχές διάστημα αυτές οι βελτιώσεις θα είναι «θεαματικές».
 
«Αυτά είναι τα πρώτα βήματα. Και ξέρετε τα πρώτα βήματα, όσο και εάν φαίνεται μετά την παρέλευση κάποιων ετών ότι ήταν πολύ εύκολα, τελικά είναι τα πιο δύσκολα. Γιατί πρέπει ένα σύστημα το οποίο είχε μάθει επί δεκαετίες να λειτουργεί με έναν ανορθόδοξο τρόπο και πολλαπλώς καθυστερημένο θα πρέπει να μπει σε μια νέα εποχή, αυτό έχει μια δυσκολία» δήλωσε ο κ. Κοντονής και συνέχισε: «Ήδη, υπάρχουν τρομερές βελτιώσεις στον τρόπο της οργάνωσης και θεωρώ ότι στο επόμενο δίμηνο η βελτίωση του συστήματος θα είναι θεαματική».
 
Το νέο σύστημα ηλεκτρονικής οργάνωσης των δικαστηρίων έχει εγκατασταθεί προ λίγων μηνών και όπως ενημέρωσαν τον υπουργό, δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί, δικηγόροι, αλλά και υπάλληλοι των υπηρεσιών που το χειρίζονται, έχει συντομεύσει το χρόνο έκδοσης πιστοποιητικών, διοικητικών πράξεων, κ.α. έχει διευκολύνει σημαντικά την πρόσβαση των εμπλεκομένων στην απόδοση δικαιοσύνης σε πληροφορίες, ή σε έγγραφα που αιτούνται (δικογραφίες, αποφάσεις, κ.α.), παρέχοντας ταυτόχρονα ασφάλεια των προσωπικών δεδομένων, ενώ έχει συμβάλει επίσης θετικά, όπως ειπώθηκε, στην εσωτερική οργάνωση των δικαστηρίων.
 
«Ο τρόπος οργάνωσης των δικαστηρίων στη χώρα υπολείπεται, κατά πολύ, όλων των κρατών - μελών της Ε.Ε., ακόμη και κρατών εκτός Ε.Ε. Αυτό που λέμε ηλεκτρονική δικαιοσύνη για την Ελλάδα ήταν μια κατάσταση παντελώς άγνωστη. Αποτέλεσμα, αυτής της δυσλειτουργίας ήταν η πολλαπλή καθυστέρηση στην έκδοση δικαστικών αποφάσεων, πιστοποιητικών, η ταλαιπωρία των πολιτών, αλλά και η ταλαιπωρία των εμπλεκομένων στην απονομή της δικαιοσύνης, όπως είναι οι συνάδελφοι μου οι δικηγόροι» συνέχισε ο κ. Κοντονής και πρόσθεσε: «Πρέπει λοιπόν εδώ με γρήγορα βήματα να προχωρήσουμε, ούτως ώστε σε ένα βάθος διετίας, να έχουμε μια διαφορετική εικόνα στον τρόπο απονομής και οργάνωσης της δικαιοσύνης».
 
Ο υπουργός σημείωσε ότι προς το παρόν το νέο σύστημα μηχανοργάνωσης λειτουργεί σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πειραιά και Χαλκίδα, εκτιμώντας ότι η Θεσσαλονίκη αυτή τη στιγμή φαίνεται να είναι στο καλύτερο σημείο, από πλευράς εφαρμογής του. «Θέλω να πω ότι αποχωρώ από τη Θεσσαλονίκη, ιδιαίτερα ικανοποιημένος σε ότι αφορά τη συγκεκριμένη δράση, η οποία, περιττό να σας πω, θα αποτελέσει και παράδειγμα για τα δικαστήρια της χώρας».
 
Ο κ. Κοντονής ευχαρίστησε δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς και υπαλλήλους για τον θετικό τρόπο που ανταποκρίθηκαν και υιοθέτησαν το σύστημα στη δουλειά τους, αλλά και για τις όποιες υποδείξεις τους για να βελτιωθεί ακόμη περισσότερο η λειτουργία του.
 
«Αυτό το σύστημα συνεχώς θα εμπλουτίζεται και θα βελτιώνεται. Και για αυτό ακριβώς σας είπα ότι σε λίγο καιρό θα μας φαίνεται ότι ήταν τα πρώτα βήματα ενός νηπίου στην ουσία. Αλλά, ξέρετε, πόσο δύσκολο είναι να σταθεί όρθιος ένας άνθρωπος;… Επομένως, τώρα κάνουμε τα πρώτα δύσκολα βήματα και ευελπιστούμε ότι, σε εύλογο και σύντομο χρονικό διάστημα, τα επόμενα θα είναι και πιο γρήγορα και πιο μεγάλα» είπε ο κ. Κοντονής.
 
Στη συνέχεια, ο κ. Κοντονής επισκέφθηκε τα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης, εντός του δικαστικού μεγάρου, όπου τον υποδέχθηκε ο πρόεδρος του ΔΣΘ, Νικόλαος Βαλεργάκης και μέλη της διοίκησης του συλλόγου. Συζητήθηκαν τοπικά θέματα κυρίως για την κατάσταση των δικαστηρίων στη Θεσσαλονίκη καθώς και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος για τις συνθήκες απονομής της δικαιοσύνης. Έξω από τα γραφεία του συλλόγου, τον υπουργό περίμεναν μέλη του «Συντονισμού Συλλογικοτήτων Θεσσαλονίκης» και της «Εναλλακτικής Πρωτοβουλίας Δικηγόρων» που διαμαρτυρήθηκαν για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς, φωνάζοντας συνθήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL