Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Προσωρινή παύση 6 μηνών σε πρωτοδίκη που καθυστερούσε την δημοσίευση 265 υποθέσεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσωρινή παύση 6 μηνών σε πρωτοδίκη που καθυστερούσε την δημοσίευση 265 υποθέσεων

Την ποινή της προσωρινής παύσης έξι μηνών επέβαλε «κατά άκρα επιείκεια» η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας σε γυναίκα πρωτοδίκη των Διοικητικών Δικαστηρίων, η οποία υπηρετούσε στην νότια Πελοπόννησο, επειδή καθυστέρησε τη δημοσίευση 265 υποθέσεων.

Η πρωτοδίκης καθυστέρησε την τριετία 2009-2012 την έκδοση 265 υποθέσεων, πέραν των 8 μηνών που είναι το ακραίο όριο δημοσίευσης των αποφάσεων των Διοικητικών Δικαστηρίων.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην δικαστική απόφαση, από τον πρόεδρο του Διοικητικού Δικαστηρίου που υπηρετούσε της έγιναν συστάσεις και παρ΄ όλα αυτά αδιαφόρησε να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Ακόμη, της δόθηκε προθεσμία για να περαιώσει τις καθυστερήσεις της και κλήθηκε να παρέχει εξηγήσεις, αλλά δεν εμφανίστηκε, ούτε υπέβαλε σχετικό υπόμνημα.

Κατόπιν αυτών, της περικόπηκε το επίδομα «ταχύτερης και αποτελεσματικής διεκπεραίωσης υποθέσεων». Στη συνέχεια, κρίθηκε ότι υπάρχει αδικαιολόγητη καθυστέρηση στην εκτέλεση των καθηκόντων της και ότι «δεν καταβάλλει την απαιτούμενη ιδιαίτερη προσπάθεια».

Το πρωτοβάθμιο πειθαρχικό συμβούλιο της επέβαλε την ποινή της 6μηνης παύσης. Μετά την επιβληθείσα ποινή δημοσίευσε 170 εκκρεμείς αποφάσεις. Όμως, στη συνέχεια, το δευτεροβάθμιο πειθαρχικό της επέβαλε την πειθαρχική ποινή της οριστικής παύσης.

Στο ΣτΕ υποστήριξε ότι αντιμετώπισε βαρύ πένθος από αιφνίδια απώλεια προσφιλέστατου συγγενικού της προσώπου, ενώ ταυτόχρονα επιδεινώθηκε η υγεία του υπερήλικα, 93χρονου πατέρα της.

Η Ολομέλεια του ΣΤΕ αναφέρει, ότι «τέτοιας έκτασης χρόνου και όγκου υποθέσεων καθυστέρησης δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από οικογενειακούς λόγους». Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας «κατά άκρα επιείκεια» όπως υπογραμμίζεται στην δικαστική απόφαση, της επέβαλαν την πειθαρχική ποινή της προσωρινής παύσης των 6 μηνών (δηλαδή, αναβίωσε την πρωτοβάθμια πειθαρχική ποινή).

Παράλληλα, η Ολομέλεια του ΣτΕ με άλλη δεύτερη απόφασή της, απήλλαξε από κάθε πειθαρχική ποινή, πρόεδρο Πρωτοδικών Διοικητικών Δικαστών, που αντιμετώπισε προβλήματα υγείας και καθυστερούσε για κάποιο χρονικό διάστημα την δημοσίευση αποφάσεων, ενώ στην συνέχεια άλλαξε θετικά την υπηρεσιακή του εικόνα.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL