Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.0°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C21.9°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.9°C
2 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.7°C19.3°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
21.8°C21.8°C
2 BF 31%
Πενία (χειρο)τέχνας κατεργάζεται...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πενία (χειρο)τέχνας κατεργάζεται...

Ο γέρος με το τσιμπούκι, κέντημα σταυροβελονιά που για χρόνια κεντούσε η θεία Σταυρούλα και κατείχε περίοπτη θέση στο σαλόνι του σπιτιού, έχει στοιχειώσει τα παιδικά μας χρόνια, μαζί με τον επίσης κεντημένο Μυστικό Δείπνο, σημείο αναφοράς στις περισσότερες κουζίνες. Τα σεμεδάκια ριγμένα σε κάθε πιθανό ή και απίθανο έπιπλο, κολλαρισμένα τις περισσότερες φορές, σε χρώμα λευκό ή μπεζ ήταν ο εφιάλτης μας μέχρι την ενηλικίωση.

Οι τσεβρέδες με τις χρυσίζουσες κλωστές που γίνονταν πάντα μέσα στο ειδικό στρογγυλό «τελάρο» τροφοδοτούσαν επί σειρά ετών το ψυχικό τραύμα μας κάθε φορά που για οποιονδήποτε λόγο βρισκόμασταν σε έκθεση παραδοσιακών προϊόντων και ειδών λαϊκής τέχνης.

Αν για τους περισσότερους η χειροτεχνία σημαίνει κάτι από τα παραπάνω, έφτασε η ώρα να αναθεωρήσουν. Σήμερα πρόκειται για δραστηριότητα που καθημερινά αποκτά φανατικούς φίλους, για ένα ορθάνοιχτο παράθυρο σ' έναν απίθανο κόσμο με μόνο όριο την φαντασία του καθενός, μια πραγματική Ντίσνεϊλαντ των ενηλίκων!

Η επιστροφή στην χειροτεχνία δεν έχει να κάνει μόνο με τη νοσταλγία μιας περασμένης και περισσότερο αθώας εποχής. Στις μέρες μας αποτελεί την αφορμή για εκτόνωση των πιεστικών συνθηκών που βιώνει η ελληνική κοινωνία, ψυχοθεραπευτικό μέσο, όπως διαβεβαιώνουν έρευνες του εξωτερικού, ακόμα και διέξοδο από την οικονομική κρίση, καθώς πολλές φορές μπορεί να αποφέρει ένα ικανοποιητικό εισόδημα. Επιπλέον δίνει την ευκαιρία για ουσιαστική ανακύκλωση στην πράξη, καθώς οποιοδήποτε παλιό αντικείμενο επαναπροσδιορίζεται στο χώρο και στον χρόνο.

Πλέξιμο, κέντημα, ράψιμο, κατασκευές, νέες τεχνικές έχουν γίνει οι μοντέρνες θρησκείες. Κι όπως κάθε θρησκεία, έτσι και αυτές οι δραστηριότητες έχουν τους «ναούς» τους. Ρόμβης, Θησέως, Περικλέους, Αθηναΐδος, Κολοκοτρώνη, κεντρικοί δρόμοι της Αθήνας για τις παλιές νοικοκυρές, που έφταναν από κάθε γωνιά της πόλης για να προμηθευτούν φόδρες, κουμπιά και φερμουάρ, έχουν γεμίσει με μαγαζιά που προμηθεύουν στους ευφάνταστους χειροτέχνες κάθε είδους, ποιότητας και τιμής πρώτες ύλες.

Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία του κλάδου σε όλη την Αττική λειτουργούν 150 καταστήματα με πρώτες ύλες που απασχολούν από έναν έως και τριάντα εργαζόμενους. Και είναι πάντα γεμάτα! Η οικονομική κρίση, που έχει γονατίσει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, όχι μόνο δεν πέρασε από τα μαγαζιά για χειροτεχνίες, αλλά αντιθέτως απογείωσε τους τζίρους τους.

Εκτός από τα συνοικιακά μαγαζιά με τα κλασικά είδη (νήματα, κλωστές κ.λπ.) που επίσης γνωρίζουν άνθηση, στο κέντρο της Αθήνας τα περισσότερα καταστήματα προσφέρουν μαθήματα στο πλέξιμο, το decoupage, το εργόχειρο, τη ραπτική, τα κοσμήματα και τις κατασκευές, και μάλιστα δωρεάν. Αν κάποιος περάσει Σάββατο πρωί από την Ευαγγελιστρίας, σίγουρα το μάτι του θα πέσει σε τραπέζια όπου μαζεύονται κυρίως γυναίκες όλων των ηλικιών και ανταλλάσσουν γνώσεις, εμπειρίες και ιδέες.

Ιδιαίτερα οι νεότερες γυναίκες έχουν βρει χιλιάδες τρόπους να εκτοξεύσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους δίνοντας στον όρο χειροτεχνία άλλο νόημα. Στα παραπάνω να προσθέσουμε και τις χιλιάδες σελίδες που έχουν στηθεί στο Διαδίκτυο σχετικά με καθετί που αφορά τον χώρο. Θα πρέπει επίσης να αναφερθεί ότι το μήνυμα της νέας τρέλας, όπως έχει ονομαστεί η χειροτεχνία, έχουν πιάσει και αρκετοί δήμοι, που έχουν συγκροτήσει τμήματα διαφορετικών τύπων χειροτεχνίας για τους δημότες τους.

Τον Νοέμβριο η γιορτή της χειροτεχνίας

Με τέτοια άνθηση που σημειώνει ο κλάδος, δεν θα μπορούσε παρά να υπάρχει και η ετήσια γιορτή του. Έτσι λοιπόν φέτος στις 3, 4 και 5 Νοεμβρίου 2017 στο Εκθεσιακό Κέντρο Περιστερίου διοργανώνεται η έκθεση «Χειροτέχνικα 2017», μια διοργάνωση που ξεκίνησε το 2011 και από τότε κάθε χρόνο μεγαλώνει.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση του περασμένου Οκτωβρίου οι επισκέπτες ξεπέρασαν τους 15.000, οι συμμετέχοντες προμηθευτές υλικών χειροτεχνίας και οι χώροι σεμιναρίων ξεπέρασαν τους 60 και πραγματοποιήθηκαν περισσότερα από 70 σεμινάρια χειροτεχνιών. Στην έκθεση επίσης λειτούργησαν τέσσερις χώροι σεμιναρίων και μια αίθουσα με παρουσιάσεις υλικών και εργαλείων για χειροτεχνία.

Οι επισκέπτες θα έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν υλικά και εργαλεία για τα υλικά χειροτεχνίας, ζωγραφικής, κοσμήματος, decoupage, πλεξίματος, ραπτικής, ζαχαροπλαστικής, για εργαλεία, χρώματα και υλικά. Επίσης θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν για ό,τι νέο κυκλοφορεί, τις νέες τάσεις, αλλά και να συμμετέχουν σε παρουσιάσεις και σεμινάρια σε πέντε ειδικά διαμορφωμένους χώρους.

Για όσους πάλι μένουν εκτός Αθηνών οι διοργανωτές έχουν προβλέψει συνεργασίες με τουριστικά πρακτορεία που κανονίζουν εκδρομές για την έκθεση!

Αν τέλος κάποιος πιστεύει ότι η χειροτεχνία είναι αποκλειστικά γυναικεία υπόθεση, ας το ξανασκεφτούν. Από τους διοργανωτές της έκθεσης πληροφορηθήκαμε ότι, αν και δεν υπάρχουν επίσημα στοιχεία, το ποσοστό των ανδρών που ασχολούνται με τη χειροτεχνία αυξάνεται δυναμικά...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL