Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
12.5°C17.6°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
8.6°C14.5°C
2 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.0°C
1 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
14.8°C16.9°C
3 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
10 °C
9.9°C11.9°C
0 BF 81%
Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης / Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης: Επίσπευση των διαδικασιών για την ΕΝ.ΚΛΩ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης / Με πρωτοβουλία της κυβέρνησης: Επίσπευση των διαδικασιών για την ΕΝ.ΚΛΩ

Με ορίζοντα τις 10 Οκτωβρίου, όταν θα γίνει η δίκη στο ευρωπαϊκό δικαστήριο εις βάρος της Ελλάδας για την ΕΝ.ΚΛΩ, η κυβέρνηση φαίνεται αποφασισμένη, μετά και τις χθεσινές δηλώσεις του γ.γ του υπ. Εργασίας Ανδρέα Νεφελούδη, να επισπεύσει τις διαδικασίες ώστε να ολοκληρωθεί ο πλειστηριασμός, ο οποίος καθυστερεί με ευθύνες -όπως καταγγέλθηκε ξανά από τους εργαζομένους- της συνδίκου. Η σύνδικος κινείται μεν εντός των ορίων της νομιμότητας, όπως σημείωσε όμως και ο γ.γ., οι χειρισμοί της προκαλούν “ιδιαίτερες σκέψεις”. Οι συνέπειες της καθυστέρησης είναι να πηγαίνει όλο και πιο πίσω η πιθανή επαναλειτουργία τριών εργοστασιακών μονάδων, με δραματικό κόστος για τους εργαζομένους, που βλέπουν, όπως λένε, να μπαίνουν σε πλειστηριασμό τα δικά τους σπίτια λόγω χρεών, αλλά και να κινδυνεύει η χώρα με πρόστιμο από την Ευρώπη επειδή δεν έχει ολοκληρωθεί ο πλειστηριασμός.

«Έχουμε δημόσια δηλώσει την υποστήριξή μας στο επιχειρησιακό σχέδιο της εταιρείας από την άνοιξη του 2017 και στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί μεταξύ των πρώην εργαζομένων» ανέφερε ο Α. Νεφελούδης κατά τη χθεσινή συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε από τους πρώην εργαζόμενους της ΕΝ.ΚΛΩ. σε αίθουσα του ξενοδοχείου Τιτάνια. Στη συνέχεια τόνισε ότι αποτελεί επιλογή της κυβέρνησης η επίσπευση των διαδικασιών και «σε αυτό το πεδίο έχουμε αποφασίσει να αναλάβουμε όλες τις πρωτοβουλίες, ώστε να διευκολυνθεί η διαδικασία εκποίησης και πλειστηριασμού, όπως περιγράφεται από το επενδυτικό σχέδιο».

Σχετικά με την καθυστέρηση του πλειστηριασμού οι εργαζόμενοι απέδωσαν ευθύνες στη σύνδικο, καθώς, όπως ανέφεραν, παρότι έχουν περάσει πέντε χρόνια από την πτώχευση της εταιρείας, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η αποτίμηση των εργοστασιακών μονάδων. Παράλληλα υπογράμμισαν το παράδοξο ότι έχει αποτιμηθεί ο μηχανολογικός εξοπλισμός, που πρόκειται για μια πολύπλοκη διαδικασία, η οποία προϋποθέτει μια αλυσίδα ενεργειών (άθροισμα κόστους μηχανών, εξαρτημάτων κ.λπ.), ενώ αντίθετα δεν έχει συμβεί το ίδιο με τα εργοστάσια και τα οικόπεδα, για τα οποία υπάρχουν αναρτημένα στοιχεία και μέσα σε λίγες μέρες μπορούν να διαπιστωθούν οι αντικειμενικές αξίες. Για την αποτίμηση των περιουσιακών στοιχείων οι εργαζόμενοι ανέφεραν ότι η σύνδικος λαμβάνει υπέρογκες αντιμισθίες εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ και πρότειναν να συνδεέται από εδώ και πέρα η αμοιβή του εκκαθαριστή με το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης.

Σε ερώτηση της “Α” σε σχέση με το ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που προτίθεται να πάρει η κυβέρνηση, ο Α. Νεφελούδης σημείωσε ότι «πρόκειται για νομοθετικές πρωτοβουλίες και τις επόμενες μέρες θα δούμε πώς αναπτύσσεται η πρωτοβουλία αυτή”. Σε δεύτερο χρόνο, ο γ.γ. σημείωσε πως “οτιδήποτε κάνουμε δεν έχει φωτογραφικά χαρακτηριστικά. Θα είναι μία γενικότερη ρύθμιση που θα βοηθήσει στο μέλλον και άλλες τέτοιου τύπου πρωτοβουλίες να αναπτυχθούν. Υπάρχει μία ολόκληρη μελέτη των χαρακτηριστικών μίας σειράς πτωχευμένων ή υπό πτώχευση επιχειρήσεων. Είμαστε στη διαδικασία διερεύνησης μίας σειράς πρωτοβουλιών που θα αφορούν αυτήν την κατηγορία των επιχειρήσεων, ενώ σε ό,τι αφορά τους εργαζομένους η υπουργός Εργασίας έχει ήδη εξαγγείλει ένα νέο πρόγραμμα για την υποβοήθηση των εγκλωβισμένων εργαζομένων, κυρίως σε αυτού του τύπου τις επιχειρήσεις”.

Συνεπώς, με βάση όσα προκύπτουν από τη συζήτηση, θα πρέπει το Δημόσιο να κινηθεί και να διεκδικήσει τα συμφέροντά του ως πιστωτή ζητώντας την επίσπευση των διαδικασιών. Από εκεί κι έπειτα, σύμφωνα με πληροφορίες της "Α", το υπουργείο Δικαιοσύνης προχωρά τις διαδικασίες για εναρμόνιση διατάξεων για τις παλιές πτωχεύσεις με εκείνες που ισχύουν πια για τις νέες, εξέλιξη που αναμένεται να συμβάλει και στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την ΕΝ.ΚΛΩ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL