Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.0°C25.9°C
3 BF 34%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.4°C26.5°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C24.4°C
2 BF 51%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.7°C21.0°C
2 BF 71%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
24.0°C24.0°C
1 BF 40%
Στ. Κοντονής: Δεν θα υπάρχει διαφορετική ποινική μεταχείριση για την ευθανασία στον νέο ποινικό κώδικα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ. Κοντονής: Δεν θα υπάρχει διαφορετική ποινική μεταχείριση για την ευθανασία στον νέο ποινικό κώδικα

Ως ποινικά κολάσιμη, με ποινή φυλάκισης, αντιμετωπίζει την ανθρωποκτονία κατ’ απαίτηση, η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που μελετά τον νέο ποινικό κώδικα. Θέση που υιοθετεί και ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής, όπως δήλωσε «Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης 93,4». «Ανεξάρτητα από τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή διαφορετική ποινική μεταχείριση δεν θα υπάρχει, τουλάχιστον από την μεριά μου δε θα εισηγηθώ κάτι διαφορετικό»  σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

Πιο συγκεκριμένα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την ευθανασία, και πως αυτή θα αντιμετωπίζεται από τον νέο ποινικό κώδικα, ο υπουργός Δικαιοσύνης δήλωσε ότι «Την ανθρωποκτονία με συναίνεση την αντιμετωπίζει η πολιτεία με ποινή φυλάκισης. Και είπα ότι αφού λάβω το σχέδιο του νέου ποινικού κώδικα θα το μελετήσω. Σας ενημερώνω ότι και στον νέο ποινικό κώδικα παραμένει η ίδια ποινή».

«Επομένως ανεξάρτητα από τη συζήτηση που θα γίνει στη Βουλή, όσον αφορά την ποινική αντιμετώπιση της ανθρωποκτονίας κατ’ απαίτηση, διαφορετική ποινική μεταχείριση δεν θα υπάρχει, τουλάχιστον από την μεριά μου δε θα εισηγηθώ κάτι διαφορετικό. Δεν πρόκειται να μετακινηθώ από την πρόταση της νομοπαρασκευαστικής επιτροπής η οποία αντιμετωπίζει την συγκεκριμένη πράξη ως ποινικά κολάσιμη, με ποινή φυλάκισης» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

«Η κυβέρνηση δεν το εξετάζει, αντικειμενικά θα γίνει δημόσια συζήτηση, αλλά στις προθέσεις μας δεν είναι να εισηγηθούμε κάτι διαφορετικό από αυτό που προτείνει η νομοπαρασκευαστική επιτροπή, και που είναι στην ουσία αυτό που ισχύει και σήμερα» ανέφερε καταληκτικά σε σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο για τον ν/σ για την ταυτότητα φύλου

Αναφορικά με την συνάντηση που είχε ο κ. Κοντονής με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, για να τον ενημερώσει για το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, δήλωσε ότι «Η φασαρία για τη συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο έγκειται στο γεγονός ότι υπήρχε μια εκτεταμένη παραπληροφόρηση. Γι’ αυτό το λόγο τον επισκέφθηκα για να τον ενημερώσω για το τι διαλαμβάνεται στο νομοσχέδιο για την ταυτότητα φύλου, διότι είχα διαπιστώσει πως και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου υπήρχαν δόλιες φωνές από την αντιπολίτευση που παραπληροφορούσαν την κοινή γνώμη».

«Ενημέρωσα τον Αρχιεπίσκοπο ότι οι διαδικασίες που προβλέπονται στον νόμο είναι πολύ αυστηρές, σύνθετες και πολύεπίπεδες» ανέφερε ο Στ. Κοντονής, τονίζοντας ότι ιδίως για τους 15-17 χρονών οι οποίοι αυτή τη στιγμή σύμφωνα με την καταγραφή στην Ελλάδα είναι 7-8 περιπτώσεις, η διαδικασία είναι πάρα πολύ αυστηρή, απαιτείται συναίνεση των γονέων, σύμφωνη γνώμη πολυμελούς επιστημονικού συμβουλίου, και απαιτείται και δικαστική απόφαση, όπως σε όλες τις περιπτώσεις.

«Δεν υπάρχουν μόνο φωνές της αντιπολίτευσης που παραπληροφορούν, δυστυχώς υπάρχουν και ιεράρχες, οι οποίοι ή δε διαβάζουν τον νόμο, ή τον διαβάζουν και παρόλα αυτά ψεύδονται» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Πόθεν έσχες: Όλοι οι έλληνες πολίτες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα

Σχολιάζοντας τη συζήτηση και τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την κατάθεση πόθεν έσχες ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «Όλοι οι έλληνες πολίτες έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα. Δεν υπάρχει κάποια κατηγορία πολιτών που να έχει λιγότερες υποχρεώσεις από τους άλλους. Όταν λοιπόν όλοι πρέπει να καταθέτουμε πόθεν έσχες, θα πρέπει να καταθέτουμε, και θα πρέπει να δηλώνονται και χρήματα τα οποία ενδεχομένως δεν υπάρχουν σε τράπεζες, κάποιος μπορεί να τα έχει σπίτι του, διότι κάνει μια τέτοια επιλογή».

«Αλλά δεν μπορεί κάποιος να διαφεύγει της δηλώσεως και να μην δηλώνει όλα τα αποκτήματα, χρηματικά ή μη. Καλό θα είναι και η δικαιοσύνη και οι δικαστές που επιλαμβάνονται αυτών των υποθέσεων να προστατεύουν αυτή την γενική αρχή, διότι έτσι εμπεδώνεται και ένα αίσθημα δικαιοσύνης και ισονομίας, και στην κοινωνία και στους πολίτες» τόνισε ο κ. Κοντονής.

Τίθεται σε λειτουργία το ηλεκτρονικό σύστημα οργάνωσης των Δικαστηρίων Θεσσαλονίκης

Ο κ. Κοντονής βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθεί το δικαστικό μέγαρο της πόλης, με αφορμή την έναρξη λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος οργάνωσης. Όπως ο ίδιος δήλωσε, «μπαίνει σε εφαρμογή το ολοκληρωμένο σύστημα ηλεκτρονικής οργάνωσης των δικαστηρίων και στη Θεσσαλονίκη, γίνονται τα πρώτα σημαντικά βήματα. Παραλάβαμε μια βαλτωμένη κατάσταση σε αυτόν τον τομέα».

«Άλλα κράτη εντός και εκτός ΕΕ έχουν κάνει μεγάλα βήματα σε αυτόν τον τομέα, εμείς είχαμε μείνει στον τρόπο οργάνωσης και απονομής της δικαιοσύνης της δεκαετίας του 60’. Με αυτή τη διαδικασία και με το σύστημα που μπαίνει σε εφαρμογή θα έχουμε θεαματικά αποτελέσματα το επόμενο χρονικό διάστημα όσον αφορά την επιτάχυνση και την διευκόλυνση» ανέφερε.

«Με το ηλεκτρονικό σύστημα οργάνωσης θα υπάρχει ηλεκτρονική κατάθεση εγγράφων, θα μπορεί κάποιος είτε δικηγόρος είτε πολίτης να παρακολουθεί υπόθεση του από τον υπολογιστή του, αν έχει εκδοθεί απόφαση, πότε θα δικαστεί μια υπόθεση. Επίσης απλουστεύονται οι διαδικασίες στον εσωτερικό τρόπο οργάνωσης και διακίνησης εγγράφων, διότι η διαδικασία θα γίνεται ηλεκτρονικά.

Μέσω αυτού του συστήματος θα έχουμε τρομερή εξοικονόμηση πόρων, αλλά χρειάζεται και άλλος τρόπος των δικαστηρίων και των υπηρεσιών, και άλλος τρόπος αντίληψης» τόνισε καταληκτικά ο κ. Κοντονής, διευκρινίζοντας ότι με το νέο σύστημα θα διασφαλίζεται το απόρρητο καθώς οι αποφάσεις θα αναρτώνται αλλά με τα αρχικά των ονομάτων των πολιτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL