Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.0°C24.8°C
3 BF 39%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.0°C24.2°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C20.5°C
4 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
19.3°C19.8°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C24.0°C
3 BF 33%
Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παράσταση διαμαρτυρίας των εργαζομένων ΟΤΑ και Δημοτικών επιχειρήσεων Θεσσαλονίκης

Εργαζόμενοι σε ΟΤΑ και δημοτικές επιχειρήσεις, που πραγματοποιούσαν νωρίτερα παράσταση διαμαρτυρίας έξω από αυτό, μπήκαν στην αίθουσα κατά την έναρξη των εργασιών της διημερίδας και ζήτησαν την άμεση πληρωμή των δεδουλευμένων τους και τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου.

Στους εργαζόμενους μίλησε η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου, η οποία διευκρίνισε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν νομοθετεί, υπογράμμισε ότι ο ρόλος του είναι να ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων, σημείωσε ότι οι επίτροποί του έχουν τη δυνατότητα να αποφαίνονται με βάση τη συνείδησή τους, τους νόμους και το Σύνταγμα, και επισήμανε ότι τα υπόλοιπα είναι ζήτημα πολιτικής τοποθέτησης που η ίδια δεν μπορεί να κάνει.

«Το ότι δεν πληρωνόμαστε, όχι μόνο στο νομό Θεσσαλονίκης αλλά και σε όλη την Ελλάδα πρέπει να σταματήσει. Μένουμε αμετακίνητοι στο βασικό μας αίτημα: σταθερή και μόνιμη δουλειά για όλους και μετατροπή των συμβάσεών μας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου» τόνισε η αντιπρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ και δημοτικών επιχειρήσεων Νομού Θεσσαλονίκης Σοφία Εξαδακτύλου, από το βήμα διημερίδας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, που πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη.

Εκπροσωπώντας τους εργαζόμενους που πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, ανέφερε ότι στις πλάτες τους παίζεται ένα πολιτικό παιχνίδι και κάλεσε αφενός την κυβέρνηση να πάρει την πολιτική ευθύνη και να μετατρέψει τις συμβάσεις σε συμβάσεις αορίστου χρόνου, και αφετέρου μια μερίδα της αντιπολίτευσης να σταματήσει να παίζει αυτό το παιχνίδι στις πλάτες των εργαζομένων.

«Το Σύνταγμα λέει δεν μπορεί να υπάρχει δουλειά απλήρωτη» σημείωσε, ενώ έκανε λόγο για εξαθλίωση ανθρώπων και οικογενειών και τάχθηκε κατά της παραχώρησης του έργου της καθαριότητας σε ιδιώτες. «Σας καλούμε να πάρετε μια απόφαση για να λυθεί το θέμα της απληρωσιάς και καλούμε κυβέρνηση και κόμματα να συμφωνήσουν για τη μετατροπή των συμβάσεών μας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου» πρόσθεσε.

«Είμαι μαζί σας ως προς το ότι όποιος έχει εργαστεί, πράγματι πρέπει να πληρωθεί. Όσον αφορά τα υπόλοιπα, είναι θέμα πολιτικής τοποθέτησης την οποία δεν μπορώ να κάνω και δεν είμαι αρμόδια να μιλήσω με πολιτικό πρόσημο στη συγκεκριμένη περίπτωση» τόνισε η πρόεδρος του Ελεγκτικού Συνεδρίου Ανδρονίκη Θεοτοκάτου. «Δεν είμαστε εμείς η νομοθετική εξουσία ούτε η εκτελεστική εξουσία που φέρνει τους νόμους στη Βουλή προς νομοθέτηση. Το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν μπορούμε να το ελέγξουμε εμείς» είπε η κ. Θεοτοκάτου και πρόσθεσε: «οι αποφάσεις δεν λαμβάνονται εδώ. Δεν μπορεί το δικαστήριο να λύσει όλες τις παθογένειες οι οποίες πρέπει να λυθούν από άλλα φόρα. Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο ελέγχει τη συνταγματικότητα των νόμων και οι επίτροποί του έχουν τη δυνατότητα να αποφαίνονται με βάση τη συνείδησή τους, τους νόμους και το Σύνταγμα. Τώρα από εκεί και πέρα δεν έχουν τη δυνατότητα ούτε να προωθήσουν νομοθετικές ρυθμίσεις, ούτε βέβαια να προσπαθήσουν να επιλύσουν το εύλογο, κατά την άποψή σας, αίτημα για τη μετατροπή των συμβάσεών σας σε συμβάσεις αορίστου χρόνου».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας Λάζαρος Κυρίζογλου, ανέφερε: «όλοι γνωρίζουμε πως το ζήτημα των συμβασιούχων είναι κεντρικής πολιτικής διαχείρισης θέμα. Γνωρίζουμε όλοι τις παθογένειες των νομοθετικών ρυθμίσεων για τις οποίες δεν έχουν ευθύνη ούτε οι αιρετοί ούτε και οι επίτροποι». Παράλληλα, διευκρίνισε ότι σε πολλούς δήμους οι συμβασιούχοι πληρώνονται με διαταγές πληρωμής.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίας τους στην αίθουσα οι εργαζόμενοι φώναζαν συνθήματα, ενώ αργότερα αποχώρησαν λέγοντας ότι αν δεν λυθούν τα ζητήματα που έθεσαν θα επιστρέψουν αύριο στο ίδιο σημείο, κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της διημερίδας.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL