Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.4°C17.6°C
3 BF 66%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.9°C15.9°C
1 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
9.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C14.7°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.0°C14.5°C
1 BF 75%
ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ / "Τα ψάρια μας είναι ασφαλή"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΜΙΑ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΗ ΚΥΡΙΑΚΗ ΣΤΗΝ ΙΧΘΥΟΣΚΑΛΑ ΚΕΡΑΤΣΙΝΙΟΥ / "Τα ψάρια μας είναι ασφαλή"

Με ένα μισοφαγωμένο ψαράκι στο χέρι, ένα πιτσιρίκι ξεφεύγει από την προσοχή των γονιών του και τρέχει παράλληλα με τη θάλασσα. Η ξέγνοιαστη εικόνα ήταν μία από τις πολλές που είδαμε την Κυριακή στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου και τη γιορτή για τη νέα αλιευτική περίοδο για τις μηχανότρατες. Αυτός ήταν άλλωστε και ο σκοπός της διοργάνωσης, να φτάσει στον κόσμο το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει να αισθάνεται ξέγνοιαστος για τα θαλασσινά που φτάνουν στο πιάτο του, όπως ήταν και πριν από το ναυάγιο στον Σαρωνικό.

"Η ζήτηση έχει πέσει πάνω από 50%" μας είπε ιχθυοπώλης σε λαϊκή αγορά, ο οποίος είχε έρθει μαζί με την οικογένειά του. Από τα ψάρια που του μένουν, αρκετά τα παίρνει σπίτι. "Δεν φοβάμαι, διότι ξέρω ότι ψαρεύουν στ' ανοιχτά, όπως συνέβαινε δηλαδή και πριν από το ατύχημα. Πολύ λίγοι, και κυρίως ερασιτέχνες, είναι εκείνοι που δεν ψαρεύουν πέρα από την Αίγινα". Το πρόβλημα είναι όμως ότι η δική του εμπιστοσύνη δεν φτάνει και έτσι όπως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα, τις τελευταίες δύο εβδομάδες προσπαθεί από τα έσοδα να πιάσει τα έξοδα.

Χωρίς να αισθάνονται ανησυχία, εμφανίστηκαν ακόμη ένας παππούς που είχε μαζί του το εγγονάκι, όπως και ένα ζευγάρι που τάιζε το παιδάκι του. "Αν το ψάρι έχει πρόβλημα, φαίνεται. Θα το μυρίσεις και θα καταλάβεις" μας ανέφερε με συμβουλευτικό τόνο η μητέρα. Την ίδια ώρα, στην απέναντι πλευρά και στην άκρη ενός πλοίου κάποιος είχε σταθεί και ψάρευε.

Μέσα στον χώρο, οι εικόνες που τόνιζαν ότι η ζωή συνεχίζεται ήταν κυρίαρχες. Εκεί όπου διακινούνται περισσότερα αλιεύματα είχαν στηθεί από νωρίς κουζίνες και μεγάλα στρογγυλά τραπέζια που άφηναν χώρο στη μέση για χορό. Γύρω στη 1 το μεσημέρι, ο κόσμος γλεντούσε, τα πιάτα με τα τηγανισμένα ψάρια πηγαινοέρχονταν και στη μέση χόρευαν παραδοσιακούς χορούς.

Σύμφωνα με τον ΟΚΑΑ (Οργανισμός Κεντρικών Αγορών και Αλιείας) στην Ιχθυόσκαλα παρευρέθηκαν περισσότερα από 2.000 άτομα. Ανάμεσά τους και αρμόδιοι υπουργοί, βουλευτές και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίοι δοκίμασαν επίσης ψάρια και θαλασσινά.

Β. Αποστόλου: “Ενίσχυση των αλιέων με 500-700 εκατ. ευρώ”

«Είμαστε εδώ για να αποδείξουμε και να διατρανώσουμε ότι τα ελληνικά αλιεύματα που κυκλοφορούν στη χώρα μας είναι όλα ασφαλή, υγιεινά και δεν υπάρχει κανένα, μα κανένα πρόβλημα» τόνισε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Βαγγέλης Αποστόλου, εξηγώντας ότι δεν τίθεται κάποιο ζήτημα σχετικά με την ασφάλεια και την υγιεινή των αλιευμάτων που διοχετεύονται στις ψαραγορές από την Ιχθυόσκαλα, καθώς προέρχονται από τις άλλες θάλασσες του Αιγαίου και όχι από τον Σαρωνικό. Παράλληλα, αναφέρθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, το οποίο θα ενισχύσει τον τομέα με 500- 700 εκατ. ευρώ το προσεχές διάστημα και πρόσθεσε επίσης ότι θα αποζημιωθούν οι παράκτιοι αλιείς που δεν βγαίνουν τώρα να ψαρέψουν.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΟΚΑΑ Μιχάλης Μυτιλινάκης σημείωσε για τη γιορτή ότι «είναι μια ακόμη ευκαιρία να πληροφορηθεί ο καταναλωτής από πού συλλέγονται τα αλιεύματα, ποια είναι η νόμιμη διαδρομή τους, τι έλεγχοι διενεργούνται και από ποιους, σε καθημερινή βάση, και πώς τελικά φτάνει στο πιάτο του καταναλωτή ένα απόλυτα υγιές και ασφαλές προϊόν διατροφής». Ο Μ. Μυτιλινάκης έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο εκτεταμένο πρόγραμμα δράσεων για την παροχή βοήθειας (τροφής) προς αδύναμες κοινωνικές ομάδες και τον στρατηγικό σχεδιασμό για την μετατροπή των ωφελούμενων από τις δράσεις σε οικονομικά ενεργές μονάδες, μέσω κοινωνικών συνεταιριστικών επιχειρήσεων, στο πλαίσιο της Κοινωνικής Οικονομίας.

Στη γιορτή παρευρέθηκαν ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιάννης Τσιρώνης, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας, ο γενικός γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή Αντώνης Παπαδεράκης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Νίκος Αντώνογλου, καθώς και οι βουλευτές Α' Πειραιά Θοδωρής Δρίτσας και Γεωργία Γεννιά και Β' Πειραιά Εύη Καρακώστα και Νίνα Κασιμάτη.

Επίσης, ήταν εκεί οι αντιπεριφερειάρχες Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης, Νοτίου Τομέα Αθηνών Χρήστος Καπάταης και Νήσων Παναγιώτης Χατζηπέρος, οι δήμαρχοι Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρεττάκος, Μοσχάτου - Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου, Περάματος Γιάννης Λαγουδάκης, ο γενικός γραμματέας του Δήμου Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη Κώστας Τσεφαλάς κ.ά. Βροντερό "παρών" έδωσαν και μέλη κοινωνικών δομών αλληλεγγύης, που συμβάλλουν ώστε η παροχή βοήθειας του ΟΚΑΑ να φτάνει στους πολίτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL